Den finurlige e-bogsforfatter

Per Holbo har næsten altid skrevet historier - mange til skrivebordsskuffen og lige så mange han blot har i hovedet. Nu er en del af historierne dog kommet frem i lyset efter den lokale forfatter opdagede, hvor nemt det er at udgive bøger som e-bøger. Foto: Søren E. Alwan

Den finurlige e-bogsforfatter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden Per Holbo fra Rask Mølle var otte år gammel, har han skrevet historier. I dag er han 39, og har snart udgivet sin syvende bog, og det kun på et år. - Jeg fandt ud af, at man kan udgive e-bøger rimeligt simpelt. Der er faktisk ingen omkostninger ved det. I Danmark er der endnu ikke det helt store marked for e-bøger, men det er på vej. I USA og England bliver der faktisk solgt flere e-bøger end paperbacks nu, så det vil også blive større herhjemme, forudser Per Holbo. Han sidder på biblioteket i Uldum omgivet af trykte bøger. Ingen af de seks bøger - tre børnebøger, to novellesamlinger og en e-bogs-guide - han indtil videre har skrevet er på reolerne. De kan til gengæld købes på internettet for få penge og downloades direkte til computeren, tabletten, telefonen eller e-bogslæseren. - Det er ikke anderledes at skrive en trykt bog end en e-bog. Det er kun i opsætningen af bogen, der er en forskel. En trykt bog er slet ikke fleksibel i forhold til en e-bog. Man kan ændre skriftstørrelsen, lave links og antallet af sider bliver tilpasset efter skærmstørrelsen, fortæller Per Holbo, der har lavet sit eget forlag til at udgive sine bøger.

Snart på tryk

Noget særligt er der dog alligevel ved en trykt bog og derfor udkommer Per Holbos næste bog, ungdoms science-fiction-bogen "Skrymers Handske", der udkommer den 17. november, både som paperback og e-bog. - Det er temmeligt vanskeligt at få e-bøger til udlån på biblioteket via e-reolen, hvis man ikke i forvejen har nogle trykte bøger til at stå på biblioteket, og i Danmark, kommer en trykt bog bare ud til flere - endnu, forklarer Per Holbo. Han har skrevet "Skrymers Handske" inspireret af den nordiske mytologi og myten om Thor, Loke, og de to menneskebørn Røskva og Tjalfe, der overnatter i en mærkelig hule, der senere viser sig at være Jætte-kæmpen Skrymers handske. Planen er, at bogen skal være en del af mindst en triologi, hvor den nordiske mytologi blandes med science fiktion. Kendetegnende for Per Holbos forfatterskab er med forfatterens egne ord en lidt finurlig skrivestil. - Jeg kan godt lide at overraske med en uventet drejning eller en sjov sammensætning af ord eller en variation på et ordspil. Det bedste eksempel jeg kan give er nok titlen på min første børnebog, der hedder "Prinsen på den vrede hest" eller min seneste børnebog "Drillefanten, der ikke vil drille". I universet er også bavenlianer, der har otte arme og kan skrue sine hænder af, så de kan sige "Skal jeg give dig en hånd" og gøre det, fortæller Per Holbo.

Både for børn og voksne

Han er inspireret af forfattere som H.C. Andersen, Astrid Lindgreen, Dennis Jürgesen og Ole Lund Kirkegaard. For ham er det vigtigt, at der skal være noget at komme efter i hans bøger både for børn og voksne. - Det skal ikke være en løftet pegefinger, men et udgangspunkt for en samtale mellem barn og voksen. Selvom man skriver børnebøger er det også vigtigt at skrive, så der er noget for de voksne. Et ekstra lag, der ikke må forstyrre fortællingen for børnene. Det kan godt være lidt af en kunst, lyder det fra Per Holbo, der selv er far til fire - to døtre og to sønner på 7, 9, 11 og 13 år. Oprindeligt er han universitetsuddannet i historie og samfundsfag. Tidligere har han markeret sig politisk i en årrække som byråds- og folketingskandidat for Kristendemokraterne. I 2009 var han blandt de tidligere kristendemokrater, der stiftede Centerpartiet, men efter et katastrofalt kommunalvalg for partiet er Per Holbo i dag medlem af Socialdemokraterne. Udover sit forfatterskab er han pt. jobsøgende. - Jeg vil gerne leve som forfatter. Det er en væsentlig del af min identitet. Men jeg egner mig heller ikke til ikke at have andre mennesker omkring mig, så forfatterskabet vil aldrig blive min hovedbeskæftigelse. For at kunne kalde sig forfatter skal man lave noget folk gider at læse, ellers skal man lade være, slår Per Holbo fast.

Den finurlige e-bogsforfatter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce