Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som statsminister

Den fungerende svenske statsminister, Stefan Löfven, som her ses ved EU-topmødet torsdag, kunne ved fredagens afstemning i Riksdagen ikke umiddelbart samle tilstrækkelig opbakning til at lede en kommende regering.

Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som statsminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

200 medlemmer af Riksdagen stemmer nej til at gøre Stefan Löfven til statsminister i en ny svensk regering.

Det var på forhånd ventet, at den socialdemokratiske leder Stefan Löfvens drøm om endnu en embedsperiode som statsminister ville blive knust, da Riksdagen stemte om spørgsmålet fredag formiddag.

200 stemte nej til Löfven, 116 stemte ja, mens 28 undlod at stemme.

Dermed vil formanden for Riksdagen, Andreas Norlén, fortsætte sine bestræbelser på at finde en kandidat, som et flertal af de folkevalgte kan bakke op om som statsminister.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, sagde fra Riksdagens talerstol forud for afstemningen, at der fortsat er for store forskelle til, at Centerpartiet kan støtte en regering ledet af Stefan Löfven.

Fredag morgen sagde hun, at hendes parti fortsat er klar til at indgå kompromisser for at få en ny regering på plads.

- Vi er klar til at tage fortsat ansvar, men jeg lægger især ansvaret på de to store partier, som må bevæge sig fremad, siger Lööf ifølge nyhedsbureauet TT.

Ud over Centerpartiet havde Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna på forhånd sagt, at de ville stemme nej til den foreslåede regering med Löfven i spidsen.

Sammen har de fem partier over 200 mandater. Mindst 175 parlamentarikere skulle stemme imod, for at forhindre at Löfven blev valgt.

Det er anden gang, at Riksdagen stemmer om en foreslået regering siden valget i september.

Löfven blev afsat af Riksdagen i slutningen af september og leder nu en overgangsregering.

Det er første gang, at riksdagsformand Norlén kalder til afstemning om den socialdemokratiske partiformand som leder af en ny regering.

Han er den anden kandidat, som Riksdagen stemmer om, efter at Moderaternas leder, Ulf Kristersson, for en måned siden ligeledes fik et nej.

Norlén sagde forleden, at han i tilfælde af et nej til Löfven vil indkalde partilederne til nye samtaler.

En tredje afstemning om en mulig regering kan komme inden jul eller i begyndelsen af januar, skriver TT.

Først når Riksdagens formand fire gange har fået nej fra Riksdagen til de kandidater, han foreslår som regeringsledere, kan han udskrive nyvalg.

Andreas Norlén har sagt, at han ikke ønsker at havne i den situation. Men han konstaterede i weekenden, at der fortsat er dødvande mellem partierne.

Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som statsminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce