Flere tusinde vejlensere må højst sandsynligt holde sankthans helt uden bål

Sankthansaften i Skyttehushaven er normalt noget af et tilløbsstykke. Op imod 3000 vejlensere plejer at lægge ører til taler og øjne til bål og hekseafbrænding. Arkivfoto: Mette Mørk

Flere tusinde vejlensere må højst sandsynligt holde sankthans helt uden bål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har været varmt, og alt grønt er efterhånden tørt og afsvedet. Med mindre regnen kommer i større mængder, må flere tusinde undvære bålet med heksen til det traditionsrige arrangement i Skyttehushaven.

Vejle: En sankthansaften uden bål.

Det lyder nærmest som en umulighed. En joke. Men det er ingen af delene, for faktisk kan det blive virkeligheden til det traditionsrige arrangement i Skyttehushaven.

3000 vejlensere plejer at høre heksen skrige i flammehavet, hvorefter hun fluks smutter til Bloksbjerg.

Lørdag 23. juni må hun dog måske finde en alternativ måde at komme sydpå. For på grund af det aktuelle afbrændingsforbud i Vejle og mange andre kommuner må arrangørerne ikke sætte ild til bjerget af pinde og anden haveaffald.

- Jeg har aldrig oplevet det før, men det kan meget vel ende sådan. At vi får en sankthansaften uden bål, siger Bent Holm, formand for FestiVejle.

Vi må klare os uden, med mindre at vi altså får noget mere regn. Det har regnet lidt, og der er udsigt til mere. Men er det nok?
Bent Holm, formand
Her er reglerne for ild
Afbrændingsforbuddet gælder afbrænding af haveaffald, halm og lignende, der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer, affald fra skovbrug, siv og rør, herunder rørskove og enge, lyng, hede- og mosetørv samt bål, herunder bålfade.Forbuddet påvirker også sommermaden, da det omfatter brug af grill og ildsteder i det fri samt apparater, der fungerer ved forbrænding, såsom svejse- eller skære­aggregater, blæselamper, lyskilder, terrassevarmere og ukrudtsbrændere. Dog er det fortsat tilladt at benytte en grill, der står på et fast og ubrændbart underlag. Brandvæsenet opfordrer desuden til, at man er forsigtig i forbindelse med rygning. Det vil sige, at man ikke kaster med cigaretskodder eller afbrændte tændstikker i naturen, ligesom asken skal blive i den tillukkede grill efter brug.

Ingen heks på vandet

FestiVejle har i mange år stået for aftenen sammen med Restaurant Skyttehuset og Vejle Kommune og meldte i sidste uge ud, at tørken nok ville betyde, at man blev nødt til at sende bål og heks ud på vandet. På en slags tømmerflåde.

Men siden er man blevet kontaktet af TrekantBrand, som gjorde foreningen opmærksom på, at selv det udgør for stor en fare. Gnister kan i værste fald flyve ind mod land og antænde tørt tørv eller værre.

- Så det er ikke længere en mulighed for os. Vi må klare os uden, med mindre at vi altså får noget mere regn. Det har regnet lidt, og der er udsigt til mere. Men er det nok, spørger formand Bent Holm uden at få svar.

Håber på stor opbakning

For ingen ved det i skrivende stund. Det kan kun den snarlige fremtid vise.

Uanset hvad lover FestiVejle, at arrangementet nok skal blive godt. Bortset fra det måske aflyste bål og afsluttende fyrværkeri bliver det som normalt. Med blandt andet båltalere, musikalsk underholdning, lotteri, øl og mad.

- Vi skal nok få en god og hyggelig aften, og jeg håber, at folk stadig vil bakke op og komme, siger Bent Holm og tilføjer, at man ikke på noget tidspunkt har overvejet at aflyse.

- Det bliver bare en lidt anderledes oplevelse, mener han.

Arrangementet begynder klokken 18 og slutter efter planen omkring klokken 23.

Flere tusinde vejlensere må højst sandsynligt holde sankthans helt uden bål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce