Blomstrende nyttehave

Netop nu bølger et smukt tallerkensmækkerhav i haven. Både smagen og farverne er intense. Tallerkensmækkerblade hører til kålsommerfuglelarvernes livret, men om efteråret er faren drevet over.

Blomstrende nyttehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bøgeskoven er så småt begyndt at drysse. De brune læderfarvede blade slipper, svæver og lægger sig til rette på jorden og gør det hele mere råt. Vi kan ikke længere læne os op ad sommerårstidens overdådighed af forfinede lyserøde roser og broderede bede med sommerblomster, men de er her stadig.

 

Roserne folder sig ud i spredt fægtning eller som et andengangsflor efter at have samlet kræfter oven på den ultimative opvisning i juli. Lathyrusserne på høje stativer har jeg forsøgt at holde ved lige ved at klippe myreflittigt af de duftende ærteblomster. Efterhånden er de slyngende lathyrusvidjer imidlertid lidt trætte. Og den eminente sommerblomst dusksalvie Salvia viridis, som jeg sår for foden af stativerne med lathyrus, holder godt, men er trods alt pænest der, hvor nye stilke skyder efter et indhug til buketter.

 

Prisvenlig tallerkensmækkerpesto
Jeg nyder at bruge de saftige grønne tallerkensmækkerblade i tallerkensmækkerpesto, som jeg frembragte til en klumme for første gang for en del år siden.Tallerkensmækkerpesto smager forrygende. I den nye variant har jeg tilsat ristede græskarkerner i stedet for de pinjekerner eller mandler, jeg ellers plejer at bruge. Ideen med græskarkerner er slet og ret at gøre pestoen så billig som mulig, men jeg lover dig, at der ikke er gået på kompromis med smagen. Måske har pestoen i virkeligheden aldrig været bedre.

Et stort plus ved tallerkensmækkerpesto er i øvrigt den lange sæson. Man kan høste tallerkensmækkerblade hele sommeren og med held helt frem til november, når haven for alvor rammes af kulde med frost.

 

Cirka ½ liter friske grønne tallerkensmækkerblade (presset godt sammen)

1-2 fed hvidløg

70 g græskarkerner

125 g parmesanost

1 ½ dl god olivenolie

1 spsk. friskpresset citronsaft

½ tsk. fint havsalt

 

Bred græskarkernerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist græskarkernerne i ovnen ved 180 grader varmluft i cirka otte minutter. Lad græskarkernerne køle af. Skyl forsigtigt tallerkensmækkerbladene i koldt vand og lad dem dryppe af. Pil hvidløgsfeddene. Hak alle ingredienser i en blender til en passende konsistens. Smag til med lidt ekstra citronsaft og havsalt om nødvendigt.
Netop nu bølger et smukt tallerkensmækkerhav i haven. Både smagen og farverne er intense. Tallerkensmækkerblade hører til kålsommerfuglelarvernes livret, men om efteråret er faren drevet over.
Netop nu bølger et smukt tallerkensmækkerhav i haven. Både smagen og farverne er intense. Tallerkensmækkerblade hører til kålsommerfuglelarvernes livret, men om efteråret er faren drevet over.

Smækker lækker krydderplante

Høsten af kulinariske stjerner i haven skal spændes til bristepunktet, og en af mine sommerblomster er favorit i køkkenet og skattet frem til frost. Tallerkensmækker Tropaeolum majus nipper vi spiselige blomster af, og vi plukker de krydrede blade. Tallerkensmækkerblade er en fantastisk ingrediens samtidig med, at hele planten er flot - især i køkkenhaven.

 

Mine første tallerkensmækkere var i krasse farver, men med årene er det blevet muligt at skaffe andre slags. Flødefarvede "Milkmaid" og den røde og rosa "Purple Emperor" har fuldstændig ændret billedet, og det ekstra gode er, at tallerkensmækker villigt sår sig selv, så der opstår fantastiske varianter. Her om efteråret fortættes tallerkensmækkeren, så blomsterne fremstår i meget dybe farver, og bladene får en endnu mere krydret smag.

 

Stræk sæsonen

Hvis du vil have tidlig tallerkensmækker, kan planten forkultiveres i vindueskarmen eller i drivhuset i april. Tallerkensmækkerfrøene spirer i løbet af cirka 10 dage. Ved forkultivering er det bedst at satse på tørvepotter. De små tallerkensmækkerplanter har sprøde stilke og et rodsystem, der lider under omplantning, men dyrket i tørvepotter kan de små planter sættes skånsomt i jorden. Tallerkensmækker udplantes, når der ikke længere er fare for frost.

 

Sår man tallerkensmækker på friland, skal dagtemperaturen ikke være under ni grader. Har man først haft tallerkensmækker i haven, kaster den rigeligt med frø og dukker gerne op af sig selv.

 

Tallerkensmækker Tropaeolum majus er hjemmehørende i Sydamerika. Alligevel holder planterne sig friske til langt ud på efteråret under vores himmelstrøg, og jeg oplever, at tallerkensmækker klarer sig flot frem til den første rigtige frost.

 

Tip

Tallerkensmækker er kendt for at vokse hurtigt og ranke hen ad jorden. Planten kaldes også landløber, men til den lille have eller til krukker kan man vælge ikke rankende sorter, der arter sig kompakt.

 

Tallerkensmækker er spiselig blomsterpynt til salatskålen og til kager eller dessert.

 

Tallerkensmækkerens friske, grønne blade har en lækker krydret pebersmag. Bladenes krydrede duft og smag er ekstra intens om efteråret, du kan mærke den, imens du plukker.

 

Man kan riste modne tallerkensmækkerfrø og kværne dem som krydderi. Umodne tallerkensmækkerfrø kan syltes og bruges som kapers.

 

Tallerkensmækker er en antiseptisk lægeplante, der kan bruges på mindre skrammer. På grund af et højt indhold af C-vitamin er planten blevet spist mod skørbug.

 

Når du spiser tallerkensmækker, regnes den for at fremme sund hud og give smukt hår.

 

Vi skal passe på bierne, og de summer glade omkring tallerkensmækker og suger blomsternes nektar.

 

 

 

 

Blomstrende nyttehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce