100 millioner kroner ekstra til børnene: 28 stemmer bag 600 millioners budgetforlig

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) ledede tirsdag sin første budgetforhandling, hvor alle partier ville have deres del af den store økonomiske kage. Tegning: Arne Sørensen

100 millioner kroner ekstra til børnene: 28 stemmer bag 600 millioners budgetforlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun SF og Enhedslisten forlod budgetforhandlinger inden det sidste punktum var sat i fordelingen af blandt andet 100 millioner kroner til skoleområdet de kommende fire år.

Vejle: Repræsentanter for 28 af byrådets 31 medlemmer i Vejle Kommune skrev tirsdag aften kort efter kl. 20 under på et ni sider langt forlig om kommunens økonomi de kommende fire år.

Dermed ligger det fast, at der fordeles i størrelsesordenen 600 millioner kroner til bedre service og nye anlægsprojekter i 2018 og de følgende tre såkaldte overslagsår. På forhånd var der lagt op til et løft på børneområdet, og med 25 millioner kroner om året de kommende fire år har området fået tildelt 100 millioner kroner.

Selvom der er udvidelser af serviceniveauet, var det ikke nok for SF. Partiet forlod forhandlingerne, kort før parterne nåede til enighed. Heller ikke Enhedslisten kunne se sig selv i et bredt budgetforlig og forhandler Lasse Bak Egelund gik endnu tidligere på eftermiddagen.

Pluk for forliget
Tirsdagens budgetforlig i Vejle Kommune dækker 2018 plus overslagsårene 2019, 2020 og 2021 - mest detaljeret det første år.Alt i alt fordeles 590 millioner kroner til drift og anlæg fordelt over de fire år.

100 millioner kroner går til at løfte børne- og familieområdet - ikke mindst til flere medarbejdere i skolen. På forhånd er der reserveret tre millioner kroner om året til daginstitutionsområdet.

Det nye boligområdet Tirsbæk Bakker har fået speciel opmærksomhed i form af en ny daginstitution til 28 millioner kroner. Her skal også investeres i infrastruktur for 18,4 millioner kroner for at sikre skolevejen til Engum.

80 millioner kroner fordelt over fire år skal gå til bedre infrastruktur. Dertil kommer fem millioner kroner til cykelstier og sikre skoleveje. Ud over det er der fundet otte millioner kroner til den længe ønskede cykelsti langs Hældagervej og trafiksikring i Bredballe.

Voksen- og ældreområdet er der også fundet midler til. Otte millioner kroner til en øget indsats for socialt udsatte. Ældreområdet får to millioner om året plus 10 millioner kroner om året til demenssikre plejeboliger.

Debut til borgmester

Borgmester Jens Ejner Christensen fik dermed ikke alles underskrifter på forligsdokumentet i sin første budgetforhandling. Men han valgte trods alt at glæde sig over et ganske bredt forlig:

- Vi har udnyttet et år med mulighed for at prioritere til at investere i fremtiden, lød hans opsummering af forhandlingsresultatet.

Mens tidligere budgetforlig har indeholdt meget detaljerede aftaler om præcist, hvad pengene skal bruges til i de kommende år, er der denne gang større handlefrihed til de enkelte fagudvalg.

Flere udvalg får store beløb, som de i princippet selv skal fordele. Som nævnt 100 millioner kroner til børne- og familieområdet, mens teknisk udvalg har fået 20 millioner kroner om året til forbedret infrastruktur - i alt 80 millioner kroner.

Udvalgene må selv fordele pengene ud fra devisen om, at fagpolitikerne og forvaltningerne har det bedste overblik. Men deres prioriteringer skal i sidste ende godkendes af det samlede byråd.

De kan glæde sig
Selvom årets budgetforlig i høj grad overlader det til de enkelte fagudvalg at fordele millionerne, er en række projekter dog nævnt særskilt. Her et udpluk fra Vejle-området:Fire millioner kroner i 2020 til færdiggørelse af Kulturcenter i Grejs.

En million kroner til udvendig renovering af Skyttehuset.

Tre millioner kroner til renovering af Bredballe Center.

En halv million kroner til midlertidige aktiviteter i Rosborgområdet.

To millioner kroner til kajakklub ved Ibæk Strandvej i 2019  oveni den million der er afsat for 2018.

Tre millioner kroner til boldbaner og p-pladser ved Nørremarkshallen i 2019.

To millioner kroner til trafiksikring af Strandvejen.

Otte millioner kroner til cykelsti ved Hældagervej fordelt på 2018 og 2019.

En halv million kroner til Himmelpind-projektet.

 

Skatten ikke sænket

Rundt om forligsbordet var der generel tilfredshed - men med lejlighedsvis murren fra enkelte politikere, der ikke havde fået vigtige krav igennem:

- Vi havde gerne set en skattelettelse - men det har vi jo ikke nok mandater til at få gennemført, lød det blandt andet fra DF's Folmer Kristensen.

Den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat Søren Peschardt var overordnet tilfreds. Han mente, der var nok "røde" aftryk i forliget til trods for, at to andre røde partier havde valgt at gå:

- Vi skruer op for velfærden, som vi har efterlyst i flere år. Der er stadig brug for ekstra midler til skoler og daginstitutioner - men vi har fået taget hul på problemerne. Og personligt glæder jeg mig da over, at vi nu har fundet 4,5 ekstra millioner kroner til svømmehallen i Egtved.

Med budgetforliget på plads kan alle partier nu for alvor kaste sig ud i valgkampen. Og her kan der stadig blive nok at kæmpe om. Som blandt andet den konservative Dan Arnløv Jørgensen konstaterede, er der områder, som man ikke tog fat på i årets budgetdrøftelser - skat og udlicitering af opgaver:

- Her vidste vi, at vi ikke kunne blive enige. Derfor må de vente til en eventuel konstitueringsaftale efter valget, sagde han.

100 millioner kroner ekstra til børnene: 28 stemmer bag 600 millioners budgetforlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce