Ny S-kandidat må måske springe over et folketingsvalg

6. oktober oktober sidste år blev folketingsmedlem Karen Johanne Klint hyldet på sin 70 års fødselsdag. Når hun 6. oktober i år fylder 71 siger hun samtidig farvel til sit folketingskandidatur. Men bliver der valg inden, er det stadig Karen Klint, der står på stemmesedlen - også selvom partimedlemmerne inden har valgt en afløser. Foto: Mette Mørk

Ny S-kandidat må måske springe over et folketingsvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De lokale socialdemokrater bekræftede mandag aften, at Karen Klint er partiets kandidat helt frem til 1. oktober - uanset om der vælges en afløser for hende allerede til maj.

Vejle: Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg inden 1. oktober, er folketingsmedlem Karen Klint kandidat i sydkredsen.

Det står fast efter mandagens generalforsamling i Socialdemokratiet. Her genvalgte de godt 50 fremmødte Karen Klint og godkendte samtidig et sæt spilleregler for valg af hendes afløser.

Det tre sider lange regelsæt slår fast, at partiets valg af ny folketingskandidat gælder per 1. oktober 2018.

Det betyder, at selvom de lokale socialdemokrater vælger ny folketingskandidat på partiets planlagte opstillingsmøde 23. maj, gælder valget først fra 1. oktober.

Valg kan ende i urafstemning
Valget som ny socialdemokratisk folketingskandidat i Vejle Kreds Syd kan ende i urafstemning.Det sker, hvis det ikke lykkes en kandidat at få mindst to tredjedele af stemmerne ved det opstillingsmøde, der er berammet til 23. maj.

I den situation vil alle medlemmer af partiforeningerne indenfor kredsen få mulighed for at stemme. Er der to kandidater, vil den kandidat, der får flest stemmer være valgt. Ved flere end to skal vinderen have mindst 50 procent af stemmerne.

Lykkes det ikke, må man igang med endnu en urafstemning mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer i den første urafstemning. Her vil vinderen så være kredsens nye kandidat.

Skal man igennem hele proceduren, vil en afløser for Karen Klint først være valgt i slutningen af august.

Ønske om klare linjer afvist

Den proces blev der stillet spørgsmålstegn ved på generalforsamlingen. Partimedlem Jørgen Andersen havde foretrukket en procedure, hvor Karen Klint trak sig som kandidat nu og kredsen derefter valgte en ny:

- Jeg ser gerne, at man på den måde får helt klare linjer, sagde Jørgen Andersen.

Men sådan bliver det ikke. Respekten for Karen Klints store arbejde i Folketinget gennem 20 år er markant. Derfor var der ikke stemning for at vælge den fremgangsmåde.

Det er efterhånden et par måneder siden, at Karen Klint annoncerede, at hun trækker sig som kandidat. Her satte hun selv datoen 1. oktober - med den begrundelse, at hun fylder 71 år den 6. oktober og tidligere har udtalt, at hun ikke kunne se sig selv som folketingsmedlem som 75-årig. Sådan kunne det ende, hvis hun lod sig vælge til endnu en fire-årig folketingsperiode.

Hypotetisk spørgsmål

På aftenens generalforsamling gentog hun samtidig, at hun har ønsket at give partiforeningen god tid til at finde en afløser. Derfor havde hun valgt at melde tidligt ud.

Under mødet opfattede flere en åbning fra folketingsmedlemmet i forhold til måske at lade en ny kandidat komme til tidligere. Men da avisen spurgte efter generalforsamlingen, kom der intet svar:

- Det er et hypotetisk spørgsmå - og den slags ønsker jeg ikke at svare på, lød det fra Karen Klint, der endnu engang understregede, at hun er sikker på, at der ikke kommer valg før 1. oktober.

Ny S-kandidat må måske springe over et folketingsvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce