Farvel til skat betyder knald eller fald før budgetforhandlinger

Dansk Folkepartis Kenneth Fredslund bruge billedsprog, da han forsøgte at forklare, hvorfor det er en god ide at afskaffe Vejles dækningsafgift - en skat, som Hedensted Kommune ikke pålægger virksomhederne. Tegning: Arne Sørensen

Farvel til skat betyder knald eller fald før budgetforhandlinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SF og Socialdemokratiet vil ikke skrive under på forlig, der fjerner dækningsafgiften - men så bør de heller ikke få del i tilsvarende beløb til skoleområdet, mener V-formand.

Vejle: Torsdag sætter repræsentanter for Vejle Byråds syv partier sig til forhandlingsbordet.

Inden dagen bliver til aften, vil det stå klart, om der kan skabes et bredt forlig om næste års økonomi i Vejle Kommune.

På forhånd står det klart, at det først og fremmest er et farvel til den kommunale erhvervsskat - dækningsafgiften - der skiller parterne. Et flertal med Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale og Liberal Alliance har allerede forpligtet sig til at stryge skatten. Socialdemokratiet og SF har til gengæld afvist at skrive under på en forligstekst, hvor dækningsafgiften afskaffes.

Det vil klæde flertallet at skabe det brede samarbejde, der beskrives i konstitueringsaftalen
Lone Myrhøj - gruppeformand SF

S og SF kræver delaftale

Det blev understreget, da politikerne onsdag tog den traditionelle fordebat i byrådssalen. Her markerer de enkelte partier, hvordan de ser på de kommende forhandlinger. Og den socialdemokratiske gruppeformand, Søren Peschardt, indledte med et spørgsmål:

- Vil I gå med til at parkere dækningsafgiften i en delaftale?

Med andre ord ville han vide, om forligsteksten kan deles op i to. En aftale om de mange ting, de syv partier er enige om - og så en aftale om dækningsafgiften, der kun får underskrifter fra de fem partier, der efter byrådsvalget i november sidste år indgik konstitueringsaftale.

Vil miste beløb

SFs gruppeformand, Lone Myrhøj stillede et tilsvarende spørgsmål - og umiddelbart var svaret ja. Ordførerene fra de øvrige partier var klar til at forhandle en løsning.

Spørgsmålet er så, om de to partier er klar til at æde en eventuel "straf". Efter mødet antydede Venstres gruppeformand, Christoffer Melson, at der vil blive trukket et beløb ud af det samlede forlig.

- I konstitueringsaftalen er fjernelsen af dækningsafgiften kædet sammen med et løfte om at bruge et tilsvarende beløb (ca. 40 mio. kroner, red.) på skoleområdet. Og når man ikke vil være med til det ene, vil det efter min mening være naturligt, at man heller ikke er med til det andet, sagde gruppeformanden.

S: Ikke tiden nu

Det bliver vi klogere på i løbet af torsdagen. En ting er sikker. Dækningsafgiften bliver de ikke enige om, selvom Socialdemokratiet tidligere har accepteret, at dækningsafgiften kan fjernes:

- Det skal bare ikke være nu. 2019 ser ganske vist fin ud - men vi skal huske, at 144 millioner af indtægterne er engangsbeløb, som vi ikke kan være sikre på at få i de kommende år. Og hvis vi skal fjerne dækningsafgiften, burde vi knytte betingelser til, som andre kommuner har gjort. Det kan for eksempel være et løfte om flere praktikpladser og mere rummelige virksomheder, lød det fra Søren Peschardt.

Venstres gruppeformand, Christoffer Melson, mente derimod, at tiden var inde. Og han så afskaffelsen af dækningsafgiften som en investering i fremtiden:

- Det vil gøre det lettere for virksomhederne at tilbyde flere arbejdspladser. Jeg mener vores fine økonomiske tal viser, at allerede halveringen af afgiften i sidste periode var en god idé, sagde Venstrepolitikeren.

Bilsælgeren

Dansk Folkepartis gruppeformand, Kenneth Fredslund, forsøgte i billedsprog at forklare, hvorfor selv en mindre besparelse kan være med til at lokke nye virksomheder til:

- Hvis en bil er til salg for 290.000 kroner i Vejle Kommune, men koster 270.000 kroner lige på den anden side af kommunegrænsen i Hedensted, er jeg sikker på, at de fleste vil køre de få kilometer til Hedensted for at købe, lød det fra DF'eren.

Billedet udløste en del debat. Blandt andet mente Socialdemokratiets Dan Skjerning, at en køber nok ville se på, hvor godt bilen var vedligeholdt - inden Kenneth Fredslund fik præciseret, at der var tale om en ny bil.

Nu kan diskussionen så fortsætte ved forhandlingsbordet onsdag - uden at det vil flytte de fastlåste synspunkter om netop den afgift.

Farvel til skat betyder knald eller fald før budgetforhandlinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce