Olé for et måltid

Café Carlos i Fredericia
Foto: Michael Svenningsen

Olé for et måltid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tapas hører til de mest misbrugte gloser i madverdenen. Dårligt en enkel cafe har gennem det seneste årti turdet sammensætte en menu uden "Tapas" - ofte bestående af en håndfuld sjuskede småserveringer samlet i en uappetitlig grød på samme tallerken. Men Fredericia har en spansk restaurant med autencitet og håndelag for den ægte vare. Cafe Carlos, som holder til i det tidligere stamværtshus i Sjællandsgade, repræsenterer en af de alt for få spanske restauranter i Danmark - tilmed er der en spanier, Carlos Guerra Suarez, bag grydeskeen i køkkenet, og det giver gæsterne en enestående mulighed for at smage ægte tapas - sådan som spanierne selv foretrækker dem på hjemmebane. Spanien kan med nogen ret prale af at være Europas gastronomiske centrum de senere år, og så meget desto mere mystisk er det, at Jylland stort set er renset for spanske spisehuse. Det forekommer endnu mere mystisk efter et besøg på Cafe Carlos. Den ydmyge tapasbar/cafe gør ganske vist ikke noget forsøg på at udbrede de førende strømme i spansk kogekunst, som har bragt hæder og berømmelse til El Bulli ved Barcelona og en hel hær af Michelin-stjernebestrøede restauranter i Baskerlandet. Til gengæld leverer Cafe Carlos veludført håndværk, når det gælder det spanske køkkens klassiske meritter, rustikale serveringer af gode råvarer med masser af smag. Indehaveren er fra Gran Canaria, hvilket afspejles i nogle af retterne, og det gør hverken maden mindre autentisk eller spændende. Det har fredericianerne for længst fundet ud af, og de to gange, jeg har besøgt restauranten, har der været godt besøgt. Senest mødte jeg frem med teenagedatter og den noget yngre søn, som følte sig velkommen i de tætte, intime omgivelser. Betjeningen er vaks og kvik, og for den syvårige kom der hurtig en børnetapas-tallerken på bordet, som demonstrerede køkkenets sans for detalje og opmærksomhed: Hjemmelavede kyllingenugets, "smiley" pommes frites, mozarella-sticks, salat med små tomater, æble i skiver, ananas-kirsebær og druer. Den scorede topkarakter, og som beskrevet andetsteds, var der heller ikke meget at sætte fingeren på i "voksen" tilbudene, som vi andre fråsede i. Inden bestillingerne kom på bordet blev vi rigt forsynet med hjemmebagt brød af høj kvalitet og to slags hjemmelavet dip med olie peber og grønne urter - var man blot tilnærmelsesvis så heldig på rigtig mange andre spisesteder med et højere prisniveau. Fredericia er mildt sagt ikke overforsynet med spændende spisesteder, men Cafe Carlos repræsenterer en velkommen undtagelse, som tilmed bør trække kunder til langvejs fra. Der må være andre end undertegnede, som er vendt tilbage fra Spanien med masser af gode madminder uden mulighed for at genopfriske dem. Den er til stede nu - fem velfortjente stjerner og hurra for Cafe Carlos.

Olé for et måltid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce