Lokale landmænds appel til kommunen: Vores marker tørster - må vi godt få mere vand?

De hårdest trængte landmænd kan godt midlertidigt få lov til at vande ekstra meget denne sommer. Men det afhænger af en konkret vurdering. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Lokale landmænds appel til kommunen: Vores marker tørster - må vi godt få mere vand?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsommeren har været lang og tør. Det kan kommunens 670 landmænd godt mærke. Flere af dem bedt kommunen om lov til at vande deres afgrøder mere, end de egentlig har tilladelse til.

Vejle: Telefonen og mailen er i øjeblikket ekstra belastet hos kommunen.

I den anden ende er de lokale landmænd, hvis marker er temmelig mærkede af den lange og tørre forsommer. De vil derfor gerne vande deres afgrøder mere, end de egentlig har tilladelse til.

I Vejle Kommune har 670 landmænd tilladelse til markvanding. De har typisk lov til at vande med 1000 kubikmeter vand pr. hektar årligt. Landmændene bruger altså ikke af det normale drikkevand fra vandværkernes boringer til deres afgrøder. De har istedet egne vandboringer, hvorfra de kan pumpe vand op til vandkanoner på markerne. Men de må altså ikke bare pumpe ubegrænsede mængder op af undergrunden.

Normalt er det ifølge ingeniør Mette Temløv i kommunens afdeling for landbrug og vand sjældent, at en landbruger udnytter hele sin tilladelse i løbet af vækstsæsonen. Derfor har de fleste også mulighed for at vande mere i år med deres eksisterende tilladelse, end de normalt gør.

Det er svært at sige, hvor mange har taget kontakt. Flere landmænd har selv ringet, andre gange er det konsulenter fra landbrugsorganisationerne.
Mette Temløv, ingeniør

Hjælp til de hårdest trængte

Men nogle landmænd har alligevel allerede brugt rigtigt meget af det vand, de har tilladelse til at sprede på markerne, og de har behov for en tilladelse til at bruge mere vand.

- Det er svært at sige, hvor mange der har taget kontakt. Flere landmænd har selv ringet, andre gange er det konsulenter fra landbrugsorganisationerne. De repræsenterer flere på én gang. Så problemet er reelt, pointerer Mette Temløv.

Vejle Kommune kan godt give de hårdest trængte landmænd midlertidige tilladelser til at vande ekstra meget i denne sommer.

En midlertidig tilladelse vil i hvert enkelt tilfælde bero på en vurdering.

Kommunen vurderer ansøgningerne

Kommunen ser på landmandens reelle behov og vurderer, om den ekstra indvinding kan påvirke omgivelserne negativt - for eksempel i forhold til drikkevandsboringer, naturen og miljøet.

Hvis en landmand kan se, at han allerede nu nærmer sig den mængde vand, han har tilladelse til at vande med, kan han derfor kontakte landbrugs- og vandafdelingen under teknik og miljø og søge om midlertidig forøgelse af sin tilladelse for 2018.

Men det er vigtigt, at landmanden kan dokumentere, at vedkommende har et reelt behov. Det vil sige, at han eller hun skal have aflæst sin måler inden henvendelsen og samtidig have et realistisk bud på, hvor meget vand der er behov for i resten af markvandingssæsonen.

Man kan sende en mail på grundvand@vejle.dk.

Lokale landmænds appel til kommunen: Vores marker tørster - må vi godt få mere vand?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce