Arnløv vil have redegørelse om biogassagen

Byrådsmedlem Dan Arnløv (K) vil have en redegørelse om biogas-projektet og relationerne mellem Vejle Spildevand A/S og Vejle Kommune. Arkivfoto

Arnløv vil have redegørelse om biogassagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viceborgmester Dan Arnløv (K) kalder Lone Myrhøjs (SF) anklager om dobbeltroller i Vejle Spildevands biogasprojekt for alvorlig, og han har derfor bedt kommunaldirektøren om en redegørelse om sagen.

Vejle: Hvad er op og ned i sagen, hvor det kommunalt ejede Vejle Spildevand A/S undersøgte muligheden for at modtage vejlensernes madaffald med henblik på at skabe mere biogas?

Det vil viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K) nu have undersøgt. Han har bedt kommunaldirektør Niels Ågesen om at præsentere en redegørelse for forløbet på det næste møde i byrådets økonomiudvalg.

- Når Lone Myrhøj retter sådan en alvorlig kritik, er vi nødt til at tage det alvorligt. Jeg var selv kritisk over for konstruktionen af spildevandsselskabet. Nu skal vi se, om der er noget galt med konstruktionen eller lovgivningen, og derfor vil jeg have undersøgt, hvad der er sket, siger Dan Arnløv.

Vejle Amts Folkeblad beskrev søndag, hvordan Vejle Spildevand siden 2015 har arbejdet for at kunne producere mere biogas ved at overtage vejlensernes maddaffald. I natur- og miljøudvalget sagde et flertal af politikerne nej til, at selskabet skulle have eneret på affaldet.

Lone Myrhøj (SF) kritiserede forløbet, fordi der efter hendes mening har været dobbeltroller: To af bestyrelsesmedlemmerne i Vejle Spildevand A/S, medlem Søren Peschardt (S) og bestyrelsesformand Niels Clemmensen (V), er også medlemmer af byrådets natur- og miljøudvalg.

De to politikere har været erklæret inhabile, når punkter om biogasprojektet er blevet behandlet i natur- og miljøudvalget.

- Når der er medlemmer, som både repræsenterer kommunen og et spildevandsselskab, tænker jeg, at det er svært at styre sin viden i forhold til, hvad der kan siges videre og i hvilke sammenhænge, udtalte Lone Myrhøj til Vejle Amts Folkeblad.

Dan Arnløv vil nu se på relationen mellem natur- og miljøudvalget og Vejle Spildevand.

Biogas-projektet
Med projektet "Fremtidens spildevandsanlæg 2.0" ønskede Vejle Kommune og Vejle Spildevand at undersøge muligheden for at lave en cirkulær grøn økonomi i byen, hvor grønt husholdningsaffald, slam og andet organisk affald blev omdannet til biogas på rensningsanlægget.

Idéen var, at gassen skulle benyttes i byens busser, tjenestevogne og skraldebiler.

Projektets oprindelige afslutningsdato er i februar, men i oktober stemte et flertal af politikerne i natur- og miljøudvalget nej til en sådan en løsning, der indebar en fastfrosset aftale, som gav Vejle Spildevand eneret på affaldet.

Projektet har modtaget en bevilling på cirka ni millioner kroner, hvoraf halvdelen kommer fra EU-midler. Den resterende del har Vejle Spildevand finansieret. Selskabet oplyser, at der fortsat er omkring to millioner kroner til overs, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har godkendt overført til et nyt biogas-projekt.

Politikere i bestyrelsen

Det er Vejle Spildevands konstruktion, der gør, at det fortrinsvis er byrådsmedlemmer, som sidder i selskabets bestyrelse. Det huer ikke Dan Arnløv.

- Dengang spildevandesselskaberne blev skabt, var tanken, at man skulle have eksterne erhvervsfolk i bestyrelsen. Det, syntes jeg, var en god idé, men den del faldt fra i lovgivningsarbejdet. Det kan være, at vi skal videre til Folketinget i forhold til konstruktionen, men nu vil jeg først og fremmest finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, siger han.

Næste møde i økonomiudvalget er mandag 18. februar.

Arnløv vil have redegørelse om biogassagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce