Einar fra Vejle ville være en kvinde - det kostede ham livet

Hun blev født i Vejle, som Einar Wegener, men kæmpede for sin ret til at blive kvinde. Lile Elbe er portrætteret sammen med de de danske kvinder Tine Bryld, Grete Olsen, Natalie Zahle og Matilde Bajer. Billede: Expedia

Einar fra Vejle ville være en kvinde - det kostede ham livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejle-personlighed er portrætteret sammen med andre kvinder, der har haft historisk betydning for kvindefrigørelse i Norden.

Vejle: Der er sket meget i Norden i de seneste 200 år, når det kommer til rettigheder og ligestilling.

Stemmeret, ret til uddannelse, samt større anerkendelse for transkønnede er blandt de mål, der er nået. Nu har rejsesitet Expedia valgt at sætte fokus på de standhaftige kvinder, der har haft betydning gennem historien.

Kvinderne vises i et portrætgalleri, og en af dem er Lili Elbe, som blev født i Vejle som Einar Wegener i 1882. Firmaet fortæller i en pressemeddelelse, at Einar uddannede sig på Det Kongelige Kunstakademi og giftede sig med kunstmaleren Gerda Gottlieb.

Gerda brugte Einar som model for hendes kvindeportrætter, og Einar følte sig så tilpas i rollen som kvinde, at han begyndte at gå med kjoler i offentligheden og præsentere sig under navnet Lili Elbe.

Lili opsøgte kvindeklinikken i Dresden og fik troen på, at en transformation fra mand til kvinde var mulig. Det lykkedes derefter parret at få deres ægteskab erklæret ugyldigt, under begrundelsen af de jo faktisk var af samme køn.

Herefter lod Lili sig indlægge på klinikken i slutningen af 1930, hvor hun gennemgik sin første omfattende operation. Indgrebet var en total kastration, og dermed langt fra nutidens operationer. Kort efter gennemgik Lili to yderligere indgreb, hvor hun efter egne optegnelser fik indsat "friske kvindelige kønskirtler".

Lili fik ændret navn og køn i kirkebogen, men hun var stadig ikke tilfreds. Hun drømte om at føde børn og blev igen indlagt på klinikken i Dresden, hvor man forsøgte at indoperere en livmoder. Hendes krop begyndte dog at frastøde det nye organ, og hun døde tre måneder senere.

På Lilis tid i 1930'erne blev hun betragtet som en tragisk skikkelse, men i nyere tid ses hun som en pioner og ikon. Hun fremhæves som en person, der var parat til at risikere livet for at blive sig selv. Hun er blevet endnu mere kendt efter Hollywood-filmen "The Danish Girl".

Einar fra Vejle ville være en kvinde - det kostede ham livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce