Skal 8221 kommunalt ansatte kvitte smøgerne? Spørgsmålet om røgfri arbejdstid splitter politikerne

Cecil. Prince. Look. Og Camel. Kært barn har mange navne, men måske må kommunens ansatte snart vinke farvel til de rygende pinde i deres pauser. Selv uden for matriklen. Arkivfoto: Jens Munk

Skal 8221 kommunalt ansatte kvitte smøgerne? Spørgsmålet om røgfri arbejdstid splitter politikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er usundt og dyrt for kommunekassen, mener Svend Erik Nielsen (DF), næstformand i sundheds- og forebyggelsesudvalget. Han vil indføre røgfri arbejdstid for alle kommunalt ansatte. - Alt for drastisk, svarer formand Peder Hummelmose (V) igen.

Vejle: Må sosu'en godt smøge den i sin pause på plejehjemmet? Hvad med skiltemedarbejderen, der arbejder under åben himmel? Og direktøren i Skolegade?

Det spørgsmål splitter politikerne i Vejle Byråds sundheds- og forebyggelsesudvalg.

Her er formand og næstformand lodret uenige om, hvordan fremtiden for cigaretterne skal se ud blandt de kommunalt ansatte.

For Svend Erik Nielsen (DF) er der ingen tvivl: Vejle Kommune skal inden for en kortere tidshorisont indføre røgfri arbejdstid. I dag må de fleste enten ryge på eller uden for matriklen, men det vil være slut.

- Jeg ved godt, at det tager lang tid at implementere, så det sker nok ikke i denne byrådsperiode. Min klare ambition er dog, at vi når at vedtage forslaget, selvom jeg godt ved, at det vil møde modstand, siger han.

Artiklen fortsætter efter afstemningen.

Flere tusind dør årligt før tid. Vi må gøre noget for sundheden, ligesom vi heller ikke kan lukke øjnene for, at det koster.
Svend Erik Nielsen (DF)

Måske om 20 år

Og det har næstformanden ret i. For formand Peder Hummelmose (V) er umiddelbart ikke begejstret for idéen.

Han mener ikke, at kommunen skal stå klar med pegefingre og sanktioner, hvis Birthe, Hans og Peter og de 8218 - ifølge nyeste tal fra 2017 - andre kommunalt ansatte trænger til tobak for igen at kunne yde optimalt på plejehjemmet, i trafikken og bag skrivebordet.

- Det er hamrende usundt, ja, og jeg kan måske være med på idéen om nogle år. Lige nu føles det bare alt for drastisk. Jeg synes, at det indskrænker den personlige frihed, mener han.

Venstremanden kan gå med til, at man laver et forsøg med Sundhedshuset.

Her har flere hundrede medarbejdere deres hverdag. De hjælper dagligt endnu flere borgere med alt fra rygestop over genoptræning til pleje af tænderne.

Man dør før tid

Adressen deler man med en del af UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvis elever sundheds- og forebyggelsesudvalget gerne vil gøre røgfrie sammen med de andre studerende på og omkring Boulevarden.

- Det vil give god mening. For det ser da forkert ud, at de ansatte ryger, når de unge ikke må. Så man kunne jo også sætte gang i det og se, hvordan det går, inden man tænker endnu mere drastiske tanker, foreslår Peder Hummelmose.

På den anden side giver DF'eren ret i, at skridtet vil være drastisk. Samtidig er det ifølge ham nødvendigt.

- Flere tusind dør årligt før tid. Vi må gøre noget for sundheden, ligesom vi heller ikke kan lukke øjnene for, at det koster. Så det her er også tænkt ud fra et økonomisk spørgsmål, forklarer Svend Erik Nielsen.

Skal 8221 kommunalt ansatte kvitte smøgerne? Spørgsmålet om røgfri arbejdstid splitter politikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce