Ekstremt sjælden bille fundet ved Vejle: Giver håb for artens overlevelse

Lys skivevandkalv er beskyttet af EU's habitatdirektiv og er blandt en af de 13 fredede arter af insekter i Danmark. Foto: Vejle Kommune, Keld Mortensen

Ekstremt sjælden bille fundet ved Vejle: Giver håb for artens overlevelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lys skivevandkalv er fundet på én ny lokalitet nær Skærsø ved Egtved. Arten er tæt på at være uddød i Danmark, men de nye opdagelser giver håb, lyder det fra kommunen.

Vejle: Lys skivevandkalv er fundet på en helt ny lokalitet i Danmark få kilometer fra Skærsø ved Egtved. Fundet giver fornyet håb for den ekstremt sjældne bille, som er vurderet til at være nær uddød i Danmark.

Det skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse.

Arten er blandt de 13 fredede insektarter i Danmark. Den har kun været spottet i selve Skærsø, og derfor glæder opdagelsen i Vejle Kommune formanden for natur-og miljøudvalget, Karl Erik Lund (DF).

- Det er rigtigt spændende for os, det her nye fund, fordi det giver os mulighed for at målrette vores forvaltning, fokusere samarbejdet med lodsejerne og på sigt få etableret flere vandhuller i området. Kendskab til arternes udbredelse er nødvendig for netop at kunne sætte tiltag i gang, og dermed gøre noget aktivt for at fremme biodiversiteten. Jeg vil også gerne rose den lodsejere, der ejer det nye vandhul, for der må være tale om et stykke meget fint og rent natur, siden en så kræsen beboer som lys skivevandkald kan leve netop der, udtaler Karl Erik Lund i pressemeddelelsen.

Få levesteder

I 2018 begyndte Kolding, Vejen og Vejle kommuner at lede efter lys skivevandkalv i Skærsø, der ligger i skæringspunktet mellem de tre kommuner. Kommunerne kunne konstatere, at vandbillen trives i Skærsø, da man gjorde fund i næsten hele søens bredzone.

Yderligere 14 lokaliteter nær søen blev undersøgt, men uden held. Da eftersøgningen blev bredt mere ud, dukkede den lille vandbille op på en helt ny lokation.

Lys skivevandkalv har sandsynligvis altid været sjælden i Danmark. I de sidste 40 år har arten i området vest for Storebælt kun været kendt fra Skærsø ved Egtved. Desuden kendes arten fra nogle få lokaliteter på Sjælland og Bornholm ifølge Vejle Kommune.

Ekstremt sjælden bille fundet ved Vejle: Giver håb for artens overlevelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce