Bæredygtighed er i centrum i science-centeret Økolariet i Vejle. Entreen er gratis for at lokke folk til de fromme budskaber om klimasikring, miljø, sundhed og nytænkning.
I kælderen går man gennem et stort kloakrør, hvor rotter bor i bur langs den buede kant. På science-centeret Økolariet er de langhalede gnavere bag glas for at vise, at de ude i virkeligheden lever i vores allesammens undergrund. Kælderetagen er dedikeret til fortællinger om det, der foregår under byens gader: Klimasikring af kloaknettet, spildevandet, der skal renses, og alt det, vi trækker ud i toilettet. De besøgende kan for eksempel prøve sig frem med affaldssortering på badeværelset. Øvelsen går ud på at finde ud af, hvad der skal i toiletspanden, og hvad man kan trække ud i toilettet. Og smider du en hårtot i vandet, irettesætter toilettet dig med en umiskendelig vrængende lyd. - Ja, den går ikke. Det stopper både rørene hos en selv, men også på rensningsanlægget. Når man selv får lov til at prøve sig frem, lærer man det på en sjov måde. Alle vores udstillinger er interaktive, og det er spændende for dem, der ikke vil læse en masse. Det kan både være børn og voksne, siger Gitte Nørrebo Sørensen, administrativ koordinator på Økolariet. Science-centeret Økolariet ligger i Vejle og er drevet af kommunen. Det fylder 15 år i oktober, og blev til, da kommunens politikere mente, at man skulle være bedre til at formidle bæredygtighed og grønnere levevis til byens borgere. Og det er sådan set stadig formålet med centeret, selv om det også tiltrækker masser af gæster fra den anden side af kommunegrænsen, fortæller Gitte Nørrebo Sørensen. - Vi kan også mærke, at der i de 15 år er kommet en meget større opmærksomhed på og bevidsthed omkring klimaforandringer og bæredygtighed, siger hun.
Det er ikke alt på museet, der foregår i kloaknettet. Man kan også gå en tur under havoverfladen og lære om forskellen på iltfattigt og iltrigt vand, man kan mærke sig gennem muslinger og sten, og lugte til en dårlig havbund, selv om det ikke er særlig rart. Over havoverfladen kan man besøge skoven, lytte til fuglestemmer og spille spil om træernes forskellige blade. I alle udstillingerne er der ting, man kan røre, lugte eller opleve, for på museet er hands on en del af formidlingspolitikken. Det virker både for de små og de gamle, mener Gitte Nørrebo Sørensen. - Økolariet er for alle aldre. Børn på to til tre år vil få sanseindtryk, når de ser på havets bund og fiskene eller mærker et muldvarpeskind, og som voksen kan man supplere oplevelserne med uddybende tekster på skærme, hvis man gerne vil have mere viden, siger hun. - Der er mange forskellige måder at lære på. Vi har noget for dem, der lærer bedst, mens de laver noget fysisk eller bruger hænderne til at flytte ting. Og vi har noget for dem, der forstår bedre, når de læser en tekst, siger hun. Og så kan man blandt andet bruge det, man har lært, når man spiller klimaspillet, der handler om at redde byen fra oversvømmelser, når klimaændringerne sender hyppigere og kraftigere skybrud ind over kloakkerne.