Ny leder på fritidscenter i Løget: - Læring spiller sammen med sociale færdigheder

Kim Kyed blev i november ansat som ny afdelingsleder på Solsikkens Fritidscenter. Han er gået til opgaven med masser af visioner på vegne af områdets unge. Foto: Mette Mørk

Ny leder på fritidscenter i Løget: - Læring spiller sammen med sociale færdigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Solsikkens Fritidscenter skal de unge både udfordres og finde et frirum. Ifølge den nye afdelingsleder, Kim Kyed, er målsætningen at skabe robuste unge og give dem sociale færdigheder med videre.

Vejle: I det tætte kvarter i Løget Center troner boligblokkene op over træerne langs vejen. I forlængelse af en lille parkeringsplads ligger en moské og en kirke klos op ad hinanden og fortæller historien om et område med bred etnisk diversitet.

Det er også tilfældet blandt de unge mennesker, der holder til i Løgets fritidscenter, Solsikkens Fritidscenter, som ligger et stenkast fra den rå parkeringsplads. Som én af få adresser i kvarteret kunne den gå for at være en helt almindelig villa med carport, et stort udendørsareal og tilhørende bygninger.

Normalt er de fulde af ungdommelig energi, men denne onsdag formiddag står de tomme - med undtagelse af klubbens afdelingsleder, Kim Kyed, 41, der åbner døren og byder avisens udsendte indenfor i varmen til en snak om visionerne for ungdomstilbuddene i Vejle.

- For to og et halvt år siden slog vi os sammen under navnet Ung Vejle, der er en slags paraplybetegnelse for ungdomsskolen og de tre sociale klubber. Solsikken, Club Midt og Nørremarken. Det har været et forsøg på at skabe en rød tråd i kommunens tilbud til de unge, siger Kim Kyed.

Han blev ansat som ny afdelingsleder pr. 1. november og allerede har en masse initiativer i støbeskeen.

- Der er rigtig meget fokus på faglighed i tiden. I Ung Vejle slår vi et slag for, at læring spiller sammen med sociale færdigheder, og dét er altså noget, man bedst udvikler i interaktion med andre mennesker. Allerhelst gennem oplevelser, siger han og fortæller om et bredt katalog af muligheder for klubmedlemmerne i Solsikken.

Listen tæller både kano- og kajaksejlads, mountainbike-hold og udlandsrejser - og rummer derfor aktiviteter, nogle af medlemmerne ikke har inden for rækkevidde derhjemme.

Vi planlægger i fællesskab vores sommertur til Tjekkiet. For en ung, der ikke er vant til udlandsrejser, kan der være mange lærepenge at hente i sådan en planlægning. Man skal både kunne acceptere flertallet, men samtidig er det alletiders mulighed for selv at komme på banen.
Kim Kyed, afdelingsleder i Solsikkens Fritidscenter
Ung Vejle
Ung Vejle er en overbygning af og et samarbejde mellem ungdomsskolen i Vejle og de tre sociale klubber.

Målsætningen med samarbejdet, der har to og et halvt år på bagen, er at skabe større synlighed over for Vejle Kommunes unge.

Det tre sociale klubber tæller Solsikkens Fritidscenter, der dækker Vejle Syd, Club Midt og Nørremarkens Fritidscenter i nordbyen.

Fritidscentrene har fokus på unge i alderen 10-18 år.
En af Kim Kyeds kæpheste er at give klubmedlemmerne gode sociale færdigheder med på vejen. Det skal ske gennem udfordrende oplevelser og sunde rollemodeller. Foto: Mette Mørk
En af Kim Kyeds kæpheste er at give klubmedlemmerne gode sociale færdigheder med på vejen. Det skal ske gennem udfordrende oplevelser og sunde rollemodeller. Foto: Mette Mørk

Plads til initiativer

Solsikkens Fritidscenter består af to hold. Fritidsklubben for de 10-13-årige er åben om eftermiddagen, mens ungdomsklubben om aftenen er tiltænkt de 13-18-årige. Typisk er der en 20 stykker forbi i løbet af eftermiddagen, mens en aften i klubben nemt kan byde på 40 unge, der lægger vejen forbi.

Fritidscentrets medlemmer betaler kontingent, og derfor er det fælles for både dags- og aftentilbuddet, at det både skal præsentere et socialt frirum og give dem noget med på vejen.

- Visionen er dobbeltstrenget, for vi vil gerne give dem nogle fede rammer, hvor de kan hænge ud med deres venner. Samtidig er det også vigtigt for os, at vi som institution udfordrer dem ved at sætte nogle udfordrende aktiviteter i gang, som stiller krav til dem. Eksempelvis planlægger vi i fællesskab vores sommertur til Tjekkiet. For en ung, der ikke er vant til udlandsrejser, kan der være mange lærepenge at hente i sådan en planlægning. Man skal både kunne acceptere flertallet, men samtidig er det alletiders mulighed for selv at komme på banen og præge nogle beslutninger, der betyder noget, siger Kim Kyed.

Solsikken skal være en fritidsklub af de unge og for de unge, lyder meldingen fra den nye afdelingsleder. Rammerne skal de voksne sætte, men nøglen er, at hovedpersonerne selv får lov at præge deres klub. Han kalder det en generel ambition, at der skal være plads til gode initiativer.

- Vi lægger meget vægt på, at der ikke skal være særligt langt fra, at de unge får en idé, til vi gennemfører den. Hvis der kommer nogle og spørger, om vi ikke skal shine et af de "kedelige" rum i huset op, jamen så giver vi dem nogle pensler i hånden, og så får de lov til det. De skal føle, det er deres sted, siger Kim Kyed.

Kim Kyed er tiltrådt som ny afdelingsleder i Solsikkens Fritidscenter med en række nye projekter på tegnebrættet. I tråd med Ung Vejles ambition om at blive mere synlig for kommunens unge vil han slå et slag for, at fritidscentrets tilbud tager udgangspunkt i den verden, medlemmerne kender. Foto: Mette Mørk
Kim Kyed er tiltrådt som ny afdelingsleder i Solsikkens Fritidscenter med en række nye projekter på tegnebrættet. I tråd med Ung Vejles ambition om at blive mere synlig for kommunens unge vil han slå et slag for, at fritidscentrets tilbud tager udgangspunkt i den verden, medlemmerne kender. Foto: Mette Mørk

80-90 procent nydanskere

Hovedparten af Solsikkens medlemmer har en anden etnisk baggrund end dansk, og det stiller krav til, at medarbejderstaben evner at tilpasse kulturen i klubben.

- Det er en væsentlig pædagogisk opgave at være tydelige omkring, hvad vi vil have, og hvad der ikke er i orden, hvis de frie rammer skal fungere, siger Kim Kyed.

Han fortæller, at flere af medarbejderne i klubben selv kommer fra lignende multietniske boligområder og ved, hvad der rører sig blandt de unge.

- Forleden aften, da jeg var på vagt, vil jeg tro, at 80-90 procent af de unge var nydanskere med ikke-vestlig baggrund. Derfor er det afgørende, at vi målretter os, hvad det er for en måde, de er vant til at forstå verden på, supplerer han.

Lykkes det, opstår der, som Solsikken-lederen udtrykker det, en stor fortrolighed mellem medarbejdere og unge - med basis for løbende at vende stort, småt, og hvad der måtte rumstere på hjemmefronten.

- Vi skal udfordre og understøtte, så vi får nogle robuste mennesker ud i den anden ende. Det er dét, der giver det ekstra lag, understreger Kim Kyed.

Oplevelser i øjenhøjde

Det ekstra lag, som er et udtryk, Kim Kyed flere gange vender tilbage til, skal ikke kun forstås som de tilbud, Solsikken stiller klubmedlemmerne i udsigt. På tværs af institutionerne under Ung Vejle er ambitionen en tydeligere og mere samlet profil, der skal gøre det lettere at tiltrække kommunens unge.

- I dag kan enhver jo finde en biograffilm frem på computeren derhjemme. Derfor skal det være kvalitet, det vi tilbyder. Og den målsætningen starter med, at vi er i øjenhøjde med de unge. Hvis vi formår at stimulere dem med de rigtige oplevelser og rollemodeller, hjælper vi dem også med at udvikle nogle sociale værktøjer, de kan tage med ud i voksenlivet, siger Kim Kyed.

Han kalder det en udfordring at skulle konkurrere med tidens mange underholdningstilbud.

- Nu tænder mange af de her knægte eksempelvis på sangskrivning og hip-hop, så dén interesse har vi grebet og starter et forløb, vi kalder Rap Akademiet, hvor vi blandt andet får en kendt rapper ud at undervise. De skal også indspille noget materiale, og det er sådanne oplevelse med et professionelt islæt, vi sigter efter. Det ekstra lag, siger afdelingslederen.

Ny leder på fritidscenter i Løget: - Læring spiller sammen med sociale færdigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce