Måling: Præsidentparti tager historisk stor valgsejr i Ukraine

Den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, afgav tidligere søndag sin stemme sammen med sin kone, Olena.

Måling: Præsidentparti tager historisk stor valgsejr i Ukraine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Præsident Volodimir Zelenskij vil danne koalition med partiet Golos, der er stiftet af ukrainsk rockstjerne.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskijs parti, Folkets Tjener, ser ud til at sikre sig en overbevisende sejr ved søndagens parlamentsvalg i Ukraine.

Partiet står således til at få 43,9 procent af stemmerne, viser den første valgstedsmåling. Det er klart flest af de fem partier, der er blevet stemt ind.

Det næststørste parti står til at blive Oppositionsplatformen med 11,5 procent.

Folkets Tjener - hvis kandidater har en gennemsnitsalder på 37 år - stod inden valget til at få mellem 44 og 52 procent af stemmerne. Det viste en meningsmåling fra Internationalt Institut for Sociologi i Kijev.

Men selv om valgstedsmålingen er i den lavere ende af, hvad meningsmålingerne forudsagde, så vil der faktisk være tale om en historisk stor sejr.

Ifølge nyhedsbureauet AFP vil det således være den største sejr til et parti, siden Ukraine blev uafhængigt af Sovjetunionen i 1991.

Den nyvalgte præsident skal nu på jagt efter koalitionspartnere.

Her er det unge parti Golos (Stemme, red.) en mulighed. Det siger Zelenskij søndag aften efter offentliggørelsen af valgstedsmålingen.

Golos blev stiftet af rockstjernen Svijatoslav Vakartjuk i maj og var på forhånd udråbt som mulig koalitionspartner, hvis det klarede spærregrænsen. Og det ser søndag ud til at være tilfældet.

41-årige Zelenskij, der er tidligere komiker, blev valgt til præsidentposten i maj. Han udskrev straks efter parlamentsvalg og håber, at han med et nyt parlament vil få lettere ved at gennemføre sin politik.

Parlamentet har i Zelenskijs regeringstid bestået af mange af den tidligere præsident Petro Porosjenkos støtter. Zelenskij har derfor mødt stor modstand i parlamentet og haft svært ved at levere resultater.

Zelenskij ønsker med en ny koalition blandt andet at rydde op i korruptionen i landet og gennemføre en række reformer.

Det er nødvendigt for, at landets internationale långivere fortsat vil holde landets økonomi oven vande med store lån.

Partiet Folkets Tjener er opkaldt efter det politiske satire-show på ukrainsk tv, hvor Zelenskij spiller en lærer, der bliver valgt som landets præsident.

Måling: Præsidentparti tager historisk stor valgsejr i Ukraine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce