Sådan udviklede striden mellem Lose og Søvndal sig

Villy Søvndal (SF) og Stephanie Lose (V) skal nu finde melodien sammen. Arkivfoto: Lars Juul

Sådan udviklede striden mellem Lose og Søvndal sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her følger et nedslag i balladen mellem Villy Søvndal og Stephanie Lose, der nu erklærer, at de vil arbejde konstruktivt sammen i det nye regionsråd.

Kolding Bibliotek, den 14. oktober 2016

Overblik: Villy Søvndal meddeler, at han vil stille op til det kommende regionsrådsvalg i Syddanmark. Han understreger, at der er behov for at få ryddet op i regionen efter de store sager omkring Carl Holst og Bios.

- Regionen er nu især blevet kendte for sine sager - Carl Holst og Bios-sagen. Som tidligere statsminister Anders Fogh sagde engang næsten profetisk, så sker det, at sidder man for længe, fører det til sidst til magtmisbrug og fordrejning. Derfor er der brug for, at der bliver ryddet op, og det vil jeg gerne være med til, forklarer Villy Søvndal, som dermed lægger stenen til det, der skal blive omdrejningspunktet for ballade på valgnatten et år efter.

Han understreger dog samtidig, at det er regionens kerneområde - nemlig sundheden - der er omdrejningspunktet for ham.

Askov Højskole, 2. september 2017

SF holder sommertræf på højskolen og har inviteret regionsrådsformand Stephanie Lose til en debat med Villy Søvndal. Her ligger en valgfolder fremme med hans ansigt sammen med teksten: "Vil du være med til at rydde op i Region Syddanmark? Det kræver et nyt politisk flertal." Søvndal har kun lige tændt for mikrofonen, før han sætter kursen direkte mod regionens fortid og Venstres ansvar herfor. - Når et parti har siddet for lang tid ved magten, risikerer man magtfordrejning og misbrug af embedsmænd. Det er risikoen, når nogle sidder for længe ved magten, at man tager magten som en selvfølge, lyder kritikken fra den tidligere udenrigsminister og partileder.

Lose har ikke meget tilovers for modpartens fokus: - Men jeg har efterhånden forstået, at Villy Søvndal vil rydde op. Du sover ikke med støvlerne på. Du har kosten klar. Jeg forstår så, at jeg efter to år som formand er så indspist, at jeg ikke kan rydde op. Så jeg vil gerne høre dig, Villy: Skal ansatte fyres, eller skal der indføres nye procedurer? Hvad er det i den proces, vi har sat i gang i administrationen, og som blandt andre SF har bakket op om, som der skal ryddes op i, lyder de afkrævende spørgsmål fra Stephanie Lose. Villy Søvndal fastholder behovet for at sikre en mere åben kultur med mere borgerinddragelse og så et nyt flertal med friske øjne.

Gennem de næste måneder fastholder Villy Søvndal kritikken af Venstre og særligt Lose.

Regionshuset, Vejle, den 21. november 2017

På valgnatten, da Venstre er sikret fire år mere ved magten, får Søvndal så den kolde skulder. Lose vil ikke have SF med i konstitueringen:

- Nu har jeg de sidste tre måneder hørt på, hvordan Villy Søvndal vil rydde op, og at Venstre er kendetegnet ved magtfuldkommenhed, lyder det i regionshuset ved 1.30-tiden fra Lose, som i første omgang i stedet vil mødes med samarbejdspartnerne i Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Ved halvfire-tiden fremlægger en samlet flok bestående af alle partier undtagen SF en aftale. Søvndal er rasende:

- Det er simpelthen børnehavemanér at lukke nogen udenfor på den måde. Det er så tydeligt et tegn på magtfuldkommenhed, som det kan være, siger han, inden han skuffet forlader regionshuset.

I dagene efter understreger Søvndal, at han intet fortryder.

- Jeg har ikke tænkt mig at komme krybende og ligesom Enhedslisten bede om at få lov til at tilslutte os en aftale, andre har forhandlet, siger han og tilføjer:

- Jeg har været med i valgkampe siden 1977, og jeg har aldrig deltaget i et valg med blidere ordvalg end det her. Så jeg forstår ikke fornærmelsen. Jeg forstår det slet ikke. Jeg kunne måske forstå det, hvis det var en kinesisk leder, der ikke er vant til demokratiske valg, siger Søvndal.

Lose svarer, at hun gerne vil samarbejde med SF i det nye regionsråd.

Den 1. januar tiltræder det nye regionsråd officielt, og mandag den 8. mødes Lose og Søvndal i det nye forretningsudvalg og ved det efterfølgende regionsrådsmåde.

Villy Søvndal har sæde i forretningsudvalget og sundhedsudvalget.

Sådan udviklede striden mellem Lose og Søvndal sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce