Kolding-virksomhed forvalter svimlende summer med stor succes: Overskud på 142 millioner kroner

- Fokus er på investeringer i udviklingslande. Det vil sige, at vi hjælper stater i Afrika, Latinamerika, Østeuropa og Asien med at få finansiering til blandt andet den infrastruktur, der skal til for at skabe et land i vækst. Vi er finansieringskilde for de her lande, kan man sige, siger Morten Bugge, der er direktør og medstifter af Global Evolution. Foto: Søren Gylling 

Kolding-virksomhed forvalter svimlende summer med stor succes: Overskud på 142 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pengene strømmer fortsat ind i Global Evolution, der på vegne af store investorer som pensionskasser investerer i statsobligationer i udviklingslande. I dag forvalter selskabet cirka 66 milliarder kroner, og sidste år landede virksomheden et overskud på 142 mio. kroner før skat.

Kolding: Hvilken betydning får valgresultatet i Sydafrika? Hvad sker der i Ukraine efter, at befolkningen har valgt en tv-stjerne og komiker som præsident, og hvad betyder handelskrigen mellem Kina og USA for handlen i Afrika?

Nyhedsstrømmen i hele verden bliver fulgt tæt på kontoret på Kokholm, hvor kapitalforvalteren Global Evolution har base, og hvor selskabet forvalter cirka 66 milliarder kroner fordelt på investorer fra cirka 30 forskellige lande.

Selskabet har specialiseret sig i at investere i udviklingslande primært via opkøb af statsobligationer, og kapitalforvalteren hævede overskuddet fra 130 millioner kroner i 2017 til 142 millioner kroner før skat i 2018. Fondsmæglerselskabet forventer, at overskuddet bliver endnu større i 2019.

- Vi indgår en aftale om en afregning i forhold til investeringen, og derudover er der typisk en aftale om et præstationsbeløb. Men sidste år fik vi stort set ikke noget performance-fee, fordi markedet var negativt. Så når vi kigger ind i 2019, hvor markedet er mere positivt, så er jeg sikker på, at regnskabet i 2019 bliver bedre end 2018. Hvis altså markedet holder, siger Morten Bugge, der er direktør og medstifter af Global Evolution.

Kort om Global Evolution
Global Evolution er stiftet af Søren Rump, der er bosiddende i Aarhus, og Morten Bugge, der bor i Kolding. Virksomheden investerer i statsobligationer i udviklingslande. Investorerne er blandt andet store europæiske pensionskasser. Samlet forvalter Global Evolution cirka 66 milliarder kroner for investorer fra 30 lande.
Foto: Søren Gylling
Foto: Søren Gylling

Størst i Norden

Kunderne er primært store europæiske pensionskasser eller meget velhavende kunder, der gennem Global Evolution får hjælp til at investere milliardbeløb i primært statsobligationer i udviklingslande.

- Vi har været meget fokuseret på statsobligationer, og jeg tror, det er noget af hemmeligheden bag vores succes, at vi har været fokuseret, siger Morten Bugge.

Selskabet er stiftet i 2007 af Søren Rump og Morten Bugge, der stod i spidsen for et investeringsselskab i Sydbank, inden de tog springet og startede deres eget firma med en håndfuld ansatte. I dag er der 44 specialister i virksomheden, der har kontorer i blandt andet Schweiz, Luxembourg, Sverige og USA.

I slutningen af 2017 købte det amerikanske investeringsselskab Conning 45 procent af Global Evolution, der i forbindelse med handlen blev værdisat til 1,2 milliarder kroner.

- Vi arbejder inden for emerging markets, altså i udviklingslande, og så har vi været førende inden for frontier markets, det vil sige de "nye" udviklingslande i blandt andet Afrika og Caribien. Det er der, vi har været stærke til at finde interessante muligheder siden 2010, siger Morten Bugge.

Lidt konservative

Inden kapitalforvalteren investerer i statsobligationer, bliver de enkelte lande undersøgt på alle økonomiske parametre, ligesom man følger nyhedsstrømmen, og samtidig besøger selskabet de lande, hvor de investerer i statsobligationer.

- Vi gør meget ud af at rejse ud og besøge de enkelte lande for at tale med regeringerne, nationalbanken og andre interessenter. Det kan være fagforeninger og banker, så vi ikke kun får regeringens billede, siger Morten Bugge.

Investorerne laver altid en aftale med Global Evolution om risiko og spredning på de enkelte lande.

- Du tiltrækker kun kunder, hvis du år efter år kan levere det, som du stiller kunderne i udsigt. Og vores kunder kigger tre, fem og ti år frem. Generelt er vi nok lidt konservative. Vi har ikke de største afkast, når markedet buldrer derudad. Til gengæld leverer vi gode afkast i normale og faldende markeder, siger Morten Bugge.

Kolding-virksomhed forvalter svimlende summer med stor succes: Overskud på 142 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce