Alle de negative nyheder gør os syge


Alle de negative nyheder gør os syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Allan Holm Nielsen, Grævlingevænget 163, Nyborg
Billede
Debat. 

Nyheds-stress: Vidste du, at der er noget, der hedder "headline-stress-disorder" - altså oversat: "overskrift-stress-sygdom", fordi nogen i dag får stress-symptomer når de læser negative overskrifter?

Og at vores generation kaldes "anxiety-generation" - altså "angst-generationen", fordi vi hele tiden bombarderes med ting, vi skal være bange for og passe på?

Det er veldokumenteret, at man reagerer med angst og stress-symptomer, når man læser de konstante negative fremlæggelser af verdens tilstand og det samfund, vi lever i - og at det derfor kan gøre os angste, når der skrives, som der gør. Af netop den grund er det vigtigt, at journalister, politikere og interesseorganisationer tænker sig ekstra godt om, når de råber: Ulven kommer, ulven kommer! For selve det negative budskab kan let gå hen og være meget mere skadeligt end den fare, man vil advare imod, hvis ikke faren er reel og blot baseret på gætterier.

Naturligvis skal medierne og politikerne reagere på reelle, faktuelle farer - særligt hvis man kan gøre noget ved dem. Et godt eksempel er, hvis der er bakterier i drikkevandet, som man kan blive akut syg af, og som man kan undgå ved f.eks. at koge vandet. Akut, faktuelt problem, der kan gøres noget ved. Check. Advar! Men når medierne skælder ud over f.eks. 0,2 µg/l af et relativt ufarligt nedbrydningsprodukt fra et pesticid, som ingen sundhedsmæssig effekt har, og som man reelt ikke kan fjerne på den korte bane, så er vi ude på en glidebane.

For faktuelt er der ingen akut fare, og ingenting borgeren kan/bør gøre for at fjerne stoffet umiddelbart. Det eneste, nyheden frembringer, er angst. Ja, og så sælger den måske aviser/klik på Facebook og giver politikerne noget at slå virksomheder oven i hovedet med - og det kan man naturligvis diskutere om er fornuftigt. Men ikke i form af advarsler og skræmmekampagner rettet imod borgerne. Det må og skal ikke være et seriøst nyhedsmedies første prioritet, hvis prisen er angste og syge læsere. Og for politikere er det da slet ikke målet at gøre borgerne syge af bekymring.

Tænk over det, når du læser nyhedsmedier. Det meste er en storm i et glas vand. Lad os håbe, journalisterne i de seriøse aviser vil hjælpe med at sortere, så de ikke gør læserne bange og stressede, men giver dem overblik og reel viden og information.

Alle de negative nyheder gør os syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce