Kulturarv. Gør Mindebo til museum


Kulturarv. Gør Mindebo til museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Evald Tang Kristensen var og er en international berømmet folkemindesamler. Han blev født i 1843 og blev uddannet som skolelærer samt i musik og kirkesang. Han arbejdede som lærer og degn og begyndte at indsamle folkeminder i sin fritid. Han blev gift tre gange og fik otte børn. I 1888 fik han tildelt midler fra staten, bifaldet af Kong Christian den 9. i en personlig skrivelse. Denne tildeling gjorde det muligt for ham at stoppe som underviser, og fortsætte sit tidligere fritidsarbejde med indsamling af folkeminder på fuld tid.

I mere end 50 år indsamlede han både skriftligt materiale og lydoptagelser på phonograf-valser fra over 3300 personer, hovedsageligt fra de fattige samfundslag - i alt over 24.000 håndskrevne sider optegnelser med 3000 viser, med 1000 melodier, 2450 eventyr, mere end 15.000 sagn, talrige ordsprog, rim og gåder samt titusindvis af optegnelser om skik og dagligliv.

Det resulterede i mange bøger, som han selv finansierede og udgav i små oplag i en tid, hvor den folkelige interesse var begrænset. Senere er disse blevet en højt værdsat kilde til viden om det 19. århundredes folkeliv i Danmark.

Han bosatte sig fra 1897 i Mølholm, hvor han fik opført en villa med navnet "Mindebo". I dette hus boede han resten af sit liv.

Evald Tang Kristensen blev i 1898 slået til Ridder af Dannebrog og blev i 1917 tildelt Dannebrogordenens hæderstegn. Han døde den 8. april 1929 og blev begravet i Vejle.

Evald Tang Kristensens eftermæle skal ikke tages let, fordi den arv, han har efterladt, er af uvurderlig betydning for mennesker i og uden for Danmark!

Og derfor skal "Mindebo" ikke nedrives for at gøre plads til moderne etagebyggeri!

Skal denne fantastiske personlighed æres efter fortjeneste, bør Vejle Kommune købe "Mindebo" og gøre huset til et museum.

Vores lokale politikere bør have meget større respekt for dette hus, vores fælles kulturarv!

Kulturarv. Gør Mindebo til museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce