Kommunen skal spare millioner: Sagen er mørklagt

Karina Lorentzen (SF), der er formand for Kolding Kommunes social- og sundhedsudvalg, vil spørge forvaltningen, om kommunen på en eller anden måde kan kommunikere om besparelserne på området. Besparelserne er hidtil blevet behandlet som et lukket punkt. Foto: Jacob Schultz

Kommunen skal spare millioner: Sagen er mørklagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I år skal social- og sundhedsområdet finde besparelser for tre millioner kroner, men hvordan det sker, kan offentligheden ikke følge med i. Hver måned er sagen på social- og sundhedsudvalgets dagsorden som et lukket punkt. JydskeVestkysten har fået afslag på aktindsigt i sagen.

Kolding: Arbejdet med at finde millionbesparelser på social- og sundhedsområdet i Kolding Kommune er i fuld gang. Men hvad der er gang i, har offentligheden ikke adgang til. Hver måned behandles sagen som et lukket punkt på social- og sundhedsudvalget, hvor politikerne får en status.

JydskeVestkysten har bedt Kolding Kommune om aktindsigt i punktet, men fik afslag. Kommunens jurister begrunder afslaget med, at punktet "kan indeholde personhenførbar oplysninger" og henviser til offentlighedslovens paragraf 30.

I år skal der findes besparelser for tre millioner kroner, næste år 6,5 millioner kroner og samme beløb året efter. Altså 16 millioner over tre år.

Jørgen Poulsen, der er økonomichef for socialområdet, fortæller:

- Vi forventer at finde de effektiviseringer, der er i budgettet, og går også efter at få oparbejdet en buffer til at imødekomme uforudsete regninger. Det her er et område, hvor vi bliver udfordret på mange forskellige fronter.

Det er altså ikke småpenge, der er tale om, men offentligheden får ikke adgang til at følge med i, hvor langt kommunen er, og hvilke besparelser der er tale om.

- Jeg håber, at vi kan give offentligheden en status senere på året, siger økonomichefen.

Baggrund
Kolding Kommunes social- og sundhedsudvalg skal i år finde besparelser/effektiviseringer for tre millioner kroner. Det beløb vokser til 6,5 millioner kroner i 2020 og er på sammen niveau i 2021.

Besparelserne skal findes med udgangspunkt i projekt "Selvværd og sammenhæng". Det går blandet andet ud på i højere grad at inddrage borgerne og spørge ind til, hvilken form for hjælp de ønsker. Målet er at finde bedre og billigere løsninger.

Kolding Kommune afviste JydskeVestkystens ønske om aktindsigt i sagen med henvisning til offentlighedslovens paragraf 30. I den står:

"Retten til aktindsigt omfatter ikke oplysninger om:

1) enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forhold og

2) tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold el.lign., for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningerne angår, at anmodningen ikke imødekommes."

Kilde: retsinformation.dk

Enkeltsager

Besparelserne skal findes ud fra tankegangen i projekt "Selvværd og sammenhæng". Det handler blandt andet om at spørge borgerne, hvad de mener om den hjælp, de får, og spørge, om kommunen kan gøre noget anderledes og bedre. Når der er blevet lyttet, så afprøves en ny løsning, der skal give borgeren en bedre og billigere hjælp. Når løsningen har vist sig at være god i praksis, så kan en konkret udmelding være en mulighed.

Hvorfor kan kommunen ikke bare overstrege personfølsomme oplysninger og så udlevere dokumenterne?

- Fordi vi er nede at se på enkeltsager, og de berørte borgere skal ikke kunne genkende sig selv i det, der bliver meldt ud. Vi vil heller ikke melde ud, før vi er sikre på, hvilken vej vi skal gå, for vi vil ikke skabe unødig usikkerhed blandt borgere og ansatte, svarer Jørgen Poulsen.

Svært at følge med

Karina Lorentzen (SF), der er formand for social- og sundhedsudvalget, henviser også til, at sagen handler om personfølsomme oplysninger.

Hvordan har du det med, at millionbesparelserne kører som et lukket punkt?

- Jeg er tryg ved, at vi er mange politikere i udvalget, der ved, hvad det går ud på. Vi er udfordret af, at sagerne handler om personhenførbare oplysninger.

Har offentligheden ikke krav på at høre, hvordan millionbesparelserne på social- og sundhedsområdet skal findes?

- Jo, og jeg kan sagtens se det demokratiske problem i, at det er svært at følge med i det her. Det skal alle som udgangspunkt have lov til. Jeg vil meget gerne tage en runde med forvaltningen for at få en ekstra vurdering af, om der ikke er noget mere, vi kan kaste offentlighed over. Jeg vil spørge ind til, om vi ikke på en eller anden måde kan kommunikere omkring det her, siger udvalgsformanden.

Efter JydskeVestkystens henvendelse skrev Karina Lorentzen til forvaltningen.

- Jeg fik et hurtigt svar, og på forvaltningen er de enige med mig i, at vi skal prøve om vi kan få mere offentlighed omkring besparelserne, og det ser jeg frem til, siger hun.

Kommunen skal spare millioner: Sagen er mørklagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce