Vi bruger cookies!

vafo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.vafo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Guide: Madredaktøren tester plantefars fra Bilka og Brugsen

Man skal være heldig for at finde en pakke plantefars i Netto. Madredaktøren gik forgæves tre gange i ugens løb, men slagteren (af alle!) i den lokale Bilka sikrede det veganske alternativ til ugens test. Foto: Vibeke Volder

Guide: Madredaktøren tester plantefars fra Bilka og Brugsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plantefars blev ugens mest hypede råvarer, Naturli' er oplagt som en vegansk udgave af nationalretten til fredag aften, burger. Men fat mod: Det er pærenemt at lave din egen plantefars af en dåse kikærter og majs.

En sammenligning med den nationale gærkrise anno 1998 vil være for meget. Men slagtersvenden i min lokale Føtex fortæller, at han og kollegerne kunne sælge en halv snes pakker, men blot får to. Pladsen i køledisken er tom denne mandag klokken 17.

Jeg cykler videre gennem januarmørk myldretidstrafik og griber den første medarbejder, jeg møder i Netto. Pakkerne bliver leveret om natten og er udsolgt næste formiddag klokken 10. Men hun skal nok lægge et par pakker til side. Jeg lover at møde op næste dag klokken 8.45.

Plantefarsen fra det lille firma Naturli' blev ugens sensation i de danske kølediske som et vegansk alternativ til hakket kød med samme tekstur fra kokosfedt og næsten også smag fra tomat, ristede mandler og svampe. Med en portion af den nye plantefars kan forbrugeren hurtigt lave en ret til veganeren i familien eller til gæster, som ikke spiser animalske produkter.

- Beklager, siger den mandlige kollega i Netto tirsdag morgen.

- Vi fik ikke noget i nat. Efterspørgslen er alt for stor, og firmaet kunne ikke levere...

Bilka sikrer burgeren

Et opkald til slagteren i den lokale Bilka sikrer forsyningen af Naturli' til dagens test i Danmark, to pakker ligger klar til aften, og i den lokale Daglibrugs lå en enkelt portion tilbage af Coops vegetarisk, men ikke veganske plantefars, som indeholder æggehvide.

Naturli' er blevet udviklet som et tilbud til familier, som vil have en eller to kødløse dage om ugen, og her er produktet oplagt til en fredag aften. Burgeren er nationalmåltidet fredag aften hos mange børnefamilier i timen op mod Disney Sjov på DR1 klokken 19, og variationen i retten er stor.

Hans Faarup fra Odense har sammen med familien dyrket traditionen gennem et par år og har fundet inspiration på bloggen Gastromand.dk til en saftig fars strukket med fine havregryn i stedet for gastromændenes kiks i en variant, hvor et kilo hakket kød bliver blandet med et krus havregryn. Det hakkede kød kommer fra Rema, Netto og Lidl alt efter Hans Faarups rute mod hjemmet fredag efter fyraften, men ifølge burger-entusiasten kan man med god ret købe et par kilo hakket kød midt på ugen og pakke om og fryse ned, for fredag er hakkekød og burgerboller tæt på udsolgt mange steder.

Coop spørger gennem deres såkaldte Mad-O-meter hver uge 500 forbrugere om deres madvaner, og på en gennemsnitlig fredag aften er burgeree på bordet hos 3,2 procent af de danske husstande, og det er næsten en fjerdedel mere end på ugens øvrige dage.

Men ifølge Coops analysechef Lars Aarup kan tomme kølediske en fredag ved fyraften skyldes, at hakket oksekød er et såkaldt multifunktionsprodukt, som ryger i kurven sammen med den mad, vi skal spise fredag aften, og så finder man i løbet af weekenden ud af, hvad det hakkede kød skal bruges til.

Madkulturen, en selvejende institution, som har til formål at sikre danskerne bedre mad, måler også danskernes spisevaner i sit årlige tjek, og seks procent af danskerne vælger at lave et aftensmåltid med brød - men det tæller også sandwich og pizza.

Redningsmanden Oliver

Denne madredaktør spiste burger fra tirsdag og frem for at teste plantefarsen fra Dansk Supermarked og Coop og sammenlignede de vegetariske bud med familien Faarups version af Gastromandens burger.

Naturli' er en fuldgod afløser, hvis en vegetar sidder med ved bordet en fredag aften eller man blot vil have en lettere burger og ikke gider at lave sin egen plantebøf. Coops dumper på konsistensen, men egner sig fint til en omgang lasagne eller en omgang bolognese.

Iværksætterne i firmaet bag Naturli' har i den grad undervurderet interessen for plantefars hos de danske forbrugere med planen om at sælge 300 ton af det nye produkt. Men du, jeg og alle andre, som hen under aften spejder forgæves over kølediskene i de neonoplyste butikker, kan finde trøst og en ganske nem løsning hos den evigt glade dreng i engelsk køkken, Jamie Oliver. Med inspiration fra hans opskrift på en vegansk burger tager det kun få minutter at blende en glimrende plantefars af en dåse kikærter og lidt majs plus krydderier uden E-numre, tilsætningstoffer og modificerede råvarer af nogen art, og med lidt øvelse kan man ramme smag og tekstur perfekt.

Det gælder med plantefars som med gær under krisen for en snes år siden: Den kreative forbruger finder altid en løsning.

Guide: Madredaktøren tester plantefars fra Bilka og Brugsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.