Søstre laver nisser året rundt

Der er gang i den i værkstedet året rundt. Mange nisser bliver det til hen over året, og i disse uger kulminerer det hele. Du kan finde søstrene i Middelfart Juleby de næste to weekender, hvor de de sælger deres hjemmedesignede nisser. Fotos: Mia Harm Madsen

Søstre laver nisser året rundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi andre ser kun nisser ved juletid. Søstrene Nina Elmerlund og Connie Ebsen laver nisser året rundt for at kunne fodre et næsten umætteligt marked, når juletiden nærmer sig.

Middelfart: Nisser på motorcykler, nisser på træstubbe, nisser der strikker, nisser der spiller trompet, nisser der har trukket huen helt ned over øjnene.

Der er nisser alle vegne i den lille butik på brovejen. Der er helt vildt mange nisser. Og så er det ikke en gang så vildt, som det var for bare et par måneder siden, for de fleste af dem er solgt på julemarkeder, allerede inden kalenderen var drejet om på december.

Det er frugten af et helt års arbejde, der kulminerer på julemarkederne. Søstrene Connie Ebsen og Nina Elmerlund bruger nemlig hele året på at lave nisser i alle mulige og umulige former.

De har hver weekend op til jul besat. De farer landet rundt til julemarkeder, hvor folk river deres nisser ned af hylderne. Nu er der kun det tilbage, som er i butikken, og det kommer med op i Middelfart Juleby, hvor søstrene de næste to weekender vil stå i "brugsen" og sælge af deres designs og kreationer.

Kalenderen er fuldt booket

Når vi når om på den anden side af nytår, kan søstrene begynde at tænke over, hvilke nye designs, de kunne tænke sig at sælge næste jul. Alle weekender op til jul 2018 er allerede booket til julemarkeder, så de ved, at der skal nogle nisser til igen i det nye år.

- Vi er nødt til at lave nisser hele året, men vi bliver heller aldrig trætte af nisser, forklarer søstrene, der er henholdsvis 69 og 80 år.

De åbnede butikken "Dot-Design" i 2011. Før det havde de et telt uden for huset op til jul, men da det greb om sig, måtte Connie Ebsens husbond erkende, at det nok var bedre, hvis de byggede hans værksted om til et nisseværksted, så i dag står søstrene indendørs med lagre af nissehoveder i forskellige størrelser, små træsko, kælke og julekugler.

Fra da af tog det rigtig fart, og nu er søstrenes nisser så eftertragtede på markederne, at man skal booke dem i januar, hvis man vil have dem med til december - bortset lige fra julen i 2018, hvor alt er fuldt booket, selvfølgelig.

- Vi blev spurgt i oktober, om vi ville deltage på et marked, men det er alt for sent at give besked, siger Connie Ebsen.

Middelfartnissen revet væk

De flittige søstre mødes to-tre gange om ugen og arbejder i værkstedet. Det bliver til mere end 1000 nisser om året,

- Men vi kan også sidde og lave et ansigt eller strikke, når vi ser TV, siger Nina Elmerlund, der efter flere tusinde nisser har øvelsen i hænderne.

Nogle år hitter nogle nisser mere end andre. Søstrene kan sagtens opleve, at de det ene år har lavet nisser i et bestemt design, som ikke rigtig kan sælges, men næste år bliver de samme nisser solgt på nul komma fem.

I år har det været "Middelfartnissen", der har været et hit. Det er en lille rund sag, der har trukket huen helt ned over øjnene, så kun næsen stikker frem.

- Dem har vi nok lavet 100 par af i år, og der er kun dem der tilbage, siger Connie Ebsen og peger på de to sidste, der står i butikkens vindue.

Speciallavede nisser

Alle nisser er designet individuelt. Det er de nødt til, for hvert år køber søstrene nye ting og sager hjem, og der ved man aldrig, hvor stor en nisse, man skal lave dertil. For eksempel sidder en lille nisse i en indkøbsvogn, og den er lavet specielt til det, for eller passede den ikke ned på klapsædet. 

Også en stor nisse på en kælk er lavet specielt til netop den kælk, der i øvrigt er bestilt hjem fra Tyskland.

- Jeg tænkte: Den skide store kælk får jeg aldrig noget godt ud af. Når jeg begynder på en ny nisse, så tænker jeg tit, at det bliver aldrig godt, men jeg bliver gladere for den hen ad vejen, siger Nina Elmerlund, der faktisk endte med at blive helt glad for den store nisse på kælken.

Der går mange timer med nisseriet, og søstrene bestiller ting og sager hjem fra fjernøsten for at kunne lave alle de forskellige ting.  De vil ikke begynde at regne på, hvad deres timeløn er, for så er de ret enige om, at det nok er en dårlig forretning, men det er ikke det, det handler om for dem.

- Det er altså bare hyggeligt, siger Nina Elmerlund.

- Men vi er også nok bare lidt skøre i hovederne, griner Connie Ebsen.

Søstre laver nisser året rundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce