Rådhustorvet er dødsdømt - men skulpturerne får en chance

Rådhustorvet skal lægges om. For 6,5 millioner kroner skal torvet flades ud og have en ny og sammenhængende belægning. Samtidig skal der findes en alternativ placering på torvet til de skulpturer, der er skabt af den islandske kunstner Sigurjón Ólafsson. Skitse: Vejle Kommune og Schønherr

Rådhustorvet er dødsdømt - men skulpturerne får en chance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teknisk udvalg holder fast i, at Rådhustorvet skal flades ud og have ny belægning.

Vejle: Rådhustorvet i Vejle er dødsdømt i sin nuværende skikkelse.

Et enigt teknisk udvalg har ifølge formand Christoffer Melson (V) besluttet, at forvaltningen skal arbejde videre med et fladt torv, der hænger sammen fra facade til facade:

- Vi har fravalgt det projekt, der niveaudelte pladsen. Det bliver en stor flade, der skråner op mod rådhuset. Men vi har bedt om at få beskrevet, hvordan man adskiller kørebanen fra torvet, så man tydeligt kan se, at her er trafik. Vi vil også gerne se forslag til, hvordan man sikrer, at torvet bliver et hyggeligt sted at opholde sig, siger udvalgsformanden.

Det bliver en stor flade, der skråner op mod rådhuset. Men vi har bedt om at få beskrevet, hvordan man adskiller kørebanen fra torvet, så man tydeligt kan se, at her er trafik.
Christoffer Melson (V), formand for teknisk udvalg
Et flertal i avisens afstemning mente, at man bør lade skulpturerne stå, hvor de har stået de sidste 63 år. Arkivfoto: Mette Mørk
Et flertal i avisens afstemning mente, at man bør lade skulpturerne stå, hvor de har stået de sidste 63 år. Arkivfoto: Mette Mørk

Permanent på prøve

Sigurjón Ólafssons skulpturer på pladsen har været et af de store diskussionsemner i forbindelse med omlægningen. I skitserne til den nye plads er de forsvundet. Socialdemokraten Martin Sikær har på sit partis vegne erklæret, at de skal blive, om han så skulle binde sig til dem.

- Vi har bedt om at få nogle illustrationer af, hvordan skulpturerne kan indpasses på det nye torv, siger Christoffer Melson.

Dermed ser det ud til, at man vil beholde skulpturerne, der blev stillet op i midten af 1950'erne - i princippet bare på prøve. Men prøvetiden udløb aldrig, og nu er de massive stenfigurer blevet en så fast del af bybilledet, at de fleste, der har deltaget i debatten om skulpturernes fremtid mener, de skal blive.

Skal renoveres

I debatten om torvet har mange samtidigt peget på, at politikerne burde lade det ligge i fred og spare de 6,5 millioner kroner, der som udgangspunkt er afsat til renoveringen. Men sådan bliver det ikke:

- Vi er enige om, at der skal ske noget. Pladsen trænger til fornyelse, og så handler det også om tilgængelighed for handicappede og dårligt gående, siger Christoffer Melson.

Han henviser samtidig til, at beslutningen om at ændre pladsen er en del af et flere år gammelt budgetforlig:

- Og nu får vi gjort noget ved en plads, der har været diskuteret i Vejle i årtier, siger formanden.

Afgøres i marts

Den endelige beslutning træffer teknisk udvalg på det kommende møde 19. marts. Inden skal forvaltning og folkevalgte i dialog med blandt andet City Vejle og handicaprådet.

Her vil man få de sidste input til pladsen, inden det endelige projektforslag ligger klar midt i marts:

- Men sagen skal ikke tilbage til byrådet. Her har vi allerede haft en drøftelse på et temamøde, og der er opbakning til at ændre pladsen i forhold til de retningslinjer, der ligger i skitseforslagene, siger Christoffer Melson

Kompromis

Det bliver også i den forbindelse, at udvalget får visualiseret, hvordan den islandske billedhuggers skulpturer kan indpasses på torvet. Og det er Martin Sikær tilfreds med:

- Det vigtigste for mig er at sikre, at skulpturerne bliver. Jeg er stadig kritisk i forhold til ideen om en stor flade på torvet, men der er flertal for ideen, og så er det jo kompromissets kunst, siger det socialdemokratiske udvalgsmedlem.

Ud over selve pladsen skal toiletforholdene forbedres. Det afsatte byrådet en million kroner til i det seneste budget.

Rådhustorvet er dødsdømt - men skulpturerne får en chance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce