Kan man leve af en sport, man ikke kan leve af?

Ramiz Ugla er europamester og dansk mester i kickboxing, og selvom man ikke kan leve af sporten i Danmark, håber han på at komme til det på et tidspunkt i udlandet. Foto:Yilmaz Polat

Kan man leve af en sport, man ikke kan leve af?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ramiz Ugla blev europamester i kickboxing den 28. april i Horsens. Nu vil kæmperen fra Vejle prøve at se, om han kan komme til at leve af sin sport.

Vejle: En kickboxing-kamp er dybest set en opslidnings-duel mellem to hårdt byggede mennesker.

Ramiz Ugla viser en video på sin mobiltelefon af en kamp, som han kæmpede den 28. april i Horsens. Her vandt den 27-årige vejlenser ICO's europamesterskab. ICO er et af de største forbund, som sporten har i Europa.

De to kæmpere indleder kampen i højt tempo, og en serie af lave spark rammer læggen på modstanderen, så denne vakler.

- Det er det, som sporten handler om. Hvert eneste spark, der rammer, slider dig en smule. Den mest udholdende vinder, siger Ramiz Ugla.

Han er aggressiv og får flere stød ind på tyskeren overfor sig, men modstanderen fortsætter med at gå frem, som om intet var hændt. Slagene og sparkene regner ned over ham.

Tyskeren er ligeglad.

- Han var en tank. Efter kampen kunne man ikke engang se, at han havde været i kamp. Det kunne man godt på mig. Jeg kunne ikke gå i to dage, siger Ramiz Ugla og griner.

Jeg har gået til fodbold, men jeg har altid været fascineret af kampsport. Der er bare noget specielt over to gladiatorer, der tæsker løs på hinanden i en ring.
Ramiz Ugla, europamester.
Sparkene skal trænes, trænes og trænes. Det er dem, der slider modstanderen op og sørger for den åbning, som kan fælde ham. Foto: Yilmaz Polat
Sparkene skal trænes, trænes og trænes. Det er dem, der slider modstanderen op og sørger for den åbning, som kan fælde ham. Foto: Yilmaz Polat

Man lever ikke af det

Trods tyskerens beton-fysik, vandt Ramiz Ugla på point og tog bæltet. For et par år siden vandt han også DM, og han har et håb om, at han kan komme til at leve af sin sport.

- Jeg træner seks dage i ugen ved siden af mit arbejde. Op til kamp træner jeg to gange om dagen. Om morgenen, så går jeg på arbejde, og så træner jeg igen om aftenen. Hvis man er heldig at komme til udlandet, kan man godt tjene penge på det, men ikke herhjemme, siger han.

Oprindeligt er han thai-bokser. Thai-boksning er en mere brutal sport end kickboxing, fordi det er tilladt at bruge sine albuer og knæ til at skade sin modstander. Ramiz Ugla er på det danske landshold i thai-boksning, og han skal til EM i Prag om nogle måneder.

- Jeg har to sponsorer Citycabs og Playgames, og uden dem kunne jeg ikke komme ud og kæmpe i udlandet. Der åbner sig nogle døre, når man vinder en EM-titel, og jeg kan allerede mærke en interesse fra folk, som gerne vil kæmpe mod mig. Drømmen er, at jeg kan komme til at leve af det. Det er enhver kæmpers drøm, siger han.

- Endnu er der dog ikke noget konkret, siger han.

Danmark er mit hjem

På undersiden af sin venstre arm er en simpel tatovering af Iraks landegrænser og familienavnet "Ugla" nedenunder på irakisk. Som 10-årig rejste Ramiz Ugla væk fra Irak sammen med sine forældre for at slå sig ned i Jelling.

Faderen var ikke på Saddam Husseins side dengang i starten af årtusindskiftet.

- Min far sagde altid, at han ikke ville kunne holde mund. At han ville være død i dag, hvis han var blevet dernede, siger Ramiz Ugla.

Det er kun tatoveringen, der antyder, at Ugla ikke er født i Danmark. Han er pæredansk. Faderen arbejder som tolk og har boet i Danmark i 17 år. Ramiz Ugla bor i Vejle i dag, forældrene bor fortsat i Jelling.

- Jeg kan slet ikke forestille mig at bo et andet sted end Danmark. Det er mit hjem, siger han.

Farligere at spille fodbold

Kickboxing virker som en brutal sport, og ved stævnet i Horsens måtte flere kæmpe tilses, fordi blodet strømmede ud af hovedet på dem. Men Ramiz Ugla mener ikke, at sporten er farligere end så meget andet.

- Man skal huske på, at vi er trænede til at stå deroppe i ringen. Vi ved, hvad vi kan forvente, og vi ved, hvad der kommer. De skader, som vi får, er bare sådan nogle overfladiske skader. Jeg plejer at sige, at det er farligere at spille fodbold, for der kan du blive tacklet hårdt og brække foden, uden at du aner, hvad der sker, siger han.

Han har flere gange været i Thailand for at træne thai-boksning. En sport, hvor man træner skinneben og albuer ved at hamre dem mod bildæk, så man sørger for at de er så modstandsdygtige i kontakten med modstanderens kød som muligt.

- Det lyder voldsomt, men jeg tror at sporten har fået et vist ry, fordi at nogle amerikanske film har overdrevet dens voldsomhed. Man dypper ikke hænderne i glasskår og slås, siger han og griner.

- I Thailand er det helt vildt, så stort det er. Der lever kæmperne af det, og det er svært at finde en, som ikke tjener gode penge på det, siger han.

Næste opgave for Ugla er thai-boksning-EM i Prag. I november venter et nyt kickboxing stævne. Det finder sted i Aarhus.

Kan man leve af en sport, man ikke kan leve af?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce