Liste: Fire budgetvenlige børneoplevelser på Fyn i efterårsferien

De brune exmoor ponyer er søde og smukke, men egentlig er de kun en ekstra gevinst ved en af landets smukkeste landskaber i Langelands hatbakker. Foto: Michael Nørgaard

Liste: Fire budgetvenlige børneoplevelser på Fyn i efterårsferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Fyn er der så mange begivenheder og attraktioner til rimelige priser, at man kan sammensætte en efterårsferie rig på kvalitetsoplevelser uden et stort budget.

I efterårsferien er det end ikke i mine overvejelser at rejse væk fra Fyn. Her sker simpelthen for meget, som giver sjove, lærerige og samlende oplevelser for familien. Og boede jeg længere væk, ville jeg finde det værd at rejse efter en uge i midten af landet. Selv om uge 42 er en skoleferie, er sommerhuse typisk 25 procent billigere at leje end om sommeren, og det kan nemt lade sig gøre at finde en feriebolig for 2000-2500 kroner for en uge.

Her kommer fire bud på oplevelser til gode priser.

 

Æblefestivalen bliver rundet af med en æblekagekonkurrende, hvor alle får lov at smage. Foto: Henrik Nguyen.
Æblefestivalen bliver rundet af med en æblekagekonkurrende, hvor alle får lov at smage. Foto: Henrik Nguyen.

1: Vilde heste og kold krig på Langeland

Strengt taget er det jo ikke Fyn, men vi tillader os at regne den smukke, lange ø med blandt vores skatte. På Langelands sydspids lever en flok stort set vilde heste med mindst mulig indblanding fra mennesker og finder selv føde. I hårde vintre bliver der dog sat foder ud til dem, og hvis en hest bliver syg, får den dyrlægebesøg, ligesom døde heste bliver fjernet fra området. At betragte de vilde heste er en skøn naturoplevelse for både voksne og børn, og det koster kun benzinen at besøge de smukke, små brune exmoore ponyer. Hestene er hyggelige, når de står tæt i små flokke og masserer hinanden med mulerne, og de er betagende, når de samlet galopperer over græssletterne. Hestene er et godt lokkemiddel til at få børn med på en gåtur i et ualmindeligt dejligt naturområde på Langelands hatbakker med udsigt over det sydfynske øhav. , Hestenes utallige brune nuancer, himlen, havet og græsset danner en farvepalet, som giver lyst til at springe ud som kunstmaler eller fotograf. Jeg har været der med en flok skærmvane børn i alderen to til sytten år, og ingen beklagede sig over kedsomhed. Flokken kan næsten altid ses fra hatbakken "Ørnehøj", den ligger i kort gåafstand fra p-pladsen ved Gulstav Mose på Gulstavvej.

Der findes en folder med kort over området på http://www.langeland.dk/langeland/langelands-vilde-heste

Fire kilometer derfra ligger Koldkrigsmuseet Langelandsfort, hvor store børn og voksne kan blive klogere på hvordan spioner arbejdede under den kolde krig, beundre tanks og bunkers og komme ombord i en af de sidste aktive danske ubåde, "Springeren" og se en sektion af den originale berlinmur.

Yngre børn kan også få det sjovt på fortet i efterårsferien, hvor tirsdag og torsdag er børnedage.  Her bliver børnene kørt rundt på fortet på ladet af en militærlastbil fra koldkrigstiden, og de kan udfordre sig selv og hinanden på en træningsbane i stil med den, der fandtes på Langelandsfortets kaserne med krybetråd, balancebom og vadested.

Adgang til museet er gratis for børn under 18 år og koster 95 kroner for voksne. Deltagelse i børnedagen med lastbiltransport og snobrødsbagning koster en tyver.

Læs mere på http://www.langelandsfortet.dk/

 

Æbler har spillet en afgørede rolle i Tåsinges historie. Det kan man høre mere om under rundvisning på æblefestivalen, men man kan også nøjes med at plukke en kasse æbler for en flad halvtredser. Foto: Peter Leth-Larsen
Æbler har spillet en afgørede rolle i Tåsinges historie. Det kan man høre mere om under rundvisning på æblefestivalen, men man kan også nøjes med at plukke en kasse æbler for en flad halvtredser. Foto: Peter Leth-Larsen

2: Æblesjov på Tåsinge

Mellem Fyn og Langeland ligger øen Tåsinge, som siden 2014 har gjort efterårsferien til æblefestival for hele øen. Allerede fredagen før efterårsferien begynder, kan man se de gamle træskibe kaldet "pæreskuderne" ankomme lastet med frugt i Troense Havn og tage en gåtur i den fine lille by med de mange velbevarede bindingsværkshuse. Kan man først nå til Tåsinge lørdag, kan man stadig nå at se skibene, når de sejler tilbage til Fyn.

Der er mere end 20 æble-relaterede aktiviteter på øen i ugens løb, herunder rundvisning og historiefortælling om, hvordan fæstebønderne under trussel om pisk begyndte at dyrke de æbler, som skulle blive en fantastisk forretningssucces fra Tåsinge.

Jeg vil særligt fremhæve to tilbud, begge søndag den 15. oktober: På Tåsinge Museum er der gamle lege som tøndebånd og snoreleg og aktiviteter med æbler. Især de yngre børn havde en fest med at lægge grønne og røde æbler op i mønstre, da jeg besøgte museet sidste år. Museet er ikke det mest professionelle, man kan opdrive i kongeriget, men det er rasende charmerende og hyggeligt. Billetprisen er 40 kroner for voksne, børn under 15 år kommer gratis ind.

Efter musemsbesøget plukkede vi æbler i en nærliggende æbleplantage. Det tilbud gælder også i år, hvor man i Guesthouse Danninghus kan plukke en kasse æbler for bare 50 kroner. Vi havde en fest med at studere og smage på de mange forskellige æblesorter og diskutere, hvem der foretrak de røde, de grønne, de søde og de syrlige. Det var som en skovtur med et ekstra element af samarbejde, som forsatte hjemme i køkkenet med kogning af æblemos og bagning af æblekage.

Æblefestivalen slutter med en æblekagekonkurrende søndag den 22. oktober på Hotel Troense, hvor alle kan smage de indleverede kager og få en gratis kop kaffe. Det samlede program kan findes på www.visittaasinge.dk.

 

Museumsinspektør Jeppe Wichmann fortæller om spisereglementet og de mange andre, skrappe regler i fattiggårdens glansperiode. Foto: Lasse Hansen
Museumsinspektør Jeppe Wichmann fortæller om spisereglementet og de mange andre, skrappe regler i fattiggårdens glansperiode. Foto: Lasse Hansen

3. Fortidens fattigdom i Svendborg

En ting er at se billeder og høre historier om fortidens fattiglemmer. Det er i sig selv spændende, men historierne sætter sig endnu bedre fast i bevidstheden, når man også får flere sanser i brug.  Svendborgs gamle fattiggård, som husede ubemidlede borgere i lidt over hundrede år fra 1872 til 1974, danner i dag rammen om Danmarks Forsorgsmuseum. Her kan man prøve at væve de ru måtter, som var en del af fattiglemmernes tvangsarbejde, og man kan smage en af de fedtemadder, som der gled mange ned af efter det hårde slid.

Der er også rundvisninger, hvor talentfulde fortællere indvier gæsterne i begreber som "lusekassen"og "fuldebrummen" og beretter om de mennesker, der levede bag pigtråden. Det er trøsteløse men fascinerende skæbner, som for eksempel  "Fattiggårdens skræk," den voldelige og "uværdigt trængende" Peter Jørgensen, der blev sigtet for at sætte ild til fattiggården, og om "idioten" Alma, som levede 45 år på fattiggården og blev halt og tunghør af omsorgssvigt.    

Jeg er voldsomt begejstret for museet, som står bag forskningen til Godhavnsrapporten, som gav anledning til den voldsomme debat om en undskyldning til mishandlede børnehjemsbørn, og som lagde lokaler til nogle af optagelserne til den seksdobbelte Robertprisvinder "Der kommer en dag". Min begejstring er så stor, at jeg efterhånden har kørt mine børn trætte af museet, men under det første besøg var de særdeles interesserede og ganske berørte. 

Det kalder på empati og eftertanke at befinde sig i den velbevarede fattiggård, betragte pigtråden, se mærkerne i døren i det rum, hvor uregerlige fattiglemmer blev låst inde, se badekarret, som de mest medtagne landevejsriddere måtte lægges i blød i, før tøjet kunne tages af dem uden at hænge fast i huden. Der var noget at tale igennem før sengetid, da jeg puttede børn efter vores første besøg. Og så har de ikke engang prøvet museets forholdsvis nye ipad-dilemmaspil, som børnene kan løse på egen hånd på cirka 20 minutter.

Museet er åbent fra torsdag til søndag, og i efterårsferien er der rundvisning mandag til fredag klokken 11 og klokken 13.

Entreprisen er 50 kroner for voksne, og børn under 18 år kommer gratis ind. Der er ingen ekstraudgifter for aktiviteterne.

Læs mere på http://www.svendborgmuseum.dk/forsorgsmuseet

 

Børnene kan få historien ind med følesansen ved at væve måtter, som fortidens fattiglemmer gjorde det. Foto: Roland Pedersen
Børnene kan få historien ind med følesansen ved at væve måtter, som fortidens fattiglemmer gjorde det. Foto: Roland Pedersen

4. Magiske dage i Odense

Harry Potter Festivalen i Odense er den væsentligste årsag til, at uge 42 stod øverst på listen af mine ferieønsker i år.

Sidste år tilbragte jeg trods silende regn to gange seks magiske timer med børn i alderen syv til sytten år. Det hører med til historien, at jeg trods mine 44 år er næsten lige så begejstret for J.K Rowlings univers som børnene, og for mindre magi-gale forældre vil tålmodigheden måske komme på prøve.

Men børn, der holder af den unge troldmand og hans venner, kan næsten ikke få nok. Festivalens største svaghed er, at den er så populær, at køerne kan være frustrerende lange til de mange aktiviteter. De aktiviteter, der kræver tilmelding er stort set udsolgt, men der er et væld af muligheder for dem, der bare møder op.

Man starter med at veksle sine kroner til troldmandsvalutaen galleoner i Gringotsbanken hos et par gnavne nisser, som al vrissenheden til trods er venlige nok til at advare om, at man ikke skal veksle overdrevent mange penge. Jeg fulgte deres råd om at veksle 50 kroner pr. barn pr. dag, og det var et held, for vi fik faktisk en lille smule til overs. Mange aktiviteter er nemlig gratis, og betalingsaktiviteterne har ganske beskedne priser.

Det var, ja, fortryllende at se især den yngstes begejstring over at holde en ugle, lave sin egen tryllestav og binde sin egen kost.Det var morsomt at se teenageren springe i vejret af forskrækkelse, da den suspekte professor Quirrel sneg sig ind på hende med et hviskende "hej". Og det var en fest at se stort set voksne unge mennesker klædt ud i kapper og stribede tørklæder og kaste sig ud i quidditchkampe med de små og jage de depressionsfremkaldende, kutteklædte væsner dementorer på flugt med trylleformularen "Expecto Patronum".

I slikbutikken Honeydukes var der begrænsning på, hvor mange chokoladefrøer, lakridstryllestave multismagsbønner og andet troldmandsslik, man måtte købe ad gangen for at undgå at få udsolgt for hurtigt. Et sympatisk træk, som også forhindrede trættende diskussioner mellem sliksyge børn og fornuftssøgende forældre.

Det var mere sjovt end egentlig appetitligt at drikke den søde "butterbeer" i det berygtede, skumle  værtshus Den utætte Kedel, hvor bartenderen var vidunderligt uforskammet.

Allersjovest var det at gå rundt og få øje på velkendte helte og skurke fra Potteruniverset blandt gæster og de utallige frivillige i flotte kostumer.

Her er i den grad kælet for detaljen, og mange forretningsdrivende er gået med på spøgen ved at udsmykke vinduerne med skrumpehoveder og anden magisk "pynt". I år starter festivalen allerede torsdag og forsætter fredag og lørdag, hvilket man kan håbe får køerne til at skrumpe en anelse.

Det fulde program kan findes på www.harrypotterfestival.dk

Museet har genopsat pigtråden, som ellers blev taget ned i fattiggårdens sidste år, og arbejdsgården er fuld af brænde og skærver, som da fattiglemmerne sled derude.
Museet har genopsat pigtråden, som ellers blev taget ned i fattiggårdens sidste år, og arbejdsgården er fuld af brænde og skærver, som da fattiglemmerne sled derude.
På museet Langelandsfort kan børnene køre i militærlastbil og udfordre sig selv og hinanden på soldatervis på træningsbanen.
På museet Langelandsfort kan børnene køre i militærlastbil og udfordre sig selv og hinanden på soldatervis på træningsbanen.
Hele bymidten bærer præg af festivalen, hvis største svaghed er dens popularitet. Køerne kan være frustrerende lange.
Hele bymidten bærer præg af festivalen, hvis største svaghed er dens popularitet. Køerne kan være frustrerende lange.
Midt i menneskemylderet kan man pludselig møde Voldem... jeg mener, ham som ikke må benævnes i færd med en af sine onde gerninger. Foto: Finn Wraae
Midt i menneskemylderet kan man pludselig møde Voldem... jeg mener, ham som ikke må benævnes i færd med en af sine onde gerninger. Foto: Finn Wraae
I Ugleriet kan man både få lov at holde en ugle og deltage i en lille quiz om de bemærkelsesværdige fugle. Foto: Katrine Becher Damkjær
I Ugleriet kan man både få lov at holde en ugle og deltage i en lille quiz om de bemærkelsesværdige fugle. Foto: Katrine Becher Damkjær

        To af Potter-universets værste skurke: Den selvglade Malfoy og den falske professor Nidkjær. For fans er det en stor fornøjelse at gå rundt og spotte kendte karakterer. Foto: Finn Wraa
To af Potter-universets værste skurke: Den selvglade Malfoy og den falske professor Nidkjær. For fans er det en stor fornøjelse at gå rundt og spotte kendte karakterer. Foto: Finn Wraa

        Mange gæster er klædt ud, men det er intet krav for at være en del af festivalen. Foto: Finn Wraae.
Mange gæster er klædt ud, men det er intet krav for at være en del af festivalen. Foto: Finn Wraae.

Liste: Fire budgetvenlige børneoplevelser på Fyn i efterårsferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce