Blev kun 69 år: Tidligere kommunaldirektør død af alzheimers

Carsten Tromborg er død, 69 år. Han var kommunaldirektør i Jelling og med i ledelsen af den nye store Vejle Kommune i årene efter 2007. Han led af Alzheimers og boede sine sidste tre år på plejehjemmet. Arkivfoto

Blev kun 69 år: Tidligere kommunaldirektør død af alzheimers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Carsten Tromborg, der blev 69 år, var dynamoen i Jelling Kommunes liv fra 1985 til kommunefusionen i 2007.

Jelling: Den tidligere ordførende direktør i Jelling Kommune, Carsten Tromborg, er død 69 år. Han havde i mere end tre år boet på plejehjemmet Højagercentret i Jelling, efter at han i 2015 fik konstateret alzheimers.

Han stammede fra Tørring. Efter studentereksamen fra Vejle Gymnasium i Worsaaesgade blev han læreruddannet på Jelling Seminarium. Derefter virkede han i 14 år som lærer ved skoler i Give og Jelling. Især årene 1977-85 på Jelling Statsseminariums Øvelsesskole (nu Bredagerskolen) lagde fundamentet til dét, han huskes for: De store grin, de store armbevægelser og en energisk indsats som en meget uortodoks embedsmand, med det erklærede mål at skabe rum til de folkelige og frivillige kræfter på kulturområdet.

Musa

I 1983-84 kørte Jelling og Egtved kommuner sammen med Vejle Amt et projekt med titlen Temadage: Dyr og Menneske. Det ledte til Musa i Jelling, som var en udvidet version af den traditionelle musikskole, hvor også drama, dans og billedkunst var inddraget.

Samtidig var han en af idé-mændene bag Jellings vikingeprojekt, der blev formuleret i 1985. Det bestod af planer om store friluftsspil, byggeri af et vikingeskib og etablering af et vikingecenter. De to første elementer blev realiseret i 1990, og i 2000 åbnede Kongernes Jelling. Det var en "tæmmet" version af den oprindelige Jellingidé, men de nyeste planer om videreudvikling af Kongernes Jelling med rekonstruktioner er et ekko af tankerne fra den gang.

Børnekultur

Andre stikord fra Carsten Tromborgs idérige katalog omfatter "Skolen som lokalt kulturcenter", "Børn som Medborgere" og "Børnegrundloven". Især det første satte dybe spor en overgang: At skolen stod åben for borgerne uden for skoletiden, og at foreninger kunne holde deres møder på skolen.

Begreber som disse gjorde ham til en efterspurgt foredragsholder i hele Norden. Desuden skrev han taler for visse ministre. Og han var formand for kulturministeriets tværministerielle arbejdsgruppe for børn og kultur og derefter fra 1994 til 1997 for Kulturfonden (tidligere kendt som Højlunds Kulturfond).

Kulturchefen vi ikke fik

Den lille Jelling Kommunes smidighed passede perfekt til Carsten Tromborgs utålmodige væsen. Her kunne ting ske hurtigt. Da kommunereformen i 2006 skulle smelte Jelling, Vejle, Børkop, Egtved og Give sammen, var Carsten Tromborg et oplagt bud på kulturdirektørposten. Men han blev "parkeret" på posten som seniorchef, indtil han efter et par år og et skredet budget på ældreområdet blev udviklingschef. Den post var han selv glad for, men han fik ikke sat så stort et præg gennem den. Dels fordi han stadig var i en stor organisation med - for ham - langtrukne beslutningsforløb, og dels fordi det set i bakspejlet også var omkring denne tid i 2009, han blev hæmmet af de første tegn på hans den gang uerkendte sygdom.

Blev kun 69 år: Tidligere kommunaldirektør død af alzheimers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce