Det første dankort-køb: Vejlenserne var bange for deres hemmeligheder

Lissy Vinther ekspederede i 1984, da det første køb på de nye dankort-terminaler i Vejle blev foretaget i Holst Sko. Tidligere indehaver Flemming Hansen var i sin første tid i Folketinget med til at lovgive omkring kortet. Til højre er det sønnen Niels Flemming Hansen, som i dag har overtaget kæden og som også bejler til Folketinget. Foto: Mette Mørk

Det første dankort-køb: Vejlenserne var bange for deres hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejle var den første jyske by, der fik de nye dankort-terminaler i 1984. Det allerførste køb blev gjort i Holst Sko. Lissy Vinther kørte kortet igennem, og hun er stadig i forretningen.

Vejle: Året var 1984.

Gulerodsbukser var in, VB vandt sit femte danske mesterskab, og Kenny Loggins indtog hitlisterne med sangen Footloose.

Danskerne var året før blevet introduceret for Dankortet, og i 1984 kom de første 100 nye dankortterminaler, der skulle afløse "fluesmækkeren", og Vejle var den første jyske by, som fik de nye terminaler.

Det allerførste køb på de nye terminaler i Vejle foregik hos Holst Sko på Torvegade 24 den 10. december 1984 med førstedame Lilly Vinther bag kassen.

Hun er stadig ved Holst Sko, som også i dag ligger samme sted som i 1984.

- Jeg kan ikke huske, hvad der blev solgt den allerførste gang, men jeg kan tydeligt huske, at vi havde en lang liste med mulige fejlbeskeder, og hvad vi skulle gøre, samt at det, folk var mest skeptiske omkring med de nye terminaler var, hvorvidt vi kunne se, hvad de havde på kontoen. Det kunne vi selvfølgelig ikke, men det var noget, der tit blev nævnt i starten, fortæller Lissy Vinther, der har været ansat ved Holst Sko i 42 år.

Det skete også i 1984
Vejle fik som den første jyske by de nye dankort-terminaler i 1984, men dette skete der også det år:

Danmarks herrelandshold i fodbold opnåede en tredjeplads ved EM i Frankrig - det var der, hvor Preben Elkjær med itureven buksebag brændte i straffesparkskonkurrencen i semifinalen mod Spanien.

Ronald Reagan vandt præsidentvalget i USA.

Biskop Desmond Tutu fik Nobels Fredspris.

Metallica udgav Ride the Lightning, og Kim Larsen udgav Midt om Natten.

Og så vandt VB sit femte og foreløbig sidste mesterskab i den bedste danske fodboldrække - foran AGF og Lyngby.

I 1984 var det Flemming Hansen, der ejede Holst-kæden, og han blev samme år valgt ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti, hvor hans allerførste lovforslag handlede om netop dankortet.

- Sammen med Lissa Mathiasen (S), der var valgt i Kolding, fremsatte jeg et lovforslag om, at der ikke måtte opkræves gebyrer for brug af dankortet. Det var ikke noget, hverken bankerne eller min gruppeformand var glad for, men det blev vedtaget, og i dag har udlandet i stor stil kopieret den lovgivning, vi fik igennem dengang, fortæller Flemming Hansen.

Han er i dag trådt tilbage og har overladt driften af skokæden, der består af fem butikker under navnet Holst Sko og en række Ecco-butikker, som drives sammen med Ecco, til sønnen Niels Flemming Hansen.

Han er i øvrigt i mere end en forstand gået i sin fars fodspor, nemlig ved i 2016 at blive valgt som folketingskandidat for Konservative i Sydjyllands Storkreds.

Det første dankort-køb: Vejlenserne var bange for deres hemmeligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce