Politikere vil undersøge tilbagebetalingskrav mod læger

Nyt apparatur har medført en kæmpe stigning i udgifterne til tre prøvertyper hos de praktiserende læger. Regionen undersøger, hvorvidt nogle læger er blevet overbetalt. Hvis det er tilfældet, skal de betale pengene retur, siger flere politikere. Foto: Timo Battefeld

Politikere vil undersøge tilbagebetalingskrav mod læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis en række praktiserende læger har fået honorering for prøver, som de ikke har haft grund til at foretage, skal de betale pengene tilbage, siger flere politikere som reaktion på, at regionen undersøger over 60 lægers mulige overbetaling.

Reaktion: Det bør undersøges, om der er mulighed for at få penge retur, hvis det viser sig, at praktiserende læger uden faglig begrundelse har taget og fået honorar for blodprøver. Det mener flere regionsrådspolitikere, efter at JydskeVestkysten søndag afdækkede, at Region Syddanmark undersøger over 60 læger, som ifølge regionen kan være blevet overbetalt i flere år. Det er i så fald sket, fordi de har brugt nyt apparatur, som kan tage to eller tre prøver i én. En opgørelse fra regionen viser, at mange læger har haft en påfaldende stigning inden for alle tre prøver, som apparatet kan tage. Ifølge regionen er det yderst sjældent, der er fagligt belæg for at tage to eller tre prøver. Alligevel har mange læger fået honorarer for alle prøver.

Samlet set er regionens udgifter til de tre analyser steget fra 34 millioner kroner i 2009 til 57 i 2017.Både SF og Jørn Lehmann Petersen (S) mener, at regionen principielt skal forsøge at få de penge retur, som lægerne angiveligt har modtaget uberettiget.

- Hvis en bistandsklient har fået for meget udbetalt, kræver man jo også pengene tilbage. Det skal vel også gælde for akademikere. Det kan blive svært, men principielt mener jeg, at det skal have konsekvenser, hvis man får penge udbetalt, man ikke har krav på, mener Jørn Lehmann Petersen, der er medlem af Samarbejdsudvalget for almen praksis.

Møde

Udvalget mødes om en uge og skal diskutere sagen med udgangspunkt i de svar, som lægerne har afgivet, efter at regionen for nyligt gjorde dem opmærksomme på den voldsomme stigning.

- Nogle læger har haft en ganske markant stigning uden grund. Vi har et system baseret på tillid. Når nogle misbruger den tillid, skal man også skride ind over for dem. Det er også i Praktiserende Lægers Organisations interesse, mener socialdemokraten.

Også SF's Villy Søvndal mener også, at sagen bør undersøges til bunds.

- Nogle læger vil have en faglig begrundelse for stigningen, og så vil nogle have svært ved at finde den faglige begrundelse. Det er klart, at hvis det kan godtgøres, at nogle har sikret sig en ekstra indtægt på den måde, så er det ikke en ordentlig omgang med offentlige midler, og så skal vi undersøge muligheden for tilbagebetaling, pointerer Villy Søvndal.

Avisen har spurgt Jørgen Skadborg, formand for Praktiserende Lægers Organisation Syddanmark,om hans syn på ønsket om tilbagebetaling, men han har ikke besvaret avisens henvendelse.

Tvivl

Dansk Folkepartis leder i regionsrådet, Thies Mathiasen, understreger, at regionen har pligt til at forvalte skattekronerne fornuftigt.

- I denne sag kan jeg have mine tvivl. Jeg synes ikke, at den økonomiske eksplosion virker retfærdiggjort. Udgifterne er eksploderet, og forklaringen mangler. Så det er min anbefaling, at det præciseres, hvad der skal tages af prøver, og så betaler vi kun for den ydelse, siger han.

Regionsrådsformand Stephanie Lose(V) oplyser, at hun har ikke har mulighed for at kommentere sagen på grund af økonomiforhandlinger. Hun henviser til formanden for Samarbejdsudvalget for almen praksis, Bo Libergren (V).

I søndagsavisen sagde han, at der blandt de mange sager vil være læger med en god, faglig forklaring på stigningen, mens andre formentlig vil have sværere ved at redegøre for stigningen.

Frank Ingemann Nielsen, chef for regionens praksisafdeling, har ikke ønsket at kommentere sagen.

Politikere vil undersøge tilbagebetalingskrav mod læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce