Se billederne: Sjælden gæst spottet i Vejle Fjord - naturformidler fik vild overraskelse

Naturformidler John Mikkelsen havde kameraet med, da han forleden så en gråsæl boltre sig i inderfjorden ved Ibæk Strandvej. Gråsælen kan kendes på dens lange snude i modsætning til de fladsnudede spættede sæler, som ofte ses i Vejle Fjord. Fotos: John Mikkelsen

Se billederne: Sjælden gæst spottet i Vejle Fjord - naturformidler fik vild overraskelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En biolog og en ornitolog har aldrig tidligere set en gråsæl boltre sig i Vejle Fjord.

Vejle: Sæler er langt fra et sjældent syn i Vejle Fjord.

På broerne ved sejl- og kanoklubberne kan man af og til opleve en sæl, der får sig et hvil, og lidt længere ude i fjorden har Vejle Kommune ligefrem lavet en lille platform, hvor sælerne kan møve sig op og slikke sol.

Alligevel var ornitolog og naturformidler i Vejle Kommune John Mikkelsen i weekenden tæt på at tabe kikkerten, da han gik en tur langs fjorden.

Her svømmede en sæl rundt og boltrede sig i det halvkolde vand, men det var ikke en af de velkendte spættede sæler.

Det er første gang, jeg ser arten, og jeg blev da også noget forbløffet over synet. Og så minsandten helt inde i inderfjorden.
John Mikkelsen, naturformidler, Vejle Kommune
Den spættede sæl er betydeligt mindre end gråsælen  og ses ofte i Vejle Fjord, hvor den ligefrem har fået sin egen
Den spættede sæl er betydeligt mindre end gråsælen og ses ofte i Vejle Fjord, hvor den ligefrem har fået sin egen "badebro". Arkivfoto

Bestemt ikke hverdagskost

- Gråsælen lå højst 400 meter øst for Vejlefjordbroen nær Ibæk Strandvej. Det er første gang, jeg ser arten, og jeg blev da også noget forbløffet over synet. Og så minsandten helt inde i inderfjorden. Sælen forsvandt dog hurtigt igen, og kort tid forinden havde et marsvin passeret, hvor jeg stod, så de har sikkert fulgt den samme fiskestime, fortæller John Mikkelsen.

Gråsælen, der for hannens vedkommende kan blive op til 2,5 meter lang og veje op til 300 kilo, er noget større end de spættede sæler, vejlenserne ofte ser i fjorden.

- Gråsælerne er dobbelt så store, og er ikke i min tid i Vejle Kommune set i Vejle Fjord. Den har sikkert været her før, men det er bestemt ikke hverdagskost, fortæller Mads Fjeldsø, biolog ved Vejle Kommune.

Lever uforstyrrede steder

Ifølge Naturportalen.dk kan man opleve gråsælen hele året i Danmark langs uforstyrrede kyster. Den kan desuden ses på land, på klipper, små øer, revler og sandbanker, hvor den yngler og hviler sig i mindre flokke. Kun få gråsæler yngler dog fast i Danmark.

Hannens pels er mørkegrå med få lyse pletter. Hunnens pels er lysere grå med mørke pletter. Ved begge køn er bugen lys og pelsen kort, mens snuden er lang og lige i modsætning til de spættede sælers korte snuder.

Se billederne: Sjælden gæst spottet i Vejle Fjord - naturformidler fik vild overraskelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce