Kommunen kæmper på 10. år for at holde Buldalen åben - få hele historien her


Kommunen kæmper på 10. år for at holde Buldalen åben - få hele historien her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejle Kommune skrev under på en aftale for 11 år siden, men kæmper stadig for at holde forbindelsesvejen ved Skibet åben.

Skibet: En aftale er en aftale, plejer man at sige i Jylland.

Men Vejle Kommune kæmper nu på mere end tiende år for holde stikvejen Buldalen åben - selvom kommunen i sin tid lovede at lukke forbindelsesvejen mellem motortrafikvejen mod Billund og Vardevej lige øst for Skibet.

1

Aftale med Vejle Amt

Da borgmester Jens Ejner Christensen (V) sammen med daværende viceborgmester Søren Peschardt (S) og formanden for teknisk udvalg, Peder Hummelmose (V) i november klippede det røde bånd til Vejledalen, klippede de samtidigt Buldalens livline over. Foto: Søren E. Alwan

Vejdirektoratets krav om, at kommunen skal lukke Buldalen, bygger ifølge direktoratet på en gammel aftale, som den statslige vejmyndighed overtog fra Vejle Amt. Tilbage i midten af 00'erne ansøgte Vejle Kommune om lov til at anlægge en ekstra tilslutning til motortrafikvejen. Kommunen ville gerne have en forbindelse på tværs til Vardevej tæt på bygrænsen som første skridt mod en ny ringvej op over bakkerne til Uhrhøj.

Vejle Amt sagde ja - men på betingelse af, at tilslutningen ved Buldalen blev sløjfet - og den aftale blev konfirmeret, da Vejdirektoratet i 2007 overtog ansvaret for motortrafikvejen i forbindelse med nedlæggelsen af amterne.

Her under et interaktivt kort, der viser en række af de mange elementer og problemstillinger. Tryk på punkterne og se fotos og video.

2

Hjælp fra Lars Barfoed

Arbejdet med den nye forbindelsesvej trak ud. Først i 2009 kom der så småt gang i anlægget af den rundkørsel, der skulle sikre adgang til den kommende forbindelsesvej.

I 2009 fik kommunen første gang udsættelse på lukningen af Buldalen med hjælp fra den konservative transportminister, Lars Barfoed. Aftalen opridsede betingelserne - at Buldalen nord for motortrafikvejen skulle lukkes helt, og at ind- og udkørsel til den sydlige del blev reguleret, så der ikke var krydsende trafik på motortrafikvejen.

3

Venstresving forbudt

Vejdirektoratet var dog allerede i 2010 klar med en regulering af trafikken. Venstresving ind og ud fra Buldalen skulle forbydes for at undgå krydsende trafik. Forbudsskiltene blev sat op, men kommunen protesterede og i første omgang blev skiltene dækket over med blå plastsække.

Via den nye transportminister, Hans Christian Schmidt (V), blev der efterfølgende forhandlet et kompromis på plads. Vejle Kommune fik i stedet lov at anlægge et midlertidigt lyssignal. Buldalen måtte holdes åben indtil den nye vejforbindelse var klar - formentlig i 2014.

4

Vejdirektoratet siger nu

12. maj 2011 blev den nye aftale skrevet under, men kommunen kunne ikke overholde tidsfristen. I 2014 bad man igen om udsættelse - denne gang til 2017.

2017 var ved at gå op hæld, da borgmester Jens Ejner Christensen (V) den 7. november indviede vejanlægget. Vejdirektoratet læser også aviser, og nu sagde det statslige direktorat nu. 15. december sendte direktoratet et brev til kommunen, hvor man bad om en underskrift på, at Buldalen ville blive lukket og lyssignal plus helleanlæg fjernet.

Fristen blev sat til udgangen af april. Kommunen kan dog få udsættelse til udgangen af juni, hvis man går i gang med at anlægge et nyt tilslutningsanlæg som erstatning for Buldalen og den nuværende udkørsel fra Vardevej til motortrafikvejen.

5

Bønskrift til minister

Kommunen har ikke opgivet kampen for Buldalen. Borgmester Jens Ejner Christensen (V) har forsøgt at få en dialog med transportminister Ole Birk Olesen (LA), men foreløbig forgæves.

Kommunen peger på, at den nye forbindelsesvej vil koste 20 millioner kroner, og at der siden den oprindelige aftale med Vejle Amt er sket en voldsom udbygning i Skibet, så der er brug for bedre vejforbindelse. Vejdirektoratet og ministeren fastholder aftalen - blandt andet med henvisning til fremkommeligheden på motortrafikvejen.

Kommunen kæmper på 10. år for at holde Buldalen åben - få hele historien her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce