Ghettogreb: Finlandsparken får mulighed for at afvise lejere

Her til og ikke længere: Hvis det går, som flertallet i teknisk udvalg vil det, får AAB mulighed for at afvise boligsøgende, der står på venteliste til en lejlighed i Finlandsparken, hvis de er arbejdsløse eller førtidspensionister. Arkivfoto: Mette Mørk

Ghettogreb: Finlandsparken får mulighed for at afvise lejere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teknisk udvalg bakker op om kombineret udlejning, som giver AAB mulighed for i Finlandsparken at afvise boligsøgende, der står uden arbejde eller er førtidspensionister.

Vejle: Finlandsparkens beboere har en drøm om at lægge den hårde ghettoliste bag sig.

Det får den almene bebyggelse på Nørremarken nu en bedre mulighed for, hvis Vejle Byråd følger flertallet i teknisk udvalg.

Her indstiller udvalget - bortset fra Kim Hesel (K), der undlod at stemme - til byrådet, at der indføres såkaldt "kombineret udlejning" i Finlandsparken.

Det er en mulighed, som landets hårde ghettoområder kan tage i brug, hvis kommunalbestyrelsen siger ja til det.

Vi har også den udfordring, at i de almene boliger, vi har bygget de sidste mange år, har vi ikke rigtig fået plads til de borgere, der har sociale udfordringer.
Christoffer Melson (V), formand for teknisk udvalg

Kan afvise boligsøgende

Kombineret udlejning gør det muligt for AAB at afvise boligsøgende, der står uden for arbejdsmarkedet eller som er førtidspensionister. Det samme gælder, hvis ægtefællen er uden job eller på førtidspension.

Det kræver dog i begge tilfælde, at den boligsøgende eller ægtefællen har modtaget sociale ydelser de seks forudgående måneder.

Værktøjet indføres for at styrke tilflytningen af ressourcestærke borgere til Finlandsparken, og det vil blive et af de instrumenter, Vejle Kommune og AAB vil skrive ind i den helhedsorienterede udviklingsplan, parterne skal sende til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest 1. juni.

Her skal parterne beskrive, hvordan man vil nedbringe andelen af almene boliger og løse udfordringerne i Finlandsparken, hvilket er et krav i en ny "ghettolov" fra november sidste år.

En by i bedre balance

Formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), forklarer, hvorfor udvalget bakker op om den kombinerede udlejning, som bliver en del af den samlede udviklingsplan.

- Vi vil gerne ændre beboersammensætningen deroppe, så vi mere får en by i balance, hvor det samme område ikke skal håndtere så mange sociale udfordringer med for eksempel mange arbejdsløse. Det har en effekt, hvis du har et netværk, der er i arbejde, og du møder ressourcestærke personer, når du færdes på kryds og tværs i området, siger udvalgsformanden.

Risikerer I ikke bare at flytte problemerne til andre almene områder i byen, for eksempel til Skolegade eller Løget?

- Vi er opmærksomme på, at vi ikke bare flytter rundt med problemerne. Derfor har vi sat gang i arbejdet med et boligsocialt monitoreringsværktøj, så vi i løbet af kort tid får et overblik over almene områder i Vejle. Vi har også den udfordring, at de almene boliger, vi har bygget de sidste mange år (blandt andet Fem Søstre, Havnebo, Trianglen, red.) har vi ikke rigtig fået plads til de borgere, der har sociale udfordringer, så der kommer en opgave med at sørge for, at hele byen tager ansvar for de udfordringer, der er, siger Christoffer Melson.

177 afvist i Løget

AAB's to afdelinger i Løget er ikke længere på listen, og her anvendte man kombineret udlejning fra sommeren 2014 og tre år frem. I den periode blev 177 personer afvist til en bolig i Løget som følge af kombineret udlejning.

Vurderingen er, at det har haft en positiv indflydelse på beboersammensætningen, når det gælder beskæftigelse og gennemsnitsindkomst.

Forvaltningen vurderer, at der også i Finlandsparken kan opnås en positiv effekt af kombineret udlejning, men da flytteprocenten for Finlandsparken er forholdsvis lav, vil den nok først vise sig over længere tid. De senere år har blot omkring 50 boliger skiftet lejere hvert år.

Skal afvise anden bolig

Ordningen er dog ikke uden omkostninger for kommunen, som er forpligtiget til at anvise den afviste boligsøgende en anden passende bolig i kommunen inden for seks måneder. Det gælder i de tilfælde, hvor borgeren er skrevet på ventelisten på det tidspunkt, hvor kommunen beslutter at anvende kombineret udlejning, og 8. januar i år stod 76 personer på ventelisten til en bolig i Finlandsparken.

Hvis byrådet er enig med teknisk udvalg, indføres den kombinerede udlejning i Finlandsparken frem til og med 2021, men effekten af ordningen skal evalueres løbende.

Ghettogreb: Finlandsparken får mulighed for at afvise lejere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce