Lægeformand: Et uheldigt sammenfald er skyld i aktuel lægemangel

Fremover bliver det ikke svært at få nogen til at trække i de hvide kitler, spår Michael Mikkelsen som formand for de praktiserende lægers organisation (PLO) i Vejle. Tegning: Jens Nex

Lægeformand: Et uheldigt sammenfald er skyld i aktuel lægemangel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægernes organisation er ikke bekymret for fremtidens lægedækning, og foreningen har en løsning klar for at afhjælpe den aktuelle situation.

Vejle: Et uheldigt sammenfald.

Det er, hvad der ligger bag den aktuelle lægemangel i Vejle. 

Sådan ser Michael Mikkelsen på situationen som formand for de praktiserende lægers organisation (PLO) i Vejle. Han mener dermed ikke, at man kan drage paralleller til landets yderområder, som i flere år har oplevet problemer med at tiltrække læger til egen praksis eller lægehuse.

Flere steder - blandt andet i Thy og Thisted - har det betydet, at private sundhedsaktører som for eksempel Falck Healthcare og Nordic Medicare eller regionen har måttet tage over.

Som jeg ser det, er Vejle yderst interessant at drive praksis i. Byen ligger centralt, vi har et godt samarbejde med kommunen og dygtige kollegaer.
Michael Mikkelsen, lægeformand

Byen er attraktiv

Men det bliver ikke tilfældet lokalt.

- Som jeg ser det, er Vejle yderst interessant at drive praksis i. Byen ligger centralt, vi har et godt samarbejde med kommunen og dygtige kollegaer. Situationen skyldes blot et uheldigt sammenfald, siger Michael Mikkelsen.

PLO-formanden, som er talerør for byens praktiserende læger, peger på, at de lokale læger i forvejen var hængt op på grund af senere års mange tilflyttere til kommunen.

I 2016 fik kommunen eksempelvis 1500 nye borgere. Det svarer stort set til det antal patienter, hver enkelt læge har - antallet svinger i skrivende stund mellem 1238 og 2120.

En af lægerne i midtbyen er derudover langtidssygemeldt, og pr. 1. november stopper en læge hos Lægerne Enghavecentret. Fra samme adresse fortsætter Jesper Jørgensen og Lars Simmelkjær som i dag.

Man er gået på jagt efter en afløser, og ansøgningsfristen er 25. september.

- Det er et sammensurium af flere ting, men jeg er ikke bekymret for lægedækningen i kommunen på sigt, siger Michael Mikkelsen, som selv er en del af Lægehuset Give.

Et landsdækkende problem

Da regionen for en måned siden sendte et såkaldt ydernummer i Vejle i udbud, bød kun to ind. Til sammenligning var der fem interesserede, da man for nylig søgte læger i Esbjerg.

Siger det ikke noget om, at Vejle har svært ved at tiltrække læger?

- Jeg tror ikke, at vi har større problemer end andre. Vi ser en landsdækkende tendens, fordi udviklingen inden for den praktiserende verden i mange år har stået i stampe, mens sygehusene har fået tildelt midler, svarer formanden.

- Men aktuelt handler det også om, at vores overenskomst har trukket ud. Det giver en vis usikkerhed. Hvis man interesseret i at købe, venter man nok til man kender vilkårene, uddyber han.

Løsning ligger klar

Trods optimismen for fremtiden er Michael Mikkelsen ked af den akutte lægemangel. 3000 borgere er i øjeblikket direkte berørt, og 4000 risikerer at blive det.

- Det er noget møg. Derfor er vi også kommet med et bud på en løsning, siger Michael Mikkelsen.

Løsningen er strikket sammen i PLO Vejle og PLO Syd og afleveret til Region Syddanmark. Formanden vil ikke uddybe hvad forslaget indeholder - om for eksempel lægerne er blevet enige om at tage ekstra patienter ind i en periode.

- Det ligger hos regionen nu, og det vil jeg respektere. Vi forventer svar inden for et par uger, siger formanden.

Lægeformand: Et uheldigt sammenfald er skyld i aktuel lægemangel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce