- herre i eget hus

Foto:Yilmaz Polat

- herre i eget hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I syv år har Patrick Lieffroy haft Storebælt som forhave og Hesselhuset i Nyborg som sit hjem og sin restaurant. 2017 har været det hidtil bedste år i Skræddergyden: Patrick Lieffroy blev gift med sin Helle, Brombær-Kurt leverede 80 kg til køkkenet, og siden februar har Restaurant Lieffroy stort set været fuldt belagt alle ugens dage.

Noget af det mest fantastiske, der kan ske, når man hedder Patrick Lieffroy, er, når Svampe-Bent eller Brombær-Kurt banker på køkkendøren til Hesselhuset med favnen fuld af skovbundens kantareller, Karl Johan-rørhatte, havtorn eller brombær fra krat og hegn. Så er det tæt på, at der bliver uddelt krammere i køkkenet - og det kan blive til temmelig mange af slagsen. Alene i år har Brombær-Kurt nemlig leveret 80 kg vilde brombær.

- Det er helt fantastisk at få nye, friske råvarer ind i køkkenet. At lave noget nyt med dem. Det er det, der gør vores køkken så levende, lyder det fra ejer og chefkok Patrick Lieffroy.

Han er oplært i det franske køkken, men versionen i Nyborg er ikke af den tunge slags.

- Jeg har mine rødder i det franske køkken, men vi sylter meget, hvilket letter maden betragteligt. Og så bruger vi en hel del fisk, forklarer Patrick Lieffroy fra køkkenet.

Det er også typisk her, han befinder sig, når han hver eller hver anden dag ringer til Søren-fisker ude på fiskekutteren og spørger, hvad han har fået i nettet. 

- Og så ringer han til mig 10 minutter, inden han er i havn, så jeg kan nå at køre derned og stå klar, siger Patrick Lieffroy og fortsætter opremsningen af råvarer med vildt fra Nordfyn og asparges fra Sydfyn.

Patrick Lieffroy
44 årBor i lejligheden oven på Restaurant Lieffroy sammen med sin restaurantchef og kone, Helle Lieffroy.

Parret blev gift den 17. september i år og fejrede dagen med den nærmeste familie på Holckenhavn Slot.

Har to børn fra et tidligere forhold: En dreng på 11 år og en pige på otte år.

Udlært på Fakkelgården og oplært i det franske køkken.

Søn af Jean Louis Lieffroy, der i 37 år var køkkenchef på Falsled Kro. Nu arbejder Jean Louis Lieffroy fem dage om ugen i sin søns køkken på Restaurant Lieffroy.
Foto:Yilmaz Polat
Foto:Yilmaz Polat

Forsamlingshus

Fra det moderne køkken med induktion og skinnende stål er der et pænt kig ned gennem restauranten med de fritlagte bjælker, de kønne, cognacfarvede stole i træ og de tørrede hortensiaer i opsatser til den smalle overdækkede terrasse med plads til husets mest eftertragtede borde 20, 21 og 22. Og bag ved dem - i første række - bølger det storladne lærred, som Storebælt er malet på, og som er en af de væsentligste grunde til Patrick Lieffroys fascination og forelskelse i stedet. Og selvfølgelig også årsagen til, at der er rift om de førnævnte tre runde borde på første parket. 

- Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle finde det her fantastiske sted. Og hvorfor er det så fantastisk? Se bare udsigten, siger Patrick Lieffroy smilende og slår ud med den ene arm i retning af vandet. 

- Der er også meget historie i bygningen her. Det er jeg glad for at kunne føre videre, lyder det under kokkehuen. 

Ifølge Patrick Lieffroy har der altid været restauration i Hesselhuset. Forpagterne før ham drev et selskabssted, og det er hans indtryk, at næsten alle nyborgensere kender til Hessehuset. Det blev flittigt brugt, og det kunne også ses ved overtagelsen. Mildt sagt. 

- Da jeg fandt det, mindede det mest af alt om et forsamlingshus i rigtig dårlig stand. Trægulvene i restauranten er de oprindelige, men alt andet har vi renoveret. Det var en stor mundfuld, men fordelen er jo, at man så får det, ligesom man vil have det, fortæller Patrick Lieffroy, der hver dag i tre måneder havde 12-14 håndværkere på projektet.

- Vi havde Sunke Arkitekter fra Kerteminde til at hjælpe os med den omfattende renovering. Det var meget værd at få nogle andre øjne på det hele. Det var for eksempel deres ide at flytte toiletterne om til vores nuværende entre og give pladsen til opvasken. De sagde, at hvis vi alligevel skulle splitte det hele ad, kunne vi så godt indrette det mest hensigtsmæssigt.

Restaurant Lieffroy
Hesselhuset, Skræddergyden 34, 5800 NyborgÅbnede i september 2010. Nomineret til Årets Restaurant 2017

En 3-retters menu koster 395 kroner. Hver anden uge bliver menuen skiftet ud - inspireret af årstiden.

Gourmetoplevelsen med "All inclusive" (champagne, 6 retter inkl. vin, kaffe med petit four) 1425 kroner. 

Leverer mad ud af huset nytårsaften.

Åbningstider: tirsdag - lørdag fra klokken 18.00

Åbent for frokoster på forespørgsler over 10 personer.
Foto:Yilmaz Polat
Foto:Yilmaz Polat

Ejerskab

Den 10. september 2010 stod restauranten færdig, og de første gæster blev budt indenfor.

Patrick Lieffroy havde ledt efter Hesselhuset i et par år, inden det dukkede op. På det tidspunkt havde han gjort op med sig selv, at han ville have sit eget og ikke fortsætte på Falsled Kro. 

Den 1. december 2009 havde han sidste dag på kroen, men da havde han endnu ikke fundet Hesselhuset. Faktisk havde han snakket med sin far, Jean Louis Lieffroy, som i øvrigt sagde farvel til Falsled Kro efter 37 år året forinden, og leget med tanken om at lave noget bedre mad ud af huset. Der var mange idéer i den periode, for der skulle ske noget nyt. Noget andet.

- Jeg troede selv, at jeg skulle blive på Falsled Kro. Vi, min familie, havde efter så mange år på kroen en klar ejerskabsfølelse og altid drevet det, som om det var vores eget. Men efter Sven Grønlykke døde, synes jeg, det blev en anden forretning. Der var pludselig mange om at bestemme, og vi oplevede, at der var en anden tilgang til Falsled Kro, end den vi selv havde, forklarer Patrick Lieffroy og understreger, at det nu er et lukket kapitel. 

I dag er det otte år siden. Og syv år siden Restaurant Lieffroy åbnede - og ifølge ejeren en helt anden forretning end den på Falsled Kro.

- Vi har for det første ingen værelser. Ingen "udenomsting". Det er betydeligt nemmere at styre, og vi har ikke så mange ansatte. Det er vigtigt for mig at kunne bære det selv og være herre i eget hus, siger Patrick Lieffroy, som har i alt 10 ansatte i Hesselhuset, herunder to elever og fire udlærte kokke inklusive ham selv og sin far på 72 år.

Foto:Yilmaz Polat
Foto:Yilmaz Polat

Ophav

- Hvordan går det med at arbejde sammen med din far, lyder næste spørgsmål.

Patrick Lieffroy smiler, imens han har fundet en bøtte syltede græskar frem.

- Vi har fra starten været enige om, hvem der gør hvad, og hvem der bestemmer. Han har ikke haft tid til at have en hobby. Det at lave mad er hele hans liv. Min far har i årenes løb sat så mange ting i gang, og han er fortsat altid i gang. Der er noget at leve op til, konkluderer Patrick Lieffroy og tilføjer, at hans far stadig arbejder på fuldtid.

Hans mor Ellen Lieffroy, som i øvrigt også arbejdede på Falsled Kro, har kort inden interviewets start været et smut forbi, og inden interviewet slutter, er hans far Jean Louis mødt ind. 

Patrick Lieffroy vidste ikke som barn, at han ville ende i samme branche som sine forældre. Faktisk havde han ingen planer om det. Det var først under et high school-ophold i USA som 18-årig, at han fandt ud af det. Alligevel gik der syv år, fra han var udlært på Fakkelgården i Sønderjylland, inden han arbejdede sammen med sin far i køkkenet. Imellem tiden var han forbi tre 3-stjernede Michelin-restauranter i Frankrig. Det var tre lærerige år med arbejde fra morgen til aften, og det blev en fantastisk ballast. 

I det nye år håber Patrick Lieffroy at have det næste, store projekt færdigt. I oktober startede håndværkere på en tilbygning, der skal huse et stort vinrum på 20 kvadratmeter og et større selskabslokale. - Vi har desværre måtte sige nej til mange selskaber, der vil sidde for sig selv. Men nu får vi snart også den mulighed, forklarer Patrick Lieffroy. Foto:Yilmaz Polat
I det nye år håber Patrick Lieffroy at have det næste, store projekt færdigt. I oktober startede håndværkere på en tilbygning, der skal huse et stort vinrum på 20 kvadratmeter og et større selskabslokale. - Vi har desværre måtte sige nej til mange selskaber, der vil sidde for sig selv. Men nu får vi snart også den mulighed, forklarer Patrick Lieffroy. Foto:Yilmaz Polat

At være to

- Jeg er glad for, at jeg har gået på Handelsskolen nu. For forskellen fra før og nu er, at jeg nu står for alting selv. Jeg laver regnskab, tager telefonen og svarer på e-mails. Det er ikke derfor, jeg blev kok, men følger med, når man har sit eget. Efterhånden går der en del tid med administration, men heldigvis hjælper Helle mig meget. Vi arbejder ikke så meget i titler. Det skal bare fungere, og så er det ligegyldigt, hvem der laver hvad. Det er sådan, vi begge har det, og så er det fantastisk at være to, siger Patrick Lieffroy glad.

Helle er hans restaurantchef, regnskabschef, kontordame og alt muligt andet. De mødte hinanden i Hesselhuset, og søndag den 17. september i år blev de gift. De bor sammen i lejligheden oven på restauranten, og til spørgsmålet om de godt kan adskille arbejdsliv og privatliv, ser Patrick Lieffroy et øjeblik ud som om, han ikke helt forstår spørgsmålet. Efter en ganske kort tænkepause, imens han steger fisk på en pande, kigger han op.

- Altså, det flyder jo nok lidt sammen det hele, men restauranten holder lukket søndag og mandag, og så holder vi fri og har huset for os selv, siger han og fortsætter arbejdet på tallerkenen.

Foto:Yilmaz Polat
Foto:Yilmaz Polat

Konceptet

Det er maden på tallerkenen, det hele handler om. Konceptet var enkelt og klart fra begyndelsen, men nu syv år senere står det også klart, at Restaurant Lieffroy startede et andet sted, end den er i dag. 

- Vi ville gerne lave god mad til alle. Til den brede befolkning. Lave et sted, hvor alle har råd til at komme og give dem en ekstraordinær oplevelse i et fornuftigt prisleje. Det var visionen. Men mange gæster fulgte med os fra Falsled Kro og efterspurgte mere end vores tre-retters menu til 395 kroner. Vi holder fortsat fast i konceptet, vi havde fra begyndelsen, men nu har vi tilføjet nogle retter på menukortet, så der nu er mulighed for at tilvælge flere retter eller gå efter vores "gourmetoplevelse", forklarer Patrick Lieffroy og er glad for at se gæsterne igen og igen.

- Vi lærte mange mennesker godt at kende i årene på kroen, og at de kommer igen og igen. Det kombineret med en masse nye gæster er nok den allerbedste tilkendegivelse, man kan få.

Det har været et godt år i Hesselhuset.

Det bedste nogensinde, hvis du spørger Patrick Lieffroy. 

Foto: Claes Bech-Poulsen
Foto: Claes Bech-Poulsen
Foto: Claes Bech-Poulsen
Foto: Claes Bech-Poulsen
Foto: Claes Bech-Poulsen
Foto: Claes Bech-Poulsen
Foto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat

        Det er ifølge Patrick Lieffroy alle typer mennesker, der kommer til restauranten - gæster fra hele landet. Nogle kommer ind med toget og tager hjem igen samme aften. Andre overnatter på Nyborg Strand eller Hesselet her ved siden af. - Det er de hoteller, vi plejer at anbefale, og vi kunne slet ikke undvære dem, siger han. Foto: Yilmaz Polat
Det er ifølge Patrick Lieffroy alle typer mennesker, der kommer til restauranten - gæster fra hele landet. Nogle kommer ind med toget og tager hjem igen samme aften. Andre overnatter på Nyborg Strand eller Hesselet her ved siden af. - Det er de hoteller, vi plejer at anbefale, og vi kunne slet ikke undvære dem, siger han. Foto: Yilmaz Polat

- herre i eget hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce