Jægere vil i fællesskab bremse mårhunden - ost skal lokke den frem

En kastreret mårhund blev for nylig sat fri i rørskovene ved Eskør på Vestfyn. Mårhunden er en såkaldt invasiv art, som man går langt for ikke slår sig ned i Danmark. Nu er jægere i trekantområdet gået sammen og har stiftet foreningen Mårhunden Trekantområdet under Dansk Jægerforbund. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Jægere vil i fællesskab bremse mårhunden - ost skal lokke den frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny forening Mårhund Trekanten vil have jægere i hele trekantområdet til at samarbejde om at intensivere jagten på mårhunden. Den nye jagtforening etableres under Dansk Jægerforbund. Foreningen vil have etableret flere foderpladser, hvor dyrene bl.a. kan lokkes med ost.

Herslev: Mikkel Sørensen har til gode selv at se mårhunde ved sin landejendom i Follerup, men han er sikker på, at de er derude.

- Min kone har for nylig set en mårhund ved Taulov Mose, der er skudt to mårhunde i Trelde inden for de seneste dage, så vi ved, at de er der. Men de er oftest aktive om natten, og vi har ikke været målrettede nok i jagten på dem, så derfor tror man ikke, at de er et problem, siger Mikkel Sørensen.

Men han står nu sammen med andre jægere i trekantområdet bag en ny forening, som gennem samarbejde og koordinering på tværs af jagtforeninger vil intensivere jagten.

- Mårhunden hører ikke til her. Den er hård ved både fugle og mindre pattedyr, men skal man den til livs, så kræver det en målrettet indsats, vurderer Mikkel Sørensen.

I november blev Mårhunden Trekantområdet stiftet, og til marts afvikles generalforsamling. Netop nu er man aktiv for at få flere jagtforeninger gjort interesseret i initiativet og få jægere til at involvere sig.

Vi er bange for, at mårhunden vil ødelægge bestandene af jordrugende fugle, padder og mindre pattedyr, hvis vi ikke laver en effektiv fælles indsats.
Formand for foreningen Mikkel Sørensen, Herslev
Mårhunden Trekanten
Formålet med foreningen er at bidrage til en organiseret indsats mod den invasive art, Mårhunden.Opgaven er at organisere, koordinere og bidrage til indsatsen fra at laveoplysningskampagner til konkrete bekæmpelsestiltag.

Bekæmpelsen skal ske inden for lovens rammer om etisk korrekt bekæmpelse af invasive arter.

Mårhund Trekanten ønsker er at etablere et bredt samarbejde med alle grønne organisationer og ikke mindst områdets kommuner.

Mårhund Trekanten er en forening under Danmarks Jægerforbund.

Læs mere om foreningen på hjemmesiden maarhunden.dk.

Lys og mms'er

Mikkel Sørensen har selv indrettet en foderplads, hvor han håber at kunne observere det uønskede pelsdyr.

- Den skal lokkes frem, så man finder et mønster i dens adfærd. Man opsætter kameraudstyr, så man kan holde foderpladsen under observation. Hvis mårhunden kommer et par nætter i træk på samme tidspunkt, så gør den det nok også næste nat, og så kan man stå klar til at skyde den, siger Mikkel Sørensen.

Foreningen vil arbejde på at få flere til at oprette foderpladser. Via foreningen skal der søges midler til udstyr, som jægerne kan sætte op, så mårhunden kan skydes.

- Der skal opsættes lys, som aktiveres, når de kommer til pladsen. De mest avancerede kameraer kan sende en mms, så man straks bliver opmærksom på, at dyrene er der, men man kan klare sig med mere enkelt udstyr, siger Mikkel Sørensen.

Mårhunden må jagtes året rundt, men det er endnu ikke tilladt at gå på jagt med udstyr, der kan benyttes i mørke.

Mårhunden elsker ost

De mårhunde, der er skudt inden for den seneste tid i lokalområdet, er blevet indberettet til foreningen, som laver en kortlægning af dyrene. Miljøstyrelsen vurderer, at der i dag er en bestand på 2000-3000 dyr, og at bestanden er voksende.

- For nylig blev der observeret mårhunde på Fyn, og derfor er vi også opmærksomme lige nu. De er ikke så aktive om vinteren, men det er vigtigt, at vi får udbredt interessen for at hjælpe med at få stoppet udbredelsen, siger Mikkel Sørensen.

Og det er ikke bare jægere, der har vist interesse for sagen.

- Jeg har været i kontakt med Danmarks Naturfredningsforening, som også støtter vores initiativ, og jeg håber også, at kommunerne vil være med. De har et ansvar for at holde invasive arter nede, og måske kan vi hente økonomisk støtte til arbejdet der, siger Mikkel Sørensen.

Ud over udstyr til overvågning af dyrene, så håber foreningen også at kunne få hjælp til at få lokkemad til foderpladserne.

- Mårhunden spiser alt, men de elsker ost, så jeg har bl.a. talt med en større ostehandler om muligheden for at få rester, som vi kan opbevare centralt i frysere, så medlemmerne kan hente foder, siger Mikkel Sørensen.

Jægere vil i fællesskab bremse mårhunden - ost skal lokke den frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce