Opdræt melorme i dit køkken: Vejle-piger belønnet for madspilds-projekt

Tre piger fra Vejle Tekniske Gymnasium har udviklet en prototype på en melormefarm som et fremtidigt forslag til at reducere madspild og regulere fødevareforbrug. Foto: Peter Leth-Larsen

Opdræt melorme i dit køkken: Vejle-piger belønnet for madspilds-projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre piger fra Vejle Tekniske Gymnasium har udviklet en melorme-farm til privat brug. Efter en andenplads ved DM i Teknologi har de fået mod på mere.

Vejle: Over en sommerferie glemmer langt de fleste skole- og gymnasieelever lykkeligt alt om eksamensopgaver, skoleprojekter og de mange timer, der er tilbragt i selskab med fagbøger, læsenoter og videnskabelige rapporter.

Det fik de tre piger fra Vejle Tekniske Gymnasium, Michelle Smed, 17, Julie Antonsen, 18, og Freja Levin, 18, dog ikke lov til i år.

Et eksamensprojekt før sommerferien fik nemlig nyt liv, da deres nyudviklede koncept, Global Worming, til reducering af madspil og miljøomkostninger ved fødevareproduktion, blev udtaget til sidste uges indledende runder af DM i Teknologi.

- Til daglig er vi alle tre optaget af bæredygtighed, og det er jo et stort problem for miljøet, at folks fødevareindtag ikke står mål med det, der produceres, siger Freja Levin Andersen.

Selvom pigerne, der går i 3.G, blev overhalet indenom i kapløbet om førstepladsen, har deltagelsen ved danmarksmesterskaberne i Esbjerg ikke fået dem til at sætte farten ned. I al fald ikke i første omgang, hvor de tager Global Worming med sig til Da Vinci-konkurrencen, som er en del af Danish Entrepreneurship Awards for studerende på landets ungdomsudannelser.

- I Esbjerg var et par af dommerne oppe i årene og rynkede noget på næsen over, at vi overhovedet foreslog at spise melorme. De blødte langsomt op, da vi fortalte dem, at smagen minder lidt om stegt flæsk, siger Julie Antonsen med et smil på læben.

I Esbjerg var et par af dommerne oppe i årene og rynkede noget på næsen over, at vi overhovedet foreslog at spise melorme. De blødte langsomt op, da vi fortalte dem, at smagen minder lidt om stegt flæsk.
Julie Antonsen
Fakta
En undersøgelse fra 2017, foretaget af Dyrenes Beskyttelse, viser, at 40 procent af den danske befolkning er åben for at spise insekter.Teknologisk Institut har siden 2012 lavet forsknings- og udviklingsarbejde indenfor insekter - med henblik på industriel insektproduktion.

Der er 19,5 gram protein i insekter pr. 100 gram.

Til sammenligning er der gennemsnitligt 19,3 gram protein i kød fra kvæg, 17,5 gram i fjerkræ og 12,1 gram i fisk pr. 100 gram.
Freja Levin Andersen, 18, Michelle Smed, 17, og Julie Antonsen er eleverne bag Global Worming-konceptet. Foto: Peter Leth-Larsen
Freja Levin Andersen, 18, Michelle Smed, 17, og Julie Antonsen er eleverne bag Global Worming-konceptet. Foto: Peter Leth-Larsen

Et realiserbart koncept

Til gengæld er forretningsidéen allerede soleklar. Som navnet antyder, er der orme på spil. Nærmere bestemt melorme, og det er slet ikke så uappettitligt, som man skulle tro.

For at reducere madspil i husstandene, og gøre det nemmere for forbrugeren at detailregulere sit fødevareforbrug, tilbyder de innovative piger en løsning med den prototype på en melormefarm, de har konstrueret. Farmen, der, på nuværende tidspunkt, består af er en fuldt funktionsdygtig trækasse med særskilte rum og glaspartier, er tænkt som et selvforsynende opdrætssted for melorme, kunder kan have til at stå i privaten.

Melormene, der indeholder ligeså meget protein som kød og blandt andet indeholder Omega-3- og Omega 6-fedtsyrer og B12-vitamin, kan ernære sig ved den kompost, der er tilovers i den daglige husholdning. Herefter formerer melormene sig og kan løbende høstes til måltider. Alt sammen beskrevet i den tilhørende brochure og guide.

Det er især den omhyggelighed, pigerne er gået til opgaven med, der indtil nu har vakt opsigt.

- Det, pigernes projekt udmærker sig ved, er især, at det er umiddelbart realiserbart. De har dokumentationen på plads, og der ligger en indbygget skalerbarhed i konceptet, siger Søren Klug, der er underviser i Teknologi på Vejle Tekniske Gymnasium.

Lige nu findes der allerede melorme i forskellige afskygninger på hylderne i blandt andet Føtex, Bilka og hos producenten Enorm. I modsætning til Global Worming-konceptet, hvor forbruget kan justeres efter faktisk behov, er bæredygtigheden ikke lige så høj på de eksisterende produkter, da emballage-indpakningen kan medvirke til madspil.

Den selvforsynende melormefarm gør det let for forbrugeren at  omsætte madrester til melorme, som efterfølgende kan spises. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Den selvforsynende melormefarm gør det let for forbrugeren at omsætte madrester til melorme, som efterfølgende kan spises. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Skal sælge idéen

Idéudviklingen og researchen bag Global Worming har taget gymnasiepigerne forbi forskellige virksomheder og forskere, der har hjulpet med faglig sparring. Trods positive tilbagemeldinger står det klart, at især salgsstrategi og økonomi mangler, hvis Global Worming for alvor skal søsættes.

- Økonomi og salg ligger et stykke fra vores fagområde, men vi skal prøve at spore os endnu mere ind på, hvordan vi sælger ikke bare prototypen, men også konceptet og idéen om at integrere melorme i kosten, siger Michelle Smed.

Global Worming er i mellemtiden overgået til at være et fritidsprojekt, da pigerne ikke har teknologi-undervisning i 3.G. Projektet slipper de dog ikke. Efter studentereksamen vil de bruge et sabbatår på at forsøge at give iværksætterdrømmen luft under vingerne.

- Det er efterhånden vores lille baby, så vi bliver nok nødt til at give det et seriøst skud, siger pigerne enstemmigt.

I sidste uge var pigerne bag Global Worming til de indledende runder af DM i Teknologi i Esbjerg. Her blev det til en andenplads. Foto: Peter Leth-Larsen
I sidste uge var pigerne bag Global Worming til de indledende runder af DM i Teknologi i Esbjerg. Her blev det til en andenplads. Foto: Peter Leth-Larsen

Opdræt melorme i dit køkken: Vejle-piger belønnet for madspilds-projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce