EU-lande er enige om model for udskydelse af brexit


EU-lande er enige om model for udskydelse af brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er enighed om at udskyde brexit, men det bliver ikke Theresa Mays model.

Først var der én dato. Så var der to. Og pludselig var hele kalenderen i spil, da stats- og regeringscheferne fra 27 EU-lande på et flere timer forsinket møde sent torsdag blev enige om en flertrinsmodel for at udskyde brexit.

Den britiske premierminister, Theresa May, har sagt god for modellen, fortæller EU-præsidenten efter mødet.

- Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi har nået en aftale, siger Donald Tusk på et pressemøde lidt før midnat i Bruxelles.

Resultatet er, at EU-landene er klar til at udskyde brexit fra 29. marts til 22. maj. Men det er på betingelse af, at premierminister Theresa May får skilsmisseaftalen fra november godkendt i det britiske parlament i næste uge.

Får hun ikke det, vil man udskyde brexit - men så kun til 12. april. Inden den dato forventer EU-landene, siger erklæringen fra briternes 27 EU-partnere, at den britiske regering skal vise, hvilken vej frem den ønsker.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at EU har forsøgt alt for at undgå et kaotisk og papirløst brexit, hvilket også efter torsdag aften er en risiko.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at få aftalen over målstregen. Vi blev bedt om at tydeliggøre aftalen i december. Det gjorde vi. Vi blev bedt om forsikringer i januar. Dem gav vi. Vi blev bedt om yderligere forsikringer i sidste uge i Strasbourg - og dem gav jeg, siger Juncker.

Han tilføjer, at torsdagens aftale er "den fulde pakke". Der er "ikke mere, vi kan gøre".

Datoen i april er valgt, fordi det er sidste chance for en beslutning om, hvorvidt der også i Storbritannien skal afholdes valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

- Har briterne ikke besluttet sig inden da, vil muligheden for en lang forlængelse automatisk bortfalde, siger Donald Tusk.

Få eller ingen af stats- og regeringscheferne tror på, at May kan få skilsmisseaftalen godkendt i parlamentet i London i næste uge. Den er to gange tidligere faldet i meget store nederlag i Underhuset.

Theresa May havde i et brev onsdag bedt om, at man kunne udskyde brexit til 30. juni. Det var der ikke stemning for på topmødet.

EU-lande er enige om model for udskydelse af brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce