Mens politikerne diskuterer elevator: Sådan vil para-atlet bruge pengene

Kasper Filsø mener ikke, at de lokale politikere skal skelne mellem handicappe og ikke-handicappede atletikudøvere, når de overvejer at investere i Vejle Atletik Stadion. Sprinteren mener, at politikerne skal tænke større og føre planen om at erstatte den gamle tribune med en træningshal ud i livet. Foto: Michael Svenningsen

Mens politikerne diskuterer elevator: Sådan vil para-atlet bruge pengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis Vejle vil parasporten, skal kommunen først bruge penge på træningsfaciliteter. Det siger den eneste paraatlet, der har sin daglige gang på stadion.

Vejle: Politikerne diskuterer tilgængelighed på Vejle Atletik Stadion som aldrig før. Imens møder Kasper Filsø trofast op på det gamle stadion i Nørreskoven hver eneste dag for at træne.

Han vil hverken prioritere elevator til klubhuset eller handicaptoiletter som det første, hvis han stod med de penge, politikerne overvejer at investere på det lokale stadion.

Den 27-årige Lemvig-dreng er i realiteten Vejles eneste para-atletikudøver, der har sin daglige gang på det omdiskuterede stadion. 

PL- og VM-profilen Daniel Wagner løber og springer stadig for Vejle IF, men han læser og træner til dagligt i Aarhus, mens en anden VIF-atlet, kørestolsraceren Ebbe Blichfeldt, bor i udlandet.

Hvis jeg sad i kørestol var omklædningsrum og toilet vigtigere end en elevator. Det er i omklædningsrummet, jeg har min daglige gang, ikke på 1. salen i klubhuset.
Kasper Filsø, sprinter og para-atlet hos Vejle IF
For at bruge træningsmaskinerne i fitnessrummet i klubhuset på Vejle Atletik Stadion, må Kasper Filsø benytte et læderbælte for at træne sin højre overarm. Han efterlyser handicapvenlige maskiner, hvis klub og by vil sine para-atleter. Foto: Michael Svenningsen
For at bruge træningsmaskinerne i fitnessrummet i klubhuset på Vejle Atletik Stadion, må Kasper Filsø benytte et læderbælte for at træne sin højre overarm. Han efterlyser handicapvenlige maskiner, hvis klub og by vil sine para-atleter. Foto: Michael Svenningsen

Vil være bedre

Vejle Amts Folkeblad har derfor sat sprinteren stævne på det lokale stadion, og her peger Kasper Filsø på andre ting end elevator og handicaptoiletter, hvis Vejle skal tiltrække flere handicappede idrætsudøvere.

- Tilgængelighed er vigtig, men hvis Vejle vil være parasportens hovedstad, hvorfor så bruge 800.000 kroner på en elevator, hvis ikke de basale træningsfaciliteter er i orden. Det vigtigste for mig og andre atleter med og uden handicap er at blive bedre til vores sport. Det bliver vi ikke med en elevator, men med bedre træning, og det kræver bedre faciliteter, end vi har her på stadion, siger Kasper Filsø.

Han understreger, at han gerne ser, at der også bliver råd til en elevator, hvis man kunne få det hele. Han er ikke selv kørestolsbruger og har derfor svært ved at sætte sig ind i deres behov.

Men han mener, at kommunen og klubben i fællesskab i første omgang bør investere i handicapvenlige maskiner i det lille fitnesscenter, VIF har etableret i klubhuset. I vægttræningsmaskinen må para-atleten benytte et medbragt bælte for at træne overarmen på højre arm, som han er født uden underdelen af. 

Byg en træningshal

Skal han drømme endnu større, skal byrådet finde adskillige millioner kroner og vælte den gamle tribune på stadions langside. Sprinteren håber, at politikerne vil bakke op om den tidligere offentliggjorte plan, der vil forvandle tribunen til en lang træningshal med blandt andet løbebaner og springgrav ud mod skoven.

- Jeg tog til Vejle fra Skive, der som lille by har en indendørs atletikhal. Her på stadion i Vejle løber jeg på en god bane, mens alt omkring den ligner noget, der er faldefærdigt. Her under tribunen sidder der ofte nogle unge og drikker og ryger hash. I stedet kunne det være fantastisk med en træningshal, som ville få flere til at dyrke atletik. Hallen vil også kunne bruges af VB og Razorbacks til vintertræning. Eller man kunne bygge den sammen med Vejle Tennis Klub, der mangler en ekstra hal, foreslår den Team Danmark støttede para-atlet, der endnu mangler sit store gennembrud.

Forstod hans behov

En skade kostede ham deltagelsen ved PL i Rio kort efter ankomsten til Vejle. I år deltog han ved VM i London i august, og nu går han efter at vinde medalje på 100 meteren ved EM i Berlin næste år.

Selvom hans nye hjemby endnu ikke rummer et større para-atletisk træningsmiljø, fortryder han ikke, at han skiftede Skive ud med Vejle for halvandet år siden. Heller ikke selvom klubben har fyret landstræner Joachim Lund, der samtidig var para-atletens træner.

- Det betød ret meget for mit skifte, at Vejle satsede på at blive parasport kernecenter. At jeg kom til en klub og fik en træner, der forstod, hvad jeg havde behov for. Det gav nogle muligheder at komme tættere på hele kulturen indenfor parasporten, og så var det et boost, at Daniel var her. Jeg har fået stor opbakning fra VIF's bestyrelse og mine holdkammerater. Vejle er en smuk by, som jeg er glad for at bo i, men jeg synes ikke, byen udnytter sine muligheder, når det gælder atletikken, siger atleten, der nu trænes af Anders Sækmose, som er lærer på Vejle Idrætsefterskole.

 

Trives i byen

Atleten mener, at byen og Vejle IF skal lade være med at skelne mellem handicappede og ikke-handicappede atleter. Men satse på at forbedre forholdene for alle på stadion.

Så er han overbevist om, at klubben og byen kan holde på atleterne, selvom de tager til Aarhus eller Odense for at studere. Handicappet eller ej.

- Den er den rigtige vej at gå, at Vejle IF har indgået et samarbejde med Vejle Idrætsefterskole og Campus Vejle. Hvis man vil trække flere atleter og para-atleter til, skal man lave et sportscollege sammen med Campus, og følger faciliteterne med her på stadion, vil man kunne se, at man rykker sig som atlet. Det er vigtigere end en elevator, for det er de færreste, der bruger klublokalerne på 1. salen af klubhuset til dagligt. De fleste tager hjem efter træning, siger Kasper Filsø, der også trives udenfor stadion.

Han bor i Vedelsgade, har fundet sig en kæreste og er glad for sit fuldtidsarbejde som sælger hos House of Denmark i Bredballe.

Mens politikerne diskuterer elevator: Sådan vil para-atlet bruge pengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce