Nedrivnings-modstandere kræver svar fra tavst menighedsråd

Den 111 år gamle kirke i Bredballe står muligvis over for en nedrivning. På et møde mandag aften tog modstanderne dog første skridt i retningen mod en samlet kamp imod nedrivningen. Arkivfoto

Nedrivnings-modstandere kræver svar fra tavst menighedsråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det siddende menighedsråd i Bredballe Sogn kan se frem til et brev fra dem, der mødte op til et møde i sognegården mandag aften.

Bredballe: "Red Bredballe Kirke."

Det var alle enige om, da der mandag aften i Bredballe Sognegård blev holdt møde.

Cirka 50 personer var dukket op til mødet, som Peter Faurby - kirkegænger i Bredballe Kirke - havde indkaldt til. Det skete i håb om, at der stadig kan gøres noget for at stoppe den proces, som det lokale menighedsråd har igangsat. En proces, hvor endemålet er at rive den nuværende Bredballe Kirke ned og bygge en ny.

En kendt mand i byen, Olaf Haahr, var den første, der tog ordet til mødet. Han mindede om, at den nuværende kirke delvist blev skænket som en gave fra sognebørn for over 111 år siden.

- At rive en gave ned er ikke særlig taknemmeligt, og de minder, folk har, vil heller ikke være hensigtsmæssigt at rive ned, påpegede han og forslog, at hvis der virkelig er behov for at bygge en ny kirke, så kan man i stedet bygge en ekstra og lade den gamle stå.

- Trængsel må være et positivt problem, og hvis man endelig vil have en ny kirke, er der et oplagt sted, den kan ligge, lød det fra Olaf Haahr, som hentydede til den grund, han selv har boet på.

Det ville være synd og skam - faktisk næsten en forbrydelse - af nedrive Bredballe Kirke.
Ulla Poulsen, deltager ved mødet mandag aften
Sådan kan man få menighedsrådet i tale
I henhold til paragraf 41 i bekendtgørelsen af lov om menighedsråd er er et menighedsråd forpligtet til at holde et møde:

1) Når de kirkelige tilsynsmyndigheder anmoder derom.

2) Efter beslutning af menighedsrådets formand.

3) Når et flertal af menighedsrådet anmoder derom.

4) Når en af præsterne sammen med mindst et valgt medlem anmoder derom.

5) Når 25 valgberettigede medlemmer af menigheden skriftligt anmoder derom.

6) Hvis det i øvrigt er foreskrevet i lovgivningen.

Det er punkt 5, modstanderne af nedrivningen af Bredballe Kirke overvejer at tage i brug.

Der er plads nok

Sognebarnet Jens Find erkendte, at han ikke er en af dem, der bruger kirken flittigst, men advarede samtidig mod at gå med på menighedsrådets præmis om, at trængsel er årsagen til, at der skal bygges en ny kirke i stedet for den gamle, som har 150 pladser.

- Kapacitetsproblemer er der ikke nogen af. Trækker man tallene fra Danmarks Statistik, viser de, at vi i de seneste seks år har haft et faldende antal medlemmer i Folkekirken i Bredballe Sogn, men trods det siger menighedsrådet: "Nu er det nu, vi skal bygge en ny kirke."

Jens Find og flere andre i forsamlingen kunne sagtens medgive, at der kan være behov for en ombygning eller tilbygning til den nuværende kirke. Eventuelt i samme skala som Sct. Nicolai Kirke, der i øjeblikket bliver ombygget for 19,2 millioner kroner. Men ingen var af den overbevisning, at det siddende menighedsråd har undersøgt mulighederne for en ombygning.

To deltagere, Karsten Andersen og Henning Vestergaard, fortalte, at de havde sendt forskellige, konkrete ombygningsforslag til menighedsrådet. Ingen af de to har dog modtaget svar.

Der skal svar på bordet

- Jeg er chokeret over, at menighedsrådet vælger ikke at svare på sådanne henvendelser. Det kan vi godt i samlet flok bede om en redegørelse for. Det problem skal adresseres, lød det fra en kvindelig deltager i forsamlingen.

Dermed blev første konkrete resultat af mødet, at man nu vil udforme et brev til menighedsrådet i Bredballe. Her vil man forlange at få svar på de henvendelser, der indtil videre er indsendt samt at blive præsenteret for veldokumenterede argumenter for, hvorfor en ombygning eller tilbygning af kirken er blevet taget af bordet.

Brevet, som tre af mødedeltagerne er blevet udvalgt til at nedfælde, vil også blive sendt til Vejles byrådsmedlemmer. På den måde får de et større indblik i processen, for reagerer menighedsrådet ikke, har modstanderne af en ny kirke i Bredballe til sinds af tage næste skridt i sagen og arbejde politisk for, at kirke-nedrivningen ikke bliver en realitet.

- I det hele taget: Hvis du kender et menighedsrådsmedlem eller et byrådsmedlem, så tag en dialog med dem, lød opfordringen fra Bredballe-borger Bent Eskesen.

Han luftede, at næste skridt måske bør være at kræve et møde med menighedsrådet i henhold til paragraf 41 i loven om menighedsråd.

Nedrivnings-modstandere kræver svar fra tavst menighedsråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce