Rester af sprøjtegift får vandværk til at lukke boringer

To steder i Vejle Kommune er der fundet for store koncentrationer af rester af sprøjtegiften Chloridazon. Foto Lene Sørensen

Rester af sprøjtegift får vandværk til at lukke boringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hos to vandværker i Vejle Kommune er der målt en overskridelse af grænseværdien af sprøjtegiften Chloridazon. Et vandværk har handlet hurtigt og lukket sine boringer.

Vejle: Indtil videre er der hos to ud af kommunens 64 vandværker fundet rester af sprøjtegiften chloridazon, der ligger over grænseværdien.

Værst ser det ud hos Mørkholt Vandværk, hvor man har man lukket begge boringer, og i stedet får vandet fra nabovandværket i Gårslev. Vandværket i Mørkholt ved Børkops sommerhusområder er eneste vandværk i Vejle Kommune, hvor der er målt så høj en koncentration af rester fra sprøjtegiften Chloridazon, at man har skulle skride ind. Den tekniske grænseværdi er på 0,1 mikrogram per liter. I vandet fra Mørkholt Vandværk har man i to målinger målt henholdsvis 0,23 og 0,24 mikrogram per liter.

- Det er virkeligt højt i forhold til de andre steder i kommunen, hvor der er blevet målt, men dog noget mindre, end man har set andre steder i landet. Nu er vandværket gået i tænkeboks med hensyn til, hvad der skal ske fremadrettet, siger Susanne Christiansen, miljømedarbejder ved Vejle Kommune.

Chloridazon
Sprøjtemidlet chloridazon er blevet brugt af landmænd til at bekæmpe ukrudt i roemarker. Midlet blev forbudt i Danmark i 1996.Man har ikke målt efter det før sidste år, hvor det tilfældigt blev sporet ved nogle målinger foretaget af Region Syddanmark.

Når chloridazon nedbrydes gennem jorden sker en reaktion, så det bliver til to nedbrydningsprodukter, nemlig methyldesphenyl-chloridazon og desphenyl-chloridazon.

Det bliver først sundhedsskadeligt ved 50 miligram per liter, men man har sat grænsen til 0,1. Ifølge miljøstyrelsen har man sat grænseværdien ekstremt lavt, fordi man ikke ønsker andet end helt ren vand.

Ravning ligger lige over

Også hos Ravning Vandværk i den gamle Egtved Kommune viser målinger, at man har overskredet grænseværdien. Men her er overskridelsen så minimal, som den kan være, og derfor fortsætter indvindingen. Dog har kommunen skærpet tilsynet med drikkevandskvaliteten. Det sker ved, at vandværket skal tage en analyse for stofferne hvert år i stedet for hvert tredje.

- I Ravning er overskridelsen så minimal, at vi ser tiden an, og så tager vi løbende en ny vurdering, forklarer Susanne Christiansen.

Selvom der er fundet rester af sprøjtegiften i de to vandværker, skal brugerne ikke være bekymret. Ifølge miljøstyrelsen begynder stoffet først at være sundhedsskadeligt ved 50 mikrogram per liter. Men politisk ønsker man helt rent vand i Danmark, og derfor er grænseværdien sat ekstremt lavt.

Godt drikkevand

Der er i Vejle Kommune 64 vandværker, og hos de 54 af dem har man fået foretaget en måling, hvor man har søgt efter rester af sprøjtegiften Chloridazon samt de to nedbrydningsprodukter methyldesphenyl-chloridazon og desphenyl-chloridazon.

Det har ikke før nu været lovpligtigt at få foretaget målingerne, og ti vandværker mangler stadig at få foretaget målinger, og det skal de i gang med i de følgende år jævnfør den nye drikkevandsbekendtgørelse.

- Vi må generelt sige, at der i Vejle Kommune er ikke er de store problemer med drikkevandet. Kommunen har rigtigt godt vand. Nu må vi se, hvad fremtiden bringer, for vi ved ikke, hvilken vej det vil gå med resterne af chloridazon. Bliver det mere fortyndet og forsvinder mere og mere, eller vokser koncentrationen. Det kan kun fremtiden vise, siger Susanne Christiansen.

Rester af sprøjtegift får vandværk til at lukke boringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce