Et spændende fag? Ja, det er det


Et spændende fag? Ja, det er det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lone Dybdal, Bjerggårdsmarken 9, Stouby, formand for FOA Horsens
Billede
Læserbrev. 

Læserbrev: Det er flere år siden, FOA påpegede, at der er snart vil være mangel på sosu'er, serviceassistenter og pædagogiske assistenter i Region Midtjylland - ja, i hele landet for den sags skyld.

Nu har konsulentfirmaet Cowi været hyret til at analysere behovet for "velfærdsuddannelser", specielt i Region Midtjylland.

For mig er det ikke spor overraskende, at konsulenterne når frem til, at der vil mangle sosu-assistenter, sosu-hjælpere, serviceassistenter og pædagogiske assistenter i nær fremtid, for nu blot at nævne de faggrupper, vi har organiseret i FOA.

Der er flere grunde til, at vi har brug for flere i uddannelserne, måske først og fremmest på sosu-området:

Der bliver flere borgere med pleje- og behandlingsbehov.

Der er en vision om et nært og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sygehuse og kommuner skal arbejde tættere sammen.

Derfor er der allerede stor efterspørgsel på sosu-assistenter, og behovet bliver ikke mindre med årene, tværtimod.

For en stor del af sundhedspersonalet vil i de kommende år være nået til afslutningen af deres tid på arbejdsmarkedet.

Desuden er 75 pct. af sosu'erne i kommunerne på deltid, mens tallet for regionen er 50 pct.

Og det er svært at rekruttere elever til uddannelserne. Jobbene er åbenbart ikke attraktive nok.

FOA Horsens er i dialog med Horsens Kommune omkring forskellige projekter for at gøre det mere attraktivt at arbejde i sosu-fagene og skabe forhold, der måske kan få flere til at arbejde på fuld tid. Det vil hjælpe, hvis det lykkes.

Men når det gælder uddannelserne, regner jeg med, at statsminister Lars Løkke Rasmussens ønsker, som de blev udtrykt i hans nytårstale, også gælder sosu'er, selv om det ikke var den faggruppe, han nævnte, da han sagde:

"Jeg vil gerne ansætte flere varme hænder. Men der er ikke mange arbejdsløse sygeplejersker i dagens Danmark. Derfor er vi nødt til at sætte ind flere steder for at få det personale, der er brug for. Blandt andet ved at uddanne flere sygeplejersker, end vi har gjort før."

Det samme bør være tilfældet for sosu'er. Først og fremmest skal vi have overbevist flere unge om, at det er en rigtig god ide at gå i gang med uddannelserne. Det er nemlig et spændende fag og bør derfor være attraktivt.

Men det er vigtigt, at kommuner og regioner arbejder på at gøre arbejdsforholdene så gode og spændende, at sosu-uddannelserne - og gerne også sygeplejerske-uddannelsen - bliver noget, unge mennesker søger ind til i stedet for at springe forbi på deres vej mod et arbejdsliv.

Det er vigtigt, at kommuner og regioner arbejder på at gøre arbejdsforholdene så gode og spændende, at sosu-uddannelserne - og gerne også sygeplejerske-uddannelsen - bliver noget, unge mennesker søger ind til i stedet for at springe forbi på deres vej mod et arbejdsliv.

Et spændende fag? Ja, det er det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce