Byrådspolitiker bliver chikaneret online: - Jeg vil hellere ændre tonen end jeg vil ændre loven

Lone Myrhøj, netop genvalgt til byrådet i Vejle for SF, og en af de 18 kommunalpolitikere, der har deltaget i Amnesty Internationals undersøgelse af online chikane mod kvindelige kommunalpolitikere i Danmark.Foto: Benny F. Nielsen

Byrådspolitiker bliver chikaneret online: - Jeg vil hellere ændre tonen end jeg vil ændre loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådsmedlem Lone Myrhøj (SF) er en af de 18 politikere, der har deltaget i Amnesty Internationals undersøgelse af digital chikane af kvindelige kommunalpolitikere. For hende er det hverdag at få grove beskeder på de sociale medier og i hendes private Facebook Messenger-inbox. Men hun mener ikke, vi skal lovgive os ud af det. I stedet vil hun gerne tale til folks ordentlighed.

- Jeg har nogle gange joket med, at når man gik ud af døren, skulle den seneste Facebook-kommentar, man havde skrevet, stå i panden på en, for så tror jeg, at tonen ville ændre sig, fortæller Lone Myrhøj. Hun er netop blevet genvalgt til Vejle byråd for SF, og så er hun en af de 18 kvinder, der har villet deltage i Amnesty Internationals undersøgelse af digital chikane og vold mod kvindelige kommunalpolitikere.

Digital chikane er hende nemlig på ingen måde fremmed. Den er der konstant og har været der alle de otte år, Lone Myrhøj har siddet i byrådet i Vejle.

- Det er ni ud af ti gange. Hvis jeg udtaler mig om noget til vores lokale avis, kommer der næsten 100% sikkert en kommentar omkring mit udseende eller noget i den stil, som intet har med det faglige at gøre. På de sociale medier er det jo dejligt let og uforpligtende, siger hun.

Beskederne kommer både som kommentarer under artikler eller facebook-opslag, men de kommer også i overvejende grad i hendes Facebook Messenger-inbox, som hun under valgkampen valgte at holde åben. Den har ellers i en årrække været privat, så kun hendes Facebook-venner kunne kontakte hende. Hvis hun, som under den netop overståede valgkamp, eksempelvis har været i TV2 News, kan hun være sikker på, at der allerede ligger en håndfuld beskeder, i det øjeblik hun er færdig i studiet.

Gør du noget, når du så ser og læser alle de beskeder?

- Ja! Jeg konfronterer dem. Hver gang. Og jeg prøver at rette fokus tilbage til det, det handler om, eller det, jeg har udtalt mig om.

Har du held med det?

- Nogle gange. Men det er meget sjældent. Jeg tror ikke altid, folk er indenfor rækkevidde. For dem handler det jo ikke om politik, men at de har noget mod mig eller det, jeg har udtalt mig om, siger hun.

Det er det, der chokerer mig mest. Når folk bliver direkte opsøgende. Om det er på gaden eller på Messenger, fordi her er det jo ikke pludseligt og en impulsstyret "jeg-har-haft-en-dårlig-dag" reaktion. De glemmer, at jeg er et rigtigt menneske. Jeg vil gerne gøre en forskel politisk og burde ikke hele tiden skulle forholde mig til, hvad de synes om min frisure og min krop.
Lone Myrhøj (SF)

Et rigtigt menneske

Lone Myrhøj har aldrig været modtager af et såkaldt "dick pic", som de fleste af respondenterne i undersøgelsen ellers har. Til gengæld får hun rigeligt af "klamme beskeder", hvor fremmede mænd for eksempel skriver: "Hej, du ser sød ud. Vil du knalde?". Og de skriver det primært privat til hende via Messenger.

- Det er det, der chokerer mig mest. Når folk bliver direkte opsøgende. Om det er på gaden eller på Messenger, fordi her er det jo ikke pludseligt og en impulsstyret "jeg-har-haft-en-dårlig-dag" reaktion. De glemmer, at jeg er et rigtigt menneske. Jeg vil gerne gøre en forskel politisk og burde ikke hele tiden skulle forholde mig til, hvad de synes om min frisure og min krop.

Men på trods af at det kan vælte ind med beskeder af explicit og ubehagelig karakter, har Lone Myrhøj aldrig anmeldt nogen.

- Grænserummet er så stort, så jeg har ikke haft noget, der var groft nok til at anmelde ... Der er så meget, som man skal finde sig i. Selv folk, der står og tager billeder lige op i mit hoved og poster dem på Facebook med klamme kommentarer; det må de godt. Så længe de ikke truer mig. Så når grænserne er dér, er det folks ordentlighed, man skal tale til, siger Lone Myrhøj.

En enkelt som er farlig

Generelt føler hun sig ikke truet eller bange, men der er dog en mand, Lone Myrhøj er decideret bange for. En, der har fulgt hende lige så længe, hun har haft politisk virke. Manden bor selv i Vejle, og han er den eneste, hun ikke tager konfrontationen med. Når man spørger om hvorfor, svarer hun helt kort:

- Fordi han er farlig.

Lone Myrhøj har overvejet at få et polititilhold, men selv hvis hun havde et, ville han stadig kunne møde op til byrådsmøderne, som han aktivt gør.

- For nylig sidder han til et byrådsmøde på balkonen, og det er skråt over mig. Det er sindsygt ubehageligt, for han hænger ud over kanten af balkonen med et kamera og filmer mig. Det må han gerne. Jeg kan ikke gøre noget.

Kan man så ikke lave nogle interne regler, om at det er forbudt at filme til møderne?

- Vi kunne sagtens lave en regel, der hed, at man ikke må filme i byrådssalen, men det er jeg ikke interesseret i. Jeg har faktisk arbejdet for at få byrådsmøderne meget åbne. Det er en del af et åbent demokrati. Det, jeg taler til, er folks ordentlighed.

- Jeg vil hellere ændre tonen end jeg vil ændre loven. Nogle er bare uden for pædagogisk rækkevidde, slutter Lone Myrhøj.

Byrådspolitiker bliver chikaneret online: - Jeg vil hellere ændre tonen end jeg vil ændre loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce