Havnen har købt truet ejendom: Skal måske laves til et hul i jorden

Det er bygningerne på denne grund på hjørnet af Toldbodvej og Sydkajen, som Vejle Havn nu har købt for 5,5 millioner kroner. Bag stenhuggeren ligger en større hal, som i dag udlejes til et dækcenter. Foto: Google Street View

Havnen har købt truet ejendom: Skal måske laves til et hul i jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 1. januar har Vejle Havn været ejer af bygninger, der tidligere husede stenhuggeriet Billeschou A/S

Vejle: Om nogle år er ejendommen på hjørnet af Sydkajen og Toldbodvej muligvis forvandlet til et hul i jorden - mere præcist nedkørslen til en tunnel, der fører trafikken på Toldbodvej under Havnepladsen.

Det kan den nu tidligere ejer, Nikolaj Lykke Sørensen, være ligeglad med. Siden 1. januar har Vejle Havn stået som ejer af fabrikshallen og de øvrige bygninger, der fylder grunden. Havnen ejede i forvejen selve grunden, men sidste år besluttede bestyrelsen også at købe bygningerne, der tidligere har huset blandt andet en afdeling af stenhuggervirksomheden Billeschou - i dag MS Marmor, der har hovedkvarter på Islandsvej.

For at beholde en god forbindelse mellem by og havn foreslås det, at tunnellægge Havneruten på strækningen foran Havnegades nuværende tilslutning til Østerbrogade.
Uddrag fra Vejle Kommunes mobilitetsplan fra januar 2018

Direktør: Fornuftig handel

Ifølge havnedirektør Knud Vang Nielsen har havnen betalt 5,5 millioner kroner for bygningerne. Det er 1,4 millioner kroner over den seneste offentlige vurdering fra 2016.

Hvorfor har I valgt at købe på trods af risikoen for, at grunden på et tidspunkt skal ryddes for at give plads til en havnetunnel?

- Vi så flere muligheder i at overtage hallen. I lyset af, at nordkajen skal rømmes for erhverv i løbet af nogle år, kan vi nemt få brug for den. Skulle tunnelplanerne blive gennemført, kan det også være en fordel, at det er havnen, kommunen skal forhandle med om ekspropriation. I øvrigt er bygningerne fuld udlejet, så investeringen hænger sammen, siger havnedirektøren.

Et dækcenter er flyttet ind i den tomme lagerhal og Vejle Stenhuggeri, der overtog Billeschou's gravstensproduktion, ligger stadig på adressen.

Fik ny lejekontrakt i 2017

Med til historien hører, at det kun et par år siden, at bestyrelsen for Vejle Havn forlængede lejekontrakten med Nikolaj Lykke Sørensen for en ny 30 års periode. Den beslutning har uden tvivl påvirket salgsprisen. Uden forlængelse havde det samtidigt i princippet været ejerens hovedpine at fjerne bygningerne på grunden, der jo var udlejet af Vejle Havn. Den klausul er indbygget i lejebetingelserne for havnens arealer.

I stedet kan den tidligere ejer nu glæde sig over salget. Det er efterhånden 17 år siden, Nikolaj Lykke Sørensen solgte Billeschou's Stenhuggerier til Lars Møller. På det tidspunkt havde virksomheden ligget på den nuværende adresse på hjørnet af Sydkajen og Toldbodvej siden 1976, men pladsmangel betød, at virksomheden etablerede sig på Islandsvej i 2006 og kun beholdt et udstillings-lokale på havnen.

Havnetunnel del af stor plan

Nu er alle BS Marmors aktiviteter samlet på Nørremarken. Og spørgsmålet er, hvor længe de nuværende bygninger på hjørnet ved havnen får lov at stå. Tanken om en firesporet tunnel under en udvidet havneplads, har spøgt siden starten af dette årtusind, og for et år siden blev projektet ophøjet til at være en del af den store mobilitetsplan for Vejles infrastruktur frem mod 2030.

En udvidet Havnerute med Østerbrogade og Toldbodvej i fire spor er en afgørende del af planen. Ruten skal være med til at sikre, at trafikken kan glide ved uheld på Vejlefjordbroen. Endnu er der ikke taget afgørende betslutninger om at bruge de 424 millioner kroner, som projektet kan løbe op i. Men projektet lever - og det kan betyde døden for de bygninger, som havnen netop har købt.

Havnen har købt truet ejendom: Skal måske laves til et hul i jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce