Otte af landets stejleste gader ligger i Vejle

Ifølge hjemmesiden www.danskebjerge.dk er Chr. Winthersvej i Vejle Danmarks stejleste gade. Foto: Claus V. Jensen

Otte af landets stejleste gader ligger i Vejle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Otte af de tyve stejleste gader i landet ligger i Vejle-området.

Det kan man forvisse sig om ved at kigge ind på hjemmesiden www.danskebjerge.dk. Folkene bag hjemmesiden har opmålt veje og gader overalt i Danmark og har på den baggrund fundet frem til de tyve stejleste i kongeriget.

Chr. Winthersvej i Vejle topper listen som den absolut stejleste gade med en maksimal stigningsprocent på 25,5. Herefter følger en vej i det nordvestlige Sjælland med en maksimal stigning på 23,5 og en anden på Bornholm, der kan prale med 23 procent, og herefter er Vejle så med igen på listens fjerdeplads, hvor Mølgårdsvej gør sig til med en maksimal stigning på 22,5 procent.

Derudover kan man finde Dornsvej, Strandgaardsvej, Gl. Kongevej, Uhrskovvej, Kiddesvej og endelig Ømkulevej, der ligger på en delt 16. plads med fem andre veje, der alle kan bryste sig af en maksimal stigning på 19 procent.

Rigtige bakker

Også andre hjemmesider beskæftiger sig med Danmarks stigninger herunder www.climbs.dk.

Initiativtageren til hjemmesiden skriver selv, at siden rummer en næsten komplet liste over bakker af en vis kaliber her i landet. I modsætning til www.danskebjerge.dk hæfter han sig ikke ved maksimale stigningsprocenter, da de ifølge ham ikke giver et retvisende billede af bakken som helhed. Han har i stedet fokus på højdemeter og opererer derudover med tre kategorier, som han inddeler bakkerne i:

Lange og stejle bakker på mere end 800 meter og en stigning på mere end seks procent, lange men knap så stejle bakker på mere end 800 meter men med en stigning på mindre end seks procent og stejle men korte bakker på mindre end 800 meter. I sidstnævnte kategori ligger eksempelvis Danmarks stejleste gade Chr. Winthersvej og den efterhånden legendariske Kiddesvej.

Det er dog ifølge ham ikke "rigtige" bakker. Han supplerer således beskrivelserne af bakkerne med ikoner, der viser, om der er tale om en bakke, der har alt det, en rigtig bakke skal have. Ifølge ham er det en passende længde og en passende stigning men ingen uhensigtsmæssigheder.

Indenfor den kategori ligger eksempelvis Munkebjergvej, Østengårdvej, Højen Skovvej og Jennumvej. Listen på www.climbs.dk omfatter en imponerende stak asfalterede bakker i hele landet og heraf rigtig mange fra Vejle-området.

Verdens stejleste

Ikke engang Chr. Winthersvej kan dog være med, når det handler om verdens stejleste gader og veje.

Ifølge Wikipedia, med de forbehold det kræver, er verdens stejleste bakke Baldwin Street nær byen Dunedin i New Zealand. Den har en maksimal stigning på 35 procent. Bakken er lidt under 350 meter lang, starter 30 meter over havet og slutter 100 meter over havet.

Hvert år afvikles løbet Baldwin Street Gutbuster, hvor man skal løbe op og ned ad gaden. Flere hundrede deltager, og rekorden er ifølge Wikipedia 1 minut og 56 sekunder.

En anden bakke af en vis kaliber er Canton Avenue i Pittsburgh, USA, der angiveligt har en maksimal stigning på 37 procent, men målingerne er ikke foretaget efter helt samme principper, og derfor betragtes Baldwin Street i New Zealand alligevel som verdens stejleste. Også gader i Los Angeles og San Francisco har stigningsprocenter på over 30.Læs desuden om årets Post Danmark Rundt på side 52.

Otte af landets stejleste gader ligger i Vejle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce