Prinsen har efterladt et uforglemmeligt minde på Koldinghus

Prins Henrik mødte selv op til åbningn af Himmelsten på Koldinghus. Til venste ses slottets direktør, Thomas C. Thulstrup, der arbejdede tæt sammen med prinsen om udstillingen. Arkivfoto: Chresten Bergh

Prinsen har efterladt et uforglemmeligt minde på Koldinghus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Koldinghus arbejdede tæt sammen med prins Henrik, da han i fjor for første gang udstillede en større del af sin enorme jadesamling på slottet.

Kolding: Prins Henrik var meget optaget af kunst i mange afskygninger, og som så mange andre var han en ivrig samler. Blandt de sidste større projekter, prinsen var involveret i, var åbningen af udstillingen "Himmelsten" på Koldinghus. Udstillingen viste et bredt udvalg af værker fra prinsens store samling af jadekunst.

Prins Henrik var dybt involveret i forberedelsen af udstillingen "Himmelsten" på Koldinghus, og prinsen mødte selv op ved åbningen i januar 2017, da hans samling af jadesten blev vist frem på slottet i Kolding. Derfor er det også med stor sorg, at man på Koldinghus har modtaget beskeden om, at prinsen er død.

- På Koldinghus har prins Henrik efterladt et uforglemmeligt minde, da vi med udstillingen "Himmelsten" præsenterede prinsens enorme samling af orientalsk jadekunst samlet igennem et langt liv. En udstilling, som prinsen selv åbnede på Koldinghus lørdag 21. januar 2017. Udstillingen tegnede et portræt af en begejstret, entusiastisk og meget vidende samler samt en person med rødder i både den vestlige og den østlige kultur. En person med respekt for forskelligheder, med humor og med stor indsigt, oplyser museumsdirektør Thomas C. Thulstrup i en officiel pressemeddelelse.

Udstillingen tegnede et portræt af en begejstret, entusiastisk og meget vidende samler samt en person med rødder i både den vestlige og den østlige kultur. En person med respekt for forskelligheder, med humor og med stor indsigt.
Thomas C. Thulstrup, museumsdirektør.
Prins Henriks samling af jadekunst hører til blandt de største private samlinger i verden. I Kolding kunne ses et udvalg på 700 stykker fra samlingen. Arkivfoto: Chresten Bergh
Prins Henriks samling af jadekunst hører til blandt de største private samlinger i verden. I Kolding kunne ses et udvalg på 700 stykker fra samlingen. Arkivfoto: Chresten Bergh

Hjælpsom prins

Under arbejdet med udstillingen "Himmelsten" fik Thomas C. Thulstrup direkte adgang til prinsens samling. 700 små og store genstande fandt museumsdirektøren i den velvoksne samling, der i det daglige er fordelt på Amalienborg, Fredensborg og Château de Cayx.

Og forud for åbningen kunne slotsdirektøren fortælle, at der var meget kort fra idé til handling, for prinsen var kort og godt med på idéen med det samme, selv om han aldrig før havde udstillet sin samling offentligt.

- Da vi præsenterede idéen om at skabe en udstilling, var vi meget velkomne lige med det samme. Prins Henrik har hele vejen igennem været hjælpsom, og der er ikke blevet stillet krav til, hvad vi måtte låne, lød det dengang fra Thomas C. Thulstrup.

Og prinsen var ikke blot med på at låne sin samling ud. Han lod sig også interviewe til en række små film, der blev vist i udstillingens forskellige rum. På den måde mødte de besøgende på det nærmeste prinsen på tomandshånd, mens de gik rundt i udstillingen.

Museumsdirektøren beskrev ideen således:

- Min tanke var, at der er ingen bedre formidler af samlingen end prinsen selv. Og på den måde kommer udstillingen også til at tegne et anderledes billede af prinsen. Vi har skrællet meget af det royale lag af og fokuserer mest på selve jadekunsten og på dét at være samler.

Som et sidste prik over i'et, skrev prinsen også selv et forord til bogen "Himmelsten", der udkom i forbindelse med udstillingen. Heri skrev han blandt andet om sin passion:

- Jeg har samlet jade hele mit liv. Jeg fik som barn min første genstand af mine forældre, da vi boede i Hanoi i det, der dengang hed Indokina, og hvor jeg voksede op. Siden da har jade været en af mine store passioner, og for mig symboliserer materialet min tilknytning til den asiatiske kultur.

Prinsen har efterladt et uforglemmeligt minde på Koldinghus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce