Journalisten, der endelig har fået tid til fordybelse

Helle Mogensen er optaget af mennesker og relationer, og det skinner igennem i hendes krimi-debut "Havunger". Pr-foto: Martin Greis

Journalisten, der endelig har fået tid til fordybelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helle Mogensen er snart 50, og som flere andre journalister er hun nu sprunget ud som forfatter.

Det ligner en uendelig bølge. Adskillige forfattere, særligt krimiforfattere, har en journalistuddannelse på cv'et. Det gælder blandt andre Jesper Stein, Jens Henrik Jensen, Sara Blædel, Leif Davidsen, Lone Theils, Henrik Brun og nu også Helle Mogensen, der 7. februar debuterer med krimien "Havunger".

Er det ikke efterhånden en kliche, at en journalist også vil være forfatter?

- Jo. Det kan du sige, og jeg kan selvfølgelig kun svare for mig selv, men forfatteren har været inde i mig hele tiden. Jeg tror, at det, der kendetegner alle os journalist-forfattere, er en enorm læseglæde, skriveglæde og fortælleglæde. En trang og længsel, som jeg altid har haft. I mange år troede jeg ikke, at jeg havde evner og fantasi nok til at blive forfatter, og så var det nærliggende i stedet at blive journalist, siger Helle Mogensen.

- For som journalist får man også dyrket glæden ved at skrive og fortælle, og jeg tænkte, at det var godt med skriveerfaring, hvis jeg en dag skulle skrive en roman. Siden har jeg så erfaret, at der er en verden til forskel på at skrive artikler og romaner, fortæller hun.

En af forskellene er, at artikler skal skrives meget hurtigere end romaner. Således har "Havunger" været fem år undervejs.

- Normalt er jeg til tempo og kvik-fix, men jeg elsker den ro og fordybelse, der er ved at arbejde med en bog. Som journalist kan man godt savne tid til fordybelse.

Men hvorfor så alle disse krimier? Er det, fordi de er nemmere at sælge end skønlitterære romaner?

- For mit eget vedkommende handler det om, at krimier kan være knaldgod underholdning, og at man her kan arbejde med de psykologiske sider af et menneske, identificere sig med både gerningsmand, offer og efterforsker og samtidig strejfe gru og ondskab. Jeg elsker genren og har altid gjort det. At kunne leve af at skrive krimier ville da være fantastisk, men det tør jeg slet ikke håbe på.

Hvorfor er du debuteret så sent?

- Jeg er kommet sent i gang med mange ting i livet, siger hun og ler højt.

- Både med at blive gift, få barn, blive journalist og mange andre ting. Sådan er jeg.

Helle Mogensen
Født 1969, siden 2007 bosiddende i Nykøbing Mors.Vokset op i Nuuk og i Midtjylland, samfundssproglig student fra Horsens Gymnasium, blev uddannet først edb-assistent i Vejle og siden journalist i 1998 fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Har også boet i Viborg, Skive og København.

Har arbejdet bl.a. som frivillig i en flygtningelejr i Kroatien, som journalist på B.T. blandt andet på Aarhus-redaktionen, som freelancer for større dameblade, som informationsmedarbejder i Region Midtjylland og som krimireporter på Morsø Folkeblad - både før og efter at avisen blev opkøbt af Nordjyske. I forbindelse med en sparerunde valgte hun en frivillig aftrædelse.

Arbejder i dag som kulturkonsulent i Morsø Kommune og har netop fået bevilget to måneders orlov for at skrive på næste bind i en planlagt serie med sin hovedperson, psykologen Anne Lebæk, i front.

Fraskilt og bor sammen med sin ni-årige datter hver anden uge.

"Havunger" har været fem år undervejs - blandt andet, fordi historien gemte sig i en anden historie, som Helle Mogensen i første omgang sendte til forlaget.

Indre sitren

"Havunger" er nok en krimi, men det er også en roman om at se sin fortid i øjnene og sammen med sin gamle by kæmpe for overlevelse.

Den altoverskyggende hovedperson i "Havunger" er psykologen Anne Lebæk, der efter et forlist ægteskab vender hjem til sin fødeby - den fiktive Hvertsund.

Anne Lebæk tæller skridt, piller etiketter af ølflasker og krammer papir til små kugler. Hun rummer en indre sitren og anspændthed, for hun bærer på skyld og skam. Samtidig har hun en stærk trang til at være noget for andre.

Hvertsund kunne på mange måder være hvor som helst, når det kommer til at beskrive et isoleret samfund med mange hemmeligheder, og hvor de økonomiske vilkår ændrer sig så meget, at beboerne er nødt til at finde på nye leveveje. Men den rå natur, der omkranser byen, er inspireret af mindre samfund langs det barske Vesterhavet.

Krimi-handlingen sættes i gang, da en af Anne Lebæks klienter drukner. Politiet tror, at det er en ulykke, måske et selvmord, men det kan Anne ikke få til at stemme, for klienten gik til behandling hos hende for thalassofobi, som betyder angst for havet.

Helle Mogensen:

"Havunger"

280 sider, udkommer 7. februar på People's Press.

Du kan møde Helle Mogensen til Krimimessen i Horsens 6. og 7. april.

Journalisten, der endelig har fået tid til fordybelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce