Gør-det-selv-Kjeld: Dejlig afretter - men ...

Lurem Optimake - den fedeste fuldkombinerede hobbymaskine - ever! Desværre udgået, men findes brugt til 5.000-10.000 kr.

Gør-det-selv-Kjeld: Dejlig afretter - men ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld - tak for nogle interessante artikler.

Hvor stor en motor skal der til for at drive en tykkelseshøvl? Er det sådan, at vi skal op på 380 volt, før det rigtig bliver til noget?

Hos Dorch & Danola har jeg købt en Ferax afretter og tykkelseshøvl, FRP 1250. Maskinen er som sådan udmærket i sine funktioner, men den må dog reelt give op, når der skal høvles i lidt hårdere træ. Den er oplyst til at have en motoreffekt på 1,25 KW og kører med 230 V.

Mine gamle lægter anno 1919 blev reddet, da jeg fik nyt tag på huset, og skulle (retfærdigvis over for maskinen) efter sigende være af noget meget fint kalmarfyr. Jeg er blevet oplyst, at Tranekær Gods dengang rent faktisk importerede en del kalmarfyr til diverse byggeprojekter. Man må da også finde sylen og læsebrillerne frem, hvis der skal tælles årringe!

Det går i sagens natur bedre med et frisk stykke fyrretræ, men det skal tages i meget små "bidder", og motoren er tydeligvis alligevel på hårdt arbejde, men laver ellers et pænt resultat.

Kunne du ikke finde anledning til at afprøve nogle af de mindre kombimaskiner? Sådan en overvejer jeg at købe. Det er især fræsefunktionen, som jeg savner, når jeg skal forsøge mig med at lave et nyt vindue til mit baghus.

Venligst Niels Vous, Tranekær

Ferax: Billig afretter og tykkelseshøvl - 1.900 kroner hos Dorch & Danola.
Ferax: Billig afretter og tykkelseshøvl - 1.900 kroner hos Dorch & Danola.

! Hej Niels - det er en rigtig god idé, og jeg har haft den oppe at vende et par gange. Men for nu at være helt ærlig, så er planen hver gang strandet på, at det er et ganske stort arbejde at lave sådan en test af flere større maskiner - først skal jeg jo have nogle leverandører til at være med på ideen, og dernæst skal jeg have stablet en hel maskinpark ind på værkstedet.

Og så det vigtigste: Jeg har selv en full-size kombimaskine, som jeg i et øjebliks svaghed købte på afbetaling for en del år siden - den har tjent sig selv hjem adskillige gange, og nu står den der så bare til fri afbenyttelse, og derfor har jeg ikke personligt nogen interesse i at afprøve små hobbymaskiner.

Men det er jo et rigtig dårligt argument - jeg bør alene tænke på læsernes ve og vel, og jeg vil overveje spørgmålet endnu engang: Er der iblandt de små og relativt billige kombi-maskiner en eller flere, som faktisk dur og er pengene værd - velegnet til at stå på den passionerede gør-det-selv'ers lille værksted?

Jeg vil tage historien op i løbet af den kommende vinter - det er et løfte!

Indtil da kan jeg sige så meget, at 1250 watt ikke er nogen imponerende kraft, når maskinen både skal drive en høvlkutter og et fremtræk - særligt det sidste (fremtrækket) trækker faktisk en del tænder ud, hvis der ikke bliver brugt masser af glidemiddel.

Nu er din maskine jo en kombineret afretter og tykkelseshøvl, men der findes et alternativ - den grøn/blå Makita på fotoet. Den er på størrelse med en ølkasse på kant, og tilsvarende findes i gud ved hvor mange mærker - også kinesiske til små penge. Jeg har haft sådan en tykkelseshøvl, og den virkede fint - den er tænkt til at slæbe med sig ud på byggepladsen, men jeg kan se på Youtube, at mange gør-det-selv'ere bruger den på værkstedet, hvor de bygger den ind i et bord, så den er mere praktisk at betjene.

Og til sidst dit ønske om at få en maskine med fræser - hvem vil ikke gerne det? Det er jo fræseren, som udvirker de små mirakler og får fusk til at ligne rigtigt snedkeri.

Men man må træffe et valg: Vil du satse på "rigtige" fræsejern, som kan det hele og endda er til at købe for penge nu om dage - så skal du bruge en fræser med 30 mm spindel, 3-4 heste og et pokkers tungt skydebord. Og du skal turde arbejde med sådan et djævelskab.

Eller vil du satse på en "skaftfræser" - altså en fræser, som kun anvender de små fræsebits, som vi kender fra overfræsere? Der findes skaftfræsere til alt imellem himmel og jord - de er ikke billige, men ganske imponerende, og sådan en maskine er ikke nær så livsfarlig som de store.

Der findes forskellige løsninger, som principielt består i en kraftig overfræser, som er monteret under et bord. Jeg har prøvet et par stykker, og det var noget lallevornt bras!

Men måske findes der noget solidt og stabilt derude, som også er til at betale - hvem ved: For mange år siden så jeg en fransk Lurem, som var direkte genial - "overfræseren" var monteret under bordet som på en rigtig kombi, og den havde "formatskydebord". Men det allersmarteste var, at fræseren kunne hæves og sænkes med en fodpedal - det vil sige, at man kunne bruge den som langhulsboremaskine - altså lave huller til tapper. Og med en tung stålplade fastgjort på skydebordet, kan man slå endetapper - SÅ kan man lave vinduer, køkkenlåger etc.

Den lækre franskmand hedder - har jeg lige tjekket på nettet - en Optimake, og den laves ikke mere, men kan findes brugt. Den har forresten integreret spånsuger - kræs for kendere ...

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Makita: Traditionel tykkelseshøvl til byggepladsen, men også fin på værkstedet - findes i alle mulige mærker inklusive billige kinesere.
Makita: Traditionel tykkelseshøvl til byggepladsen, men også fin på værkstedet - findes i alle mulige mærker inklusive billige kinesere.

Gør-det-selv-Kjeld: Dejlig afretter - men ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce