S-balladen tager til: Medlem købte stemmer til Birgitte Vind

Sanne Juhler Hansen erkender og fortryder i dag, at hun betalte for medlemskabet for fem nyindmeldte socialdemokrater med det formål at skaffe byrådsmedlem Birgitte Vind flere stemmer i kampen om at blive Karen Klints afløser som folketingskandidat. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

S-balladen tager til: Medlem købte stemmer til Birgitte Vind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sanne Juhler erkender dumhed og fortryder, at hun sponsorerede fem medlemskaber, der skulle sikre stemmer på Birgitte Vind som folketingskandidat.

Vejle: Beskyldningerne fyger fra den ene fløj til anden i den socialdemokratiske partiforening i Vejle.

Faktum er, at et af de lokale socialdemokratiske medlemmer har forsøgt at "købe" stemmer til den ene af de to kandidater, der nu kæmper om kandidaturet som partiets folketingskandidat i Vejle Sydkredsen.

Sanne Juhler, der støtter Birgitte Vind, har betalt medlemskabet for fem nyindmeldte vejlensere og var klar til at sponsorere yderligere et nyt medlem, der dog aldrig nåede at melde sig ind.

Indmeldelserne og betalingen skete den 24. og 25 maj i dagene umiddelbart efter den ekstraordinære kredsgeneralforsamling den 23. maj, hvor der første gang blev stemt om kandidaturet.

Jeg tænkte: Det var satans, er det sådan de andre kører løbet. Derfor fik jeg den tåbelige idé at sponsorere fem højest seks medlemskaber.
Sanne Juhler Hansen, S-medlem

Et helt års indmeldelser

I løbet af disse to dage modtog partiforeningen i alt 30 nye indmeldelser fra Vejle, hvilket fik Socialdemokratiets partikontor i København til at undre sig.

Derfor bad man den lokale partiforening undersøge forholdene. Det bekræfter formanden for partiforeningen i Vejle, Britt Kristensen.

- Vi undrede os lige så meget, for det er flere nye medlemmer, end vi normalt får i løbet af et helt år, fortæller hun.

Det kan man ikke gøre

Mistanken om urent trav meldte sig, ifølge partiformanden, da partikontoret på Vester Voldgade i København blev kontaktet af et af de sponsorerede medlemmer. Hun ville høre, hvorfor hun ikke havde modtaget en stemmeseddel til den forestående urafstemning, nu hvor hun havde fået et gratis medlemskab.

- Hun fik at vide, at der ikke findes gratis medlemskaber, og da vi undersøgte sagen, skrev Sanne Juhler en mail om, at hun havde sponsoreret seks medlemmer, hvoraf den ene aldrig meldte sig ind, fortæller Britt Kristensen og tilføjer:

- Det kan man ikke. Jeg er måske naiv, men jeg havde aldrig forestillet mig, at nogen kunne finde på det i Danmark. Det er ligegyldigt, om man kalder det sponsoreret medlemskab eller støtte. Det er ikke den måde, vi plejer at gøre det i vores parti - eller i andre partier, så vidt jeg ved, fortæller Britt Kristensen.

Tager det fulde ansvar

Sanne Juhler Hansen lægger sig fladt ned og fortryder i dag, at hun tilbød folk i sit netværk at betale for medlemmer, der var klar til at støtte Birgitte Vind ved urafstemningen.

- Jeg tager det fulde ansvar og står ved, hvad jeg har gjort. Men det er totalt mit eget projekt, og da jeg får idéen, tænker jeg ikke over, hvordan det vil blive opfattet. Det var en reaktion på, hvordan de andre kandidater havde godt gang i hvervningen. De har deres andel i at få den stemning pisket op, siger Sanne Juhler.

De andre hverver også

Hun forklarer, at hun fik idéen på kandidatgeneralforsamlingen den 23. maj, hvor John Refsgaard vandt første afstemningsrunde med 81 stemmer foran Birgitte Vind med 80 stemmer og Simon Redder Thomsen, der fik 38 stemmer.

- Jeg stod i en kø, hvor der blev talt om, at Simon var klar til at betale medlemskaber for nogle hjemløse - det skal dog siges nu, at han aldrig gjorde det. Samtidig talte andre om, at John var igang med at mobilisere hele Grejs - og Børkop via Leif Skov. Det blev der talt om, og da fik jeg den tåbelige idé om at sponsorere nogle medlemskaber. For jeg ved, at Birgitte aldrig selv kunne finde på at gå ud at hverve medlemmer som de andre, fortæller Sanne Juhler.

Hun afviser, at hun kender Birgitte Vind privat, men ser hende som den rette kandidat til kredsen.

Kan ende i eksklusion

Selvom Sanne Juhler Hansen fortryder og erkender sin sponsorering, kan sagen ende i en eksklusionssag. Det er normalt op til den lokale partiforening at indstille et medlem til eksklusion. Om det kommer dertil, ved Britt Kristensen endnu ikke.

- En eksklusion kræver, at man har begået partiskadelig virksomhed, og jeg synes, det er noget i den retning. Men det er ikke noget, der har været på tale, og det er også et drastisk skridt, siger partiforeningsformanden, der er bekymret for, at hele sagen skader partiet og den kommende kandidat.

Det samme er Sanne Juhler Hansen, som dog opfatter sagen helt anderledes.

- Jeg synes, det nærmer sig en smædekampagne mod Birgitte. Jeg har sagt, at jeg fortryder og sendte straks en redegørelse til partiet. Det er mærkeligt, at nogen bliver ved med at henvende sig til pressen, når jeg har lagt mig fladt ned, og man samtidig siger, at man gerne vil have ro nu, siger Sanne Juhler Hansen.

S-balladen tager til: Medlem købte stemmer til Birgitte Vind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce