Omstridt lokalplan afvist i centralt udvalg

Det er dette sidste grønne område i Lille og Store Grundet-området striden står om. Politikerne er uenige om, hvor mange boliger, der må bygges og om udformningen af en grøn naturkile på tværs fra Grundet Bygade til skoven. Luftfoto: Google Maps

Omstridt lokalplan afvist i centralt udvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om en uge er det op til byrådet at afgøre om plan for stort boligområde bliver virkelighed

Vejle: Fire for, fire imod.

Sådan var slutstillingen, da politikerne i byrådets centrale økonomiudvalg mandag skulle sige ja eller nej til en ny lokalplan for et område mellem Store og Lille Grundet på Nørremarken. I praksis betyder stemmeligheden, at planen bliver sendt videre til endelig behandling i byrådet uden indstilling.

Ifølge planen er der mulighed for at bygge 180 boliger i det 22 hektar store område. Og netop antallet af boliger er et af de punkter, der har splittet byrådet, lige siden det første lokalplanforslag blev fremlagt sidste efterår.

Sidste ledige marker
Det 22 hektar store område, som lokalplanforslaget omfatter, ligger i dag hen som natur og marker. De 220.000 kvadratmeter er de sidste i området, hvor byggeriet for alvor tog fart i midten af 1980'erne.Området ejes af godsejer Niels Skou, og planen har hele tiden været, at det skal bruges til boligudvikling. Tvisten handler om, hvor mange der er plads til. I det oprindelige lokalplanforslag, viste et af de mulige scenarier et område med 230 boliger.

Hvis det nye lokalplanforslag føres ud i livet, er der skabt forbindelse mellem Store Grundet kvarteret syd for den gamle herregård og Lille Grundet kvarteret, der gradvist er vokset mod nord.

Allerede i 1984 blev der udarbejdet en helhedsplan for området - en plan, der blev revideret i 2006 og senest i 2014. Det er blandt andet her, den grønne kile på tværs af området er markeret.

16 boliger skiller

Kommunens borgerlige politikere er klar til at acceptere de 180 boliger. Det store røde mindretal vil have antallet barberet ned til 164. Og hverken i teknisk udvalg eller mandag i økonomiudvalget var det muligt at komme til enighed. Men viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K), der ledede mandagens møde i økonomiudvalget, siger:

- Jeg så gerne, at vi fik forhandlet os frem til et kompromis. Og for mig at se, burde 15-16 boliger fra eller til ikke gøre den store forskel. Det er en stor plan, der bør vedtages af et bredt flertal.

Markant modstand

Spørgsmålet er, om det er muligt. Men et kompromis med færre boliger vil i høj grad afspejle holdningen blandt beboerne i området. Her har man fra første færd kæmpet imod planen. Umiddelbart med en vis succes.

Oprindeligt indeholdt lokalplanforslaget 230 boliger og muligheden for at bygge i tre etager på en mindre del af området. Det blev ændret efter massiv modstand. Antallet af boliger blev skåret ned til 180 og muligheden for det høje byggeri pillet ud.

Samtidigt blev der justeret en anelse på et grønt bælte. Ifølge den oprindelige helhedsplan for området skulle bæltet strække sig ubrudt fra Grundet Bygade til skoven. Det var ændret i den første plan, men i den nuværende er bæltet tilbage - dog i forbindelse med nye boldbaner ved Nørremarkshallen.

Snævert borgerligt flertal

Også dette punkt splitter parterne. Beboerne i området vil holde politikerne fast på den brede grønne kile fra tidligere planlægning - og det har de opbakning til fra Socialdemokratiet og SF.

Med mindre politikerne følger Dan Arnløvs opfordring til at indgå kompromis, vil et smalt borgerligt byråds-flertal kunne stemme planen igennem næste onsdag. Venstre med udvalgsformand Christoffer Melson i spidsen er klar til at godkende den nuværende plan. Det samme er DF, og de konservative har også støttet den nuværende formulering.

Radikal: Burde måske pilles af

Liberal Alliances Anja Daugaard kan leve med de 180 boliger. Hun synes, man er nede i småtterier i forhold til de indrømmelser, der er givet. Dermed er planen sikret 16 af byrådets 31 stemmer.

Den radikale Torben Elsig Pedersen har ikke gjort sin stilling endeligt op. Akkurat som Dan Arnløv siger han:

- Det burde være muligt at finde et kompromis. Det vil være træls, at den stemmes igennem af et snævert flertal. Og hvis der er brug for mere tid til at drøfte sagen, burde den udsættes.

Ifølge reglerne kan to partier anmode om udsættelse, og som Torben Elsig siger:

- Hvis Dan og jeg er enige, kan vi jo sammen bede om at få sagen pillet af dagsordenen næste onsdag.

Omstridt lokalplan afvist i centralt udvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce