Løgn og latin på skemaet

Løgnen har denne uge været i centrum for eleverne i femte klasse på Hedensted Skole og Stjernevejskolen. Som et projekt, der er tiltænkt at skærpe fantasien og evnen til at fortælle en historie, har de fået professionel instruktion i, hvordan man mest overbevisende ser bort fra sandheden.

Løgn og latin på skemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.Hedensted - De færreste forældre smider nok armene i vejret, hvis deres børn i femte klasse bliver instrueret af professionelle i at fortælle en løgn med større engagement og overbevisning.

Ikke desto mindre har børnene på Hedensted Skole og Stjernevejskolen været tre dage på lyveskole på Hedensted Bibliotek, hvor de har fået kyndig vejledning i, hvordan de fremover kan skyde skylden på lillesøster, snyde sig til ekstra fredagsslik eller måske lyve sig til en overnatning hos vennerne.

Sådan lød i hvert fald indpakningen, men selve indholdet havde et ganske andet sigte. Det nye midlertidige fag kunne nemlig lige så vel have heddet historiefortælling, og i går var første eksamen, hvor eleverne på skift skulle fremføre deres løgnehistorie for andre klasser og skoler.

- Vi tænker, at det er mere fascinerende og spændende for eleverne at lære om løgnehistorier end fortælleteknik. Vi kan mærke, at glæden kommer indefra, og det, de lærer, vil automatisk være med til at løfte både deres stile og mundtlige fremlæggelser, sagde bibliotikar Stine Bo Nørregaard, som tilføjede, at det måtte være første gang, det skrevne sprog var forbudt i et bibliotek.

Energi og selvtillid

Og så gik det ellers hak i hak med den ene lystfiskerhistorie efter den anden.

En gruppe havde holdt sommerferie på Antarktis med deres bedste venner - en russisktalende isbjørn og en ond kat, mens en anden gruppe fortalte om en overraskende død og en utro spøgelseskæreste.

Alle havde de fået diverse redskaber til at komme ud over scenekanten og skabe mere liv. Hvad enten der skulle ændres på stemmeføringen, indholdet eller kropsholdningen.

Godt nok var historierne lidt for utrolige til, at man ligefrem hoppede i med begge ben, men den detalje kan der altid arbejdes på. I første omgang var energien og selvtilliden i højsædet.

- En god løgnehistorie er en jeg-fortælling eller noget, man har hørt, og hvor man får lytteren til at ende i et område, hvor man er usikker på, om det er rigtigt eller forkert - men ønsker, at det passer. Vi elsker at blive forført, og derfor skal vi lære at jonglere fiktionen. Det ligger i vores kultur, at det er sjovt at dreje på knapper, der kan få folk til at tro på, hvad vi siger. Bare se på vores glæde over vandrehistorier og folkeeventyr, sagde historiefortæller Hans Laurens, som underviste eleverne.

Også i voksenlivet kan teknikkerne bruges i eksempelvis et bestyrelseslokale til at pakke svært fordøjelige statistikker ind i en mere opildnende form, sagde han.

Sjovt at lyve

Skal man tro børnene, kunne de aldrig finde på at lyve, før de ligefrem blev oplært i det. Måske en enkelt hvid løgn, hvis lillesøster var stolt over et grimt billede, hun selv havde lavet, men så heller ikke værre løgne end det.

Det kan dog være en sandhed med modifikationer.

Sikkert er det, at fantasien er blevet sluppet løs, og at en række forældre de kommende år går en lidt mere fortvivlende tid i møde.

- Det har været mega fedt at lære at lyve, og det har været det bedste "fag" i skolen. Jeg tror, at vi alle skal i gang med at lyve lidt mere derhjemme, efter vi har fundet ud af, hvor sjovt det er. Jeg vil i hvert fald se, hvor meget jeg kan slippe afsted med, sagde Josefine Heidemann Sørensen.

Ideen til den midlertidige lyveskole kommer fra Odense og er i denne omgang udbredt til seks biblioteker. De bedste løgnere fra hver skole er inviteret med til lyvefestival på tirsdag hos Odense Bibliotekerne, hvor de skal konkurrere om at fortælle den mest overbevisende løgn.

Alle de interviewede har garanteret, de ikke har løjet i artiklen - men Folkebladet kan ikke garantere, om det var løgn...
En god løgnehistorie skal fange lytteren i en tilstand, hvor det er svært at gennemskue, hvorvidt det er sandt eller ej - men altid i et håb om, at det er rigtigt.
En god løgnehistorie skal fange lytteren i en tilstand, hvor det er svært at gennemskue, hvorvidt det er sandt eller ej - men altid i et håb om, at det er rigtigt.

Løgn og latin på skemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce